BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.490,77
HABER /  DÜNYA

Kuveyt heyeti konteyner kentinde

Kuveyt Emri Başdanışmanı ve Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu Başkanı ve eski Kuveyt Adalet Bakanı Dr. Abdullah Matooq, ülkeleri tara...

Abone ol

Kuveyt Emri Başdanışmanı ve Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu Başkanı ve eski Kuveyt Adalet Bakanı Dr. Abdullah Matooq, ülkeleri tarafından yaptırılan bin konteynerin açılışına katıldı.
Dr. Abdullah Matooq, Kuveyt’in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdülaziz ve heyetle birlikte dünyanın en büyük konteyner kentine gelerek koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Vali Yardımcısı ve Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar ile buluştu. Buradaki toplantıya İnsani Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) Genel Başkan Vekili Hüseyin Oruç, İHH Genel Başkan Yardımcısı Murat Kavakdan katıldı.
Dünyanın en büyük konteynır kenti olan Kilis Elbeyli Konteyner Kenti’nde İHH ile Kuveyt hükümeti
tarafından bin konteyner, 2 okul, iki cami, bir sağlık ocağı ile sosyal donatı ve parkların açılışı gerçekleştirildi.
Dr. Abdullah Matooq ve beraberindeki heyet, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz’dan bilgi aldıktan sonra düzenlenen törene katıldı.
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, yaptığı konuşmada, Suriye’de devam eden hadiselerle Türk milleti olarak yakından ilgilendiklerini ifade ederek, “Komşu Suriye halkının çektiği sıkıntılarda Türk halkı onların yanı başında. Türk halkı kalplerini, gönüllerini onlara açtı. Bizim dinimizin bir hükmü gereği Müslüman ülkenin herhangi bir yerinde bir müminin ayağına diken battığı zaman onu hissetmeyenin gerçek Müslüman olamayacağı prensibi var. Biz de bu acıları hissediyoruz. Bu acılara merhem olacak hangi faaliyet, hangi yardım varsa orada olduğumuzu, olacağımızı ifade ediyoruz. Biz Suriye’yi, Türkiye’yi ve yöredeki diğer ülkeleri farklı görmüyoruz. Cetvelle mayınla tel örgüyle çizilen sınırların aramızı açamayacağını, insanları birlikten ayırmayacağını ifade etmek istiyoruz. Bugün bizim kapımıza gelen insanları bizim memlekete göç eden insanları bir ensar, muhacir kardeşliği ile kucaklıyoruz. Milletimi ve devletimiz böyle bakıyor" şeklinde konuştu.
Dalmaz, Elbeyli Konaklama Tesislerinde Suriyeli sığınmacılara en iyi şekilde davranmanın boyunlarının borcu olduğunu belirterek, “Suriyeli sığınmacılara ne kadar hizmet edilse de Suriye’de akan kan durmadığı zaman kendilerinin burada rahat etmesi ve hayattan zevk almamız mümkün değil. Yardımları yapalım. Yine insanlara ilaç olmaya devam edelim ancak öbür tarafta akan kanın durması konusunda da bütün güçlerimiz ile elimizden geldiği kadar gereken yardımı göstermemiz gerekiyor. En kısa zamanda Suriye halkının kendi köyünde, evinde ve memleketinde yine hür ve bağımsız olarak kendi insanın içinde yaşamasını ve bunun geleceğin teminatı olmasını dilek ve temenni ediyorum" diye konuştu.
Kuveyt Emri Başdanışmanı ve Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu Başkanı ve eski Kuveyt Adalet Bakanı Dr. Abdullah Matooq ise bütün alanlarda Suriyeli sığınmacılara hizmet sunmaya çalıştıklarını belirtti.
Özellikle Kuveyt Devleti olarak Kuveyt Prensi tarafından özellikle Suriye halkına 300 milyon dolarlık yardım paketinin onaylandığını ve verildiğini işaret eden Dr. Abdullah Matooq, "Özellikle bu yardımlar bölge ülkelerinde dağıtılmıştır. Türkiye’de şimdi de özellikle Ürdün Lübnan’da konteyner kent yapmayı düşünüyoruz. Aynı hizmetleri boynumuzun borcu olarak Suriyelilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Özellikle Kuveyt Devleti Büyükelçiliğinde çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Türk hükümetine ve Türk halkına teşekkür ediyorum. Bize yardımcı olan İHH’ye da teşekkür ediyoruz" dedi.
Kuveyt hükümeti ve İHH iş birliği ile yapılan konteynerler ile sosyal tesislerin açılışı gerçekleştirildikten sonra heyet konteyner kentte incelemelerde bulundu.
(İHA)