BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  POLİTİKA

Kürtler'in 2014 için İslam planı

Türkiye siyasetinin yakın gelecekteki sınavlarından biri olan 2014 yerel seçimleri öncesi Kürt siyasetinde planlar yapıldı...

Abone ol

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kürt siyasetinin 2014 planlarına ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu.

Kürt siyasetinin son dönemde en çok konuşulan yapılanması olan Halkların Demokratik Kongresi'nin detaylarını açıklayan Kürtçü, önce 'Asıl hedef 2014 yerel seçimlerine blok olarak girmek' dedi ve ekledi:

"Muhalif İslami gruplara kapalı değiliz."

Olaylı Nevruz kutlamaları öncesi Cumhuriyet gazetesine konuşan Ertuğrul Kürtçü, HDK'nin basında polisin verdiği gerçek dışı bilgilerle KCK'nin devamı gibi sunulduğu eleştirisinde bulundu.

Kürkçü, "HDK legal bir örgütlenme ve içinde sadece Kürt hareketi yok; kadın hareketinden yeşillere, Alevi hakları için mücadele eden gruplardan, HES ve diğer çevreci hareketlere, emek örgütlerinden vicdani retçilere kadar itirazı olan pek çok muhalif dinamiği barındıyor" dedi. 

ASIL HEDEF

HDK'nin asıl hedefinin ise 2014 yerel seçimlerine ortak bir blok olarak gitmek olduğuna dikkat çeken Kürkçü, böyle bir blokun yaratacağı sinerji ile muhalefetin elinde bulunan yerel iktidarları koruyacağı gibi bunlara yenilerinin de eklenebileceğinden umutlu olduğunu belirtti.

"... Evet. 2014 seçimleri Türkiye için çok önemli. Çünkü AKP burda gücünü sınayacak ve Türkiye'ye demek isteyecek ki, Müslümanın da tanrıtanımazın da Türk'ün de, Kürt'ün de, Alevi'nin de, Sünni'nin de partisi biziz. Sultanımız da Tayyip Erdoğan. Bu tablo için çok çaba gösteriliyor. 2014 seçimlerine giderken bütün muhalif güçlerin kendi ellerindeki yerel yönetimleri korumaları ve bunların üzerine yenilerini de eklemeleri önemli. Biz bu nedenle 2014 seçimlerine bir ortak partiyle girmeyi hedefliyoruz. Fakat kongreye katılanlardan ortak partiye katılmak istemeyenler de olabilir. Bu konuda özgürler. Hatta biz farklılıkların iyice belirgin olmasını istiyoruz ki, bu koalisyonun çok renkliliği ve çeşitliliği ortaya çıksın. İkincisi tabii bunlar türdeş değiller. Vicdani retçiler, kadın hakları hareketi, eşcinsel, lezbiyen mücadelesi yürüten hareketler, sendikalar birbirlerine dönüşemezler zaten. O nedenle bunların ortak çatısını oluşturacağız."

İSLAM KOZUNU OYNAYACAKLAR

HDK'nın genişleme politikasını da açıklayan Kürtçü'nün 'muhalif İslamcılar'a yönelik çağrısı ise bir hayli ilginç...

"Önce bir muhasebe yapacağız. İkinci kongrede elbette bir genişleme hedefini karşımıza koymamız lazım. Çünkü bence henüz sosyalist dinamiklerin tamamını kapsamıyoruz. Gözlemci pozisyonunu sürdüren arkadaşlarımız var. Bunlarla ortaklığı genişletmemiz lazım. İkincisi, biz evet sol örgütlerin hepsini burda görmek istiyoruz ama sadece solcuları görmek talebi doğru değil. Çünkü kendilerinin solcu olduğunu bilmeyen, taleplerinin aslında soldan doğduğunu bilmeyen itiraