BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.395,82
HABER /  DÜNYA

Herkesin asrın projesiyle gurur duymasını istedi

Başbakan Erdoğan, Asrın Projesi Marmaray’ın açılış töreninde konuştu. Kendilerini sevsin ya da sevmesin, kendilerine oy versin ya da vermesi...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Asrın Projesi Marmaray’ın açılış töreninde konuştu. Kendilerini sevsin ya da sevmesin, kendilerine oy versin ya da vermesin herkesin gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duymasını isteyen Erdoğan, Sinop’taki nükleer enerji projesi Japonya, Fransa Türkiye olarak birlikte inşa edeceklerini açıkladı.
Konuşmasına Fatih’in dizeleriyle başlayan Erdoğan, "Fatih 1453’te şehre girdiği andan itibaren dizelerinde ifade ettiği gibi halkın gönlünü kazanmak için çalışmış. Bunu bize bir miras olarak bırakmıştır. Hayallerini kuran bu hayali kağıtlara planlara projelere döken Abdülmecit ve Abdülhamit’e Allahtan rahmet diliyorum. Asrın projesi Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün 90. yıl dönümünü kutluyor. Yurt içi ve yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Özellikle bugün açmak istedik. Bu büyük projeyle hem cumhuriyetimizi yüceltiyoruz. Bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetimiz demokrasimiz birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Türkiye inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. Deniz, hava, kara, demir yolu ağlarını kat kat artırarak benzer bir gururu yaşıyoruz. Cumhuriyeti ilan edilen giden yolu süreci hiç unutmadık. Gazi Mustafa kemal buradan samsuna ulaşmak için kırık bir gemiyle Karadeniz’in çılgın dalgalarıyla mücadele etmiştir. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Cumhuriyetin kuruluşuyla özellikle başlayan ulaştırma projeleri bu tecrübenin neticesidir. Yol medeniyettir dedik. 11 yılda 17 milyon kilometre yolu yapılanların üzerine ilave ettik. Cumhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. Uzakları yakın ettik. Bugün 50 havaalanını aştık" dedi.
Marmaray’ın sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmadığını ifade eden Erdoğan, "150 yıl öncenin hayallerini buluşturuyor. Bu aziz milletin öz güveniyle inandığı zaman neleri yapabileceğini gösteren bir iman ile buluşturuyor. Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. İstanbul’un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir. Değerli mevkidaşım güzel bir şey söyledi. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar olur mu olur. Bir barış dayanışma projesidir. Japonya ile başka bir adımı atıyoruz. Sinop’taki nükleer enerji projesi Japonya, Fransa Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz. Sevgiyi muhabbeti aşkı da kıtalar arasında taşıyacak. 2015’de otomobillerin geçeceği tüp geçi de bitiriyoruz aynı yıl 3. köprü de bitmiş olacak. 76 milyon milletinin de dost ve kardeş tüm dünya halklarının bilmesini isterim ki biz Marmaray’ı barışın, dostluğun ve sevginin üzerine inşa ettik. Bizi sevsin ya da sevmesin bize oy versin ya da vermesin herkes gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz başladık ve tamamladık. Marmaray hepimiz, milletimiz eseridir. Denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. İstanbul’u hızlı trene yıl sonuna kavuşturacağız. Bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri oldu. Azami bir çevre hassasiyetiyle hareket ettik. Tarihi bulguları ortaya çıkardık. Bugünden itibaren iki kıta arasındaki yolculuk süresini sadece dört dakikaya indiriyoruz" ifadelerini kullandı.
(İHA)