BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Kuveyt sermayesi geliyor

Kuveyt Türk 2007'yi nasıl geçirdi? 2008 hedefleri neler? Kuveyt sermayesinin yeni yatırım planları var mı?

Abone ol Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, büyüme politikalarını devam ettirdiklerini belirterek, ''Ortaklarımız Türkiye'ye çok ciddi güven içinde. Sermaye artışı bunun en iyi göstergesi...'' dedi.

Uyan Kuveyt'in 4 milyar dolarlık yatırım planladığını  "gayrimenkul yatırımı, proje finansmanı konusunda yatırımlar" olduğunu söyledi.
 

Uyan, basın toplantısında, toplantının Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah'ın Türkiye'yi ziyaretinden dolayı aslında tarihsel bir döneme denk geldiğini, 2008 yılını ''Körfez yılı'' olarak nitelendirdiğini söyledi.

Kuveyt Türk'ün yüzde 62'sinin, yüzde 42,7'si Kuveyt Devletine ait olan Kuwait Finance House'ye ait olduğunu hatırlatan Uyan, ''Ana hissedarımız Türkiye'ye olan güvenini her zaman, iyi zamanda da kriz zamanlarında da devam ettirmiştir'' dedi.

Uyan, geçtiğimiz yıl net dönem karının yüzde 109'luk artış ile 74,1 milyon YTL olarak gerçekleştiğini bildirdi.

2008 yılında toplam aktiflerde yüzde 59'luk artışla 6 milyar YTL'nin, kredilerde yüzde 63'lük artış ile 5 milyar YTL'nin üzerine çıkmayı öngördüklerini anlatan Uyan, toplanan fonlarda ise yüzde 59'luk artışla 4,6 milyar YTL'ye, öz kaynaklarda yüzde 85'lik artışla 717,3 milyon YTL'ye, net kar payı gelirlerinde yüzde 26'lık artış ile yaklaşık 239,2 milyon YTL'ye, vergi öncesi karda yüzde 104'lük artış ile 190,5 milyon YTL'ye ulaşmayı, net dönem karının ise yüzde 74'lük artış ile 129 milyon YTL civarında gerçekleşmesini hedeflediklerini bildirdi.

2007 sonunda yaklaşık bin 800 olan personel sayısını bu yıl 2 bin 189'a çıkarmayı planladıklarını belirten Uyan, şube sayısında 25 yeni şube ile 113'e ulaşmayı öngördüklerini, 3 yıllık plan dahilinde 2010'a kadar 170'in üzerinde şubeye ulaşma hedefleri bulunduğunu aktardı.

HALKA ARZ

Uyan, şöyle devam etti:

''Aslında halka arzı planlamıştık. Ancak global piyasalardaki kriz nedeniyle bunu hayata geçirmedik. Halka arz ile ayrıca politik belirsizlikler nedeniyle yatırımcılarımızın zarar görmesini istemedik. Halka arz ile 200 milyon doların üzerinde bir sermaye girişi bekleniyordu. Yönetim Kurulumuz, aynı sermayeyi nakit olarak koymaya karar verdi. Sermayemiz, 40 milyon YTL'si iç kaynaklardan ve 200 milyon YTL'si nakit olmak üzere toplamda 240 milyon YTL artırılarak 500 milyon YTL'ye yükselecek. Böylelikle halka arzla planlanan büyüme politikalarımız devam edecek.''

4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Uyan, Kuveyt yatırımlarının devam edeceğine inandığını dile getirerek, ''Öğrendiğimiz kadarıyla 4 milyar dolara yaklaşan yatırım planı var. Tabii ki uygun proje arandığını duyuyoruz, biliyoruz. Gayrimenkul yatırımı, proje finansmanı konusunda yatırımlar olacaktır'' diye konuştu.

Kuveyt Türk'ün mevcut yönetimi ve ana hissedarın Türkiye'de yaşanan dalgalanmayı normal karşıladığını, bunun yatırım planlarını etkilemediğini ifade eden Uyan, ''Büyüme politikalarımızı devam ettiriyoruz. Ortaklarımız Türkiye'ye çok ciddi güven içinde. Sermaye artışı bunun en iyi göstergesi...'' dedi.

Uyan, yurt dışında müteahhitlere sağlanan nakdi ve gayri nakdi olarak 300 milyon dolar civarında kaynak sağladıklarını, murabaha kredilerine ilginin devam ettiğini söyledi.

2008'in ilk 3 ayına bakıldığında kredilerde yüzde 97-100'lük hedeflere ulaşmalarının söz konusu olduğunu kaydeden Uyan, bireysel bankacılık alanında yeni ürünlere yönelik çalışmaları bulunduğunu anlattı. Uyan, Dubai'de de şube açmayı planladıklarını bildirdi.

Takipteki alacaklar oranının katılım bankalarında ortalama yüzde 3,8 olduğunu, Kuveyt Türk'te ise 4,2 seviyesinde bulunduğunu belirten Uyan, halka arza ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:

''Borsadaki banka hisselerinin gerilediğini görüyoruz. Bu, dünyadaki global endişeler nedeniyle yatırımcıların buralardan çıkmasından kaynaklanıyor. 2008'in ikinci yarısında dünyadaki global problemin dibe vuracağı veya sona geleceği öngörülüyor. Ama biz buna güvenemeyiz. Dolayısıyla halka arzda en uygun zaman olmasına dikkat ediyoruz. Halka açılma tamamen piyasa koşullarına bağlı. Böyle bir niyetimiz var.''

Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz ise, piyasadaki mevcut kartlardan çok farklı, en yeni teknolojiler kullanılarak yeni bir kredi kartı çıkarma hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.