BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.398,81
HABER /  GÜNCEL

Kuveytli Twitter kullanıcısına 10 yıl hapis

Kuveyt’te bir internet kullanıcısının Twitter mesajı yüzünden 10 yıl hapis alması tepki yarattı. S.Arabistan’da Twitter’da Muhammed Peygamber'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Hazma Kaşgari'nin ise serbest bırakıldığı söyleniyor.

Abone ol

Kuveyt’te bir internet kullanıcısının Twitter mesajı yüzünden aldığı 10 yıllık hapis cezasının üst mahkeme tarafından onaylanması tepkilere neden oldu.

Hamad el-Naki geçen yıl Muhammed Peygamber ile Suudi Arabistan ve Bahreyn krallarını aşağıladığı iddiasıyla on yıl hapis cezasına çaptırılmıştı.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü kararın Kuveyt’te düşünce özgürlüğüne ne kadar az saygı gösterildiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.

Örgüt, Kuveytli yetkililere mahkeme karanını iptal ederek, Naki’nin hemen serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kuveyt’teki siyasi kriz 2012 seçimlerinden beri devam ediyor.

İslamcıların önderliğindeki muhaliflerin kazandığı seçimleri Anayasa Mahkemesi yasadışı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Şu ana kadar onlarca siyasetçi, eylemci ve gazeteci Kuveyt emirini eleştirdiği gerekçesiyle mahkûm edildi.

Şii kökenli Naki 2012 yılındaki davada Muhammed Peygamber, eşi Ayşe, Suudi Arabistan ve Bahreyn Krallarını aşağılamak, dini gerilime sebep olmak, İslam ile dalga geçmek ve cep telefonuyla uygunsuz yorumlar yaymak iddialarıyla suçlu bulunmuştu.

23 yaşında Naki tüm suçlamaları redddetmiş ve Twitter hesabının ele geçirildiğini iddia etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Orta Doğu Direktörü Yardımcısı Joe Stork bölge monarşilerini eleştirdiği gerekçesiyle Naki’nin cezalandırılmasının uluslararası hak standartlarını ihlal ettiğini söyledi.

Stork yetkililerin, bu ihlali temyiz mahkemesince düzeltmemesini de hayat kırıklığı olarak nitelendirdi.

Naki hakkındaki karar ile ilgili bir üst temyiz mahkemesine başvurma hakkı bulunuyor.

Suudi Arabistan’daki Twitter kullanıcısı serbest

Öte yandan Suudi Arabistan’da twitter’a yazdığı mesaj ile Muhammed Peygamber'e hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltı altında tutulan gazeteci Hazma Kaşgari’nin serbest bırakıldığı bildiriliyor.

Attığı tweet muhafazakâr Müslümanların tepkisi çekmesi sonrasında ölüm tehditleri alan Kaşgari Şubat 2012'de Malezya’ya kaçmıştı.

Malezya tarafından Suudi Arabistan’a teslim edildikten sonra gözaltına alınan Kaşgari, kutsal değerlere küfür ettiği iddiasıyla suçlanmıştı.

Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı Kaşgari’nin serbest bırakılması ile henüz bir açıklama yapmadı.

Fakat arkadaşları ve insan hakları örgütleri Kaşgari’nin serbest bırakıldığını söylüyor.