BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

Kütahya depremi Türkiye'yi salladı

İzmir ve İstanbul'da hissedilen deprem korkuttu.

Abone ol

Kütahya'da saat 23.15'te 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Marmara, İç Anadolu ve Ege'de de hissedildi. Depremde 4 kişi yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı ise 75'den fazla...

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

07:40:
23.23 ile 07.20 saatleri arasını kapsayan yaklaşık 8 saatte, merkez üslerinden 42'si Simav, 8'i Şaphane, 4'ü Pazarlar, ikisi Hisarcık, biri Manisa'nın Gördes ilçesi olan 57 artçı sarsıntı tespit edildi.

06: 28: Bu arada, Simav'da geceyi sokaklarda ve araçlarda geçiren vatandaşlar, ateş yakıp battaniyelere sarınarak ısınmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar, evlerinden aldıkları tüpgaz, tencere, tabak ve gıda maddeleriyle sokaklarda kahvaltı hazırladı. 

 06.15 Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, " 2 ölü, 1'i ağır ve 79 yaralı var"

03.45
Depremde Simav'da iki, İnegöl'de bir ve Hisarcık'ta 1 olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti. Ölen vatandaşlardan biri pencereden atlaması sonucu, bir vatandaş da kalp krizi geçirmesi sonucu hayatını kaybetti.

03.30
Saphan ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

02.52 
Simav Devlet Hastanesi Başhekimi Naci Çağlar, hastaneyi boşaltmaya başladıklarını, yoğun bakımdaki 3 hastayı Uşak'a sevk ettiklerini, diğer yatan hastaları da taburcu ettiklerini bildirdi. Kütahya'nın Simav ilçesinde deprem sonrası Kızılay ve Akut başta olmak üzere Kütahya'dan Simav'a çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

02.10
Kandilli Rasathanesi'nden Doç Dr. Meral Özer, yaptığı açıklamda şunları söyledi: "10'a yakın can kaybının olması bekleniyor. Artçılar küçülerek devam ediyor. Bu depremin Marmara depremiyle hiçbir ilgisi yok. Sığ bir deprem olması nedeniyle de geniş bir alanda hissedildi."

01.40
Kütahya Valisi Çiftçi: Başbakan Erdoğan olayı yakınen takip ediyor. Simav ve Hisarcık'ta 2 kişi öldü. 70'den fazla yaralı var.

Kandilli Rasathanesi'nin merkez üssünü Simav olarak duyurduğu deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, İzmir, Manisa ve Edirne'de de hissedildi.

Yerin 4 km derinliğinde meydana geldiği belirtilen depremin 10 dakika sonrası da 4.6'lık bir artçı yaşanırken, depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşların evlerini terk ederek sokağa çıktıkları bilgileri geliyor. Boğaziçi Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre ana depremin ardından 50'yi aşkın artçı depremin meydana geldiği açıklandı.


Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği depremi, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu da, "Türkiye'nin batı kesiminde meydana gelen depremin merkez üssü, Kütahya'ya 77, Bursa'ya 121 ve Balıkesir'e 123 kilometre mesafede, büyüklüğü 6" şeklinde duyurdu.

DEPREM DEĞİL AMA KORKUSU ÖLDÜRDÜ

Depremin ardından kısa bir açıklama yapan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, ilk merkezinde herhangi bir hasarın meydana gelmediğini ancak Simav'da bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İşte o açıklama:

"Deprem olur olmaz Kütahya'nın tamamını dolaştık, merkezde bir sıkıntı yok. Tabii ki depremin ardından vatandaşlarımız panik içerisinde. Simav'da bir kişinin panikleyerek atladığı ve öldüğü belirtiliyor. Yine depremde bir evin yan yattığı bazı binalarda ise çatlakların olduğu kaydediliyor."

"DEPREMDE CAN KAYBI YAŞANABİLİR"

Kandalli Rasathane Müdürü Musdafa Erdik, ana depremin ardından artçı depremlerin oluştuğunu ve bu rakamın giderek artacağını söyledi. Erdik, deprem ve bölgenin yapısı itibariyle 10'a yakın can kaybının yaşanabileceğini ancak bunların tahmini olduğunu söyledi. İşte Erdik'in katıldığı bir TV programındaki o sözleri:

"Bölge 1. derece deprem bölgesi bu açıdan depremi normal karşılamak gerekiyor. Artçı depremler artıyor şu anda bu sayı 50'ye yaklaştı. Depremin şiddetini 5.9 olarak tespit etti. Güneydoğu'da 1970'de bir Gediz depremi oluştu.

Ön tahminlere göre 200 kadar binada hasar olmasını bekliyoruz. Ön tahminlerimize göre 10 civarında bir can kaybının olması mümkün. Yapı stoğuna bakarak bir tahmin yapıyoruz tabii bu bir tahmini rakam. Umarım can kaybı olmaz.


Bu sığ bir deprem ve bu nedenle geniş bir alanda hissedilmesi lazım. Öte taraftan tamamen farklı fay hatlarından bahsediyoruz. Şu andaki bilgilerimize bu deprem herhangi bir büyük depremi tetikleyeceğini düşünmüyoruz."

"MARMARA'YLA ALAKSI YOK" 

Deprem Uzmanı Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, yaptığı açıklamada, bölgede bir etkinlik olduğunun bilindiğini ve depremin sürpriz olmadığını söyledi.

