BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,06
HABER /  GÜNCEL

Kurulacak partinin lideri Öcalan mı?

15 Haziran'da bitecek "eylemsizlik" süreci uzatıldı. Öcalan'dan ilginç bir çağrı var.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan beklenen ateşkes tarihini bir şartla uzattı. Öcalan, "Meclis derhal toplanmalı. Çözüm konusunda rolümü oynayabilmem için Meclis'in bana bir çağrı yapması gerekiyor. Eğer Meclis bu çağrıyı yaparsa ben de silahlı güçlerin çatışmasız bölgelere çekilmesi konusunda ve diğer hususlarda elimden geleni yaparım. Meclisin önümü açması gerekiyor" dedi.

Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşme notları PKK'ya yakınlığı ile bilinen internet sitesinde yayınlandı.

ÖCALAN'DAN BAĞIMSIZ ADAYLARA ÇATI PARTİSİ ÖNERİSİ

Bağımsız adayları Meclis'e taşıyan blok üyelerine demokratik Anayasa sürecinde çok önemli bir rol düştüğünü söyleyen Öcalan, çatı partisi için öneride bulundu. Çatı partisi için savunmalarından yararlanılmasını isteyen Öcalan, "Bir çatı partisinin elzem olduğu anlaşılıyor. Bu çatı partisinin bütün bileşenlerin üyelerinden oluşan 100 kişilik bir meclisi olabilir. Bu meclisin içinden de 24 kişilik bir yürütme kurulu olur, gölge kabine gibi çalışır ve ülkenin tüm sorunları için çözümler geliştirir. Çatı partisinde de eşbaşkanlık sistemi uygulanabilir" önerisi getirdi.

CHP'DE OLAN ALEVİLERE OLDU

CHP'nin başarısını kısmi bulan Öcalan Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına getirilişinin amacını, "Alevi Kürtleri bizden uzaklaştırmak, CHP'ye oyları kanalize etmek" olarak yorumladı.

HEYETLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

Öcalan, heyetle beklenen görüşmenin de gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:
"Heyetle bir görüşmemiz oldu. Görüşmemizin temel konusu, demokratik anayasa çözümüdür. Böyle bir anayasal çözüm için koşullar uygun hale gelmiş sayılabilir. Bu noktada BDP'nin ve blok bileşenlerinin işin ciddiyetini ve alacakları rolün önemini iyi kavramaları, geç kalmamaları gerekiyor. Blok bünyesinde hemen bir kurul veya komisyon oluşturulmalı ve demokratik anayasa çalışmalarına başlamalıdırlar. Ben buna Demokratik Anayasa Konseyi veya Kurulu diyorum. Kendi taslaklarını hemen oluşturmalıdırlar.

MECLİS'E TATİL YAPMAYIN ÇAĞRISI

Kürt sorununun çözümü için demokratik anayasal çözümü esas aldıklarını anlatan Öcalan bu sürecin uzamasının önemli bir zorluk yarattığını belirterek Meclis'i tatil yapmamaya çağırdı. İşte Öcalan'ın bu ilginç çağrısı:

"TBMM'ye çağrı yapıyorum. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Nasıl ki 1920'lerdeki birinci meclis olağanüstü toplandı, gece-gündüz çalışıp tatil yapmadıysa, bu meclis de öyle yapmalıdır, tatile girmemelidir. Çalışma yapmak için Ekim ayını beklememelidir. Çünkü yine 1920'lerdeki gibi tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu nedenle yeni Meclis derhal toplanmalıdır, benim önerim budur. Çözüm konusunda rolümü oynayabilmem için Meclis'in bana bir çağrı yapması, hakikatleri araştırma komisyonu kurulması ve demokratik anayasa meclisinin oluşturulması için harekete geçilmesi gerekiyor. BDP'liler de AKP ile görüşmeler yapmalı, meclisin kapanmaması ve bana rolümü oynamam konusunda çağrı yapması hususunun önemini anlatmalılar. Eğer Meclis bu çağrıyı yaparsa ben de silahlı güçlerin çatışmasız bölgelere çekilmesi konusunda ve diğer hususlarda elimden geleni yaparım."