BIST 10.459
DOLAR 32,29
EURO 35,11
ALTIN 2.476,74
HABER /  POLİTİKA

Kuzey Iraka operasyon sinyali

Nota verilen Irak'tan ses çıkmazken Gül, "biz sokak kabadayılığı yapmıyoruz" dedi. Sınır ötesinin de sinyalini verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Mesud Barzani'nin ''Türkiye Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız'' sözlerinin ardından nota verdikleri Irak'tan gerekli yanıtını alamamaları durumunda, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanacaklarını söyledi.

Bakan Gül, "Biz bu konudaki hassasiyetlerimizi Bağdat yönetimine iletiyoruz. Ancak beklediğimiz şekilde yanıt alamazsak gerekeni yaparız" diye konuştu. 

IRAK BİZE YANLIŞ YAPIYOR  
   
Gül, Irak'ın birliğini, beraberliğini ve bütünlüğünü isteyen Türkiye'nin,
kendisine yanlışlar yapılması durumunda buna seyirci kalamayacağını söyledi. 
    
"Niyetimiz gayet açıktır. Niyetimiz bölgede dostluk, kardeşlik tesis etmeye yöneliktir" diyen Gül, bunun, karşılıklı olarak herkesin birbirinin hukukuna
riayet etmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti. 

SOKAK KABADAYILIĞI YAPMIYORUZ

Gül,  "Ama komşularından Türkiye'ye gelen bir zarar varsa komşuların da bunun gereğini yapması gerekir, gücü yetmiyorsa o zaman uluslararası hukuk zaten bu imkanları veriyor. Biz burada, herhangi bir tehdit veya herhangi bir şekilde sokak kabadayılığı peşinde değiliz. Gayet iyi bir şekilde bu işlerin ne kadar tehlikeli boyutlara geldiğini ortaya koyuyoruz. Bütün herkes bilsin ki, Irak ile ilgili hiçbir gizli ajandamız yoktur. Irak'ın birliğini, beraberliğini ve huzurunu istiyoruz. Ama bir taraftan bunu isterken o taraftan bize yanlışlıklar yapılıyorsa bunları seyredemeyiz."

ERKEN SEÇİM SİNYALİ

Erken seçim ile ilgili bir soruya ise Bakan Gül, "Seçim tarihi belli ama teknik sebepler olursa o ayrı bir durum" diye cevap verdi.