Daha önce yakın bölgelerde büyük deprelmlerin meydana geldiğinin belirten Gündoğdu, "Bu, orada olacağı anlamına gelmiyor" dedi. "Orası bir derem bölgesi" şeklinde konuşan Gündoğdu, "Büyük bir hasar beklenmemesi gerekir. Dikey bir depremdi ve Marmaray'la alakası yok. Marmara'da olması beklenen 7'nin üzerindeki deprem yatay hareketlerle gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

YIKILMIŞ BİNALAR VAR İDDİASI

Simav'da yaşananları NTV'ye anlatan bir vatandaş, merkezde herhangi bir evin yıkılmadığını; ancak merkeze yakın bir mahallede yıkık binaların bulunduğu yönünde bir bilginin kendilerine ulaştığını anlattı. 

DEPREM RİSKLİ EVLERE GİRMEYİN 

Uzmanlar, Simav'daki depremin ana deprem olabileceği ancak artçıların devam edebileceği konusunda uyarıyor. Bölgedeki yapıların depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan uzmanlar, uygun yapıda olmayan binalara girilmemesi ve geceyi emniyetli bölgelerde geçirmelerini istedi.

TÜRK KIZILAYI BÖLGEYE EKİP GÖNDERİYOR

 

Türk Kızılayı, Afet Yönetimi Müdürlüğü yetkilileri, Merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olarak açıklanan depremin ardından kendilerine can kaybı konusunda bir bilgi ulaşmadığını ve bölgeye en kısa zamanda ekipler gönderileceğini bildirdi.

Yetkililer, Kütahya'nın Gediz ilçesinde bina yıkıntısı olduğu bilgisine ulaşıldığını belirtti. Panik ve korkudan kaynaklı birkaç yaralanma vakası olduğunu ifade eden yetkililer, bölgeye yardım götürmek için hazırlıklara başlandığını ve en kısa sürede ekiplerin yola çıkacağını kaydetti.

İSTANBUL'DA DEPREM PANİĞİ

5.9 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde de hissedildi. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, saat 23.16'de meydana gelen depremin ardından adeta evlerinden kaçıp sokaklara çıktı. DHA kameralarına konuşan vatandaşlar, depremin şiddetiyle evlerinde oldukça fazla sallandıklarını belirterek, çok korktuklarını söyledi.

BURSA'DA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Merkez üssü Kütahya'nın Simav İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem, Marmara bölgesinde olduğu gibi Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde de paniğe neden oldu. İstanbul'dan yakınlarını ziyaret için İnegöl'e giden Müyesser Pehlivan misafir olarak kaldığı evde sarsıntı ile birlikte fenalaştı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Müyesser Pehlivan, kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.
Bursa kent merkezinde ise balkondan atlayan, kaçarken düşen ve sinir krizine giren 15
kişi hastanelerde tedaviye alındı.

Deprem sonrası Bursa Valiliği, depremin merkez üssü olan Simav’a, ambulans ve sivil savunma ekiplerini gönderdi.

İZMİR VALİSİ KIRAÇ: BİZE İLETİLEN CAN VE MAL KAYBI BİLGİSİ YOK

 

İzmir Valisi Cahit Kıraç, merkez üssü Simav olan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İzmir'de can ve mal kaybı bilgisi iletilmediğini söyledi.

Deprem nedeniyle İzmir'de halkın bir kısmının panik yaşayarak evlerinden çıktığı ve parklarda bir süre bekledikten sonra evlerine girdiği görüldü.

EDİRNE VALİSİ SÖZER:ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili, “Edirne'de endişe edilecek bir durum yok” dedi.
Vali Sözer, yaptığı açıklamada, Simav'da meydana gelen depremin, Edirne'de de hissedildiğini söyledi.

Depremi kendisinin hissetmediğini, ancak başta merkez ilçe olmak üzere Keşan, İpsala'da da hissedildiğini öğrendiğini ifade eden Sözer, “Edirne'de endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar” dedi.

Bu arada depremi hisseden bazı vatandaşlar oturdukları binaları, apartmanları terk ederek boş alanlarda beklemeye başladı.

YALOVA'DA VATANDAŞLAR SOKAKLARDA

Bu arada, depremin hissedildiği Yalova'da da vatandaşlar evlerini terk ederek sokak ve caddelere çıktı. 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'ni de yaşayan Yalova'da hissedilen sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar sokaklarda bekliyor.
Yetkililerden edindiği bilgiye göre, deprem nedeniyle Yalova'da herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

KOCAELİ’NDE DEPREM KORKUSU

Kütahya’da meydana gelen deprem Kocaeli’nde de korku ve paniğe neden oldu. Sarsıntının ardından halk, evlerinden çıkıp battaniyelerle sokakta ve otomobillerinde bekledi. Bazıları ise korku nedeniyle kısa süreli panik yaşadı. Deprem korkusunu yaşayanları yakınları sakinleştirdi.

ÇANAKKALE'DE HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Deprem sırasında Çanakkale'de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.Özellikle yüksek binalarda şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, telsiz anonsuyla ekipleri vatandaşlara yardımcı olmaları konusunda uyardı.

Telsiz anonslarıyla ilçe merkezlerinden son duruma ilişkin bilgi alındı. Anonslarda, il genelinde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği belirtildi.
Vatandaşların bir kısmı bir süre sonra evlerine girerken, bazıları ise dışarıda bekledi.