BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.432,66
HABER /  MEDYA

Bir gay'ın askerlik anıları! Askerde sevgilisiyle nasıl sevişti?

"Bir gay’in askerlik anıları: Güneşli havalarda, 50 faktör güneş kremi sürüyordum" başlığı ile askerden yeni dönen bir eşcinsel ile röportaj yapan Ayşe Arman bombayı patlattı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Ayşe Arman, TÜBİTAK ödüllü bir matematikçi olan ve eşcinsel olduğu halde askere giden "Kaan Arter" ile askerde yaşadıklarını konuştu.

Arter röportajda, "Güneşli havalarda, çıkarıp 50 faktör güneş kremimi sürüyordum mesela. Cildim perişan olmasın istiyordum" dedi.

Ayşe Arman'ın Hürriyet'te "Bir gay'in askerlik anıları: Güneşli havalarda, 50 faktör güneş kremi sürüyordum" başlığıyla yayımlanan söyleşisinin girişinde Arter ile tanışmasını da şöyle anlattı:

EŞCİNSELİM, ASKERDEN YENİ GELDİM, İLGİLENİR MİSİNİZ?

"Eşcinselim ve askerden yeni geldim. Siz bugüne kadar, gay'lerin, eşcinsellerin, trans bireylerin askere gitmemek için neler yaptığıyla ilgili röportajlar yayımladınız. Ben de neden gittiğimi ve orada nelerle karşılaştığımı anlatmak istiyorum. İlgilenir misiniz?"

Hemen aradım, buluştuk.

Kaan Arter, gerçekten sıkı bir adam. Eğitimli, bilgili. Çok içten ve samimi. Bir de zeki. TÜBİTAK ödüllü bir matematikçi.

GAY OLDUĞUNU NASIL FARKETTİN

-(Gülüyor) Ben biraz naiftim. Kafamda, heteroseksüel-homoseksüel gibi ayrımlar yoktu küçükken. Seks olayına bakışım şu şekildeydi: Erkekler erkeklerle, kadınlar kadınlarla, bazı kadınlar da erkeklerden hoşlandığı için erkeklerle sevişirler. Kısacası herkes istediğiyle sevişir. Mesela annemle babam sevişiyor çünkü birbirlerinden hoşlanıyorlar. Ben de bir erkek arkadaşımdan hoşlanıyordum, onunla sevişebileceğimi düşünüyordum. Sonra bir gün bir erkeğin, aslında bir kadından hoşlanması gerektiğini fark ettim. Dehşete düştüm! Ben yanlış ve hatalıydım. Değişmeliydim. Ama nasıl? İşin kötüsü sesim de inceydi. Babam sürekli beni uyarıyordu. “Sesini kalınlaştırmamız lazım!” diyordu. “Yok elini şöyle kullanmayacaksın. Yok ay demeyeceksin, ayol demeyeceksin! Dersen yumuşak olursun, tekerlek olursun!” Liseye geçtiğimde bu baskılar yüzünden, homoseksüel olmama rağmen homofobiktim.

ASKERLİK DEYİNCE EŞCİNSELLERİN AKLINA NE GELİR?

- Bir sürü şey. Çürük raporu almak için yapılan o muayenede yaşanacak aşağılayıcı muamele. Askeriyedeki emir-komuta zinciri, öldürme ya da öldürülme, cinsel saldırıya uğrama korkusu. “Bir sürü erkekle aynı anda aynı ortamda yaşarken nasıl rahat edebilirim? Ortam hijyenik midir? Ya beni dalga konusu haline getirirlerse, ya ib.e gibi kelimeler kullanırlarsa? Bu yaştan sonra kaldırabilir miyim?”

ASKERDE ZİYARETE GELEN SEVGİLİSİYLE NASIL SEVİŞTİ?

Öğretmenliğe devam ettiği için fotoğraflarda yüzünü gizledi.

Kaan Arter, blogu olan, eşcinsellik hakkında yazıp çizen biri.

Çok cesur yazıları var. Askerde onu ziyarete gelen sevgilisiyle nasıl seviştiğini de anlatıyor, çarşı izninde, bir kafenin tuvaletinde.

Ama bayağılaşmadan...

Ona matematik ve yazı hayatında başarılar diliyorum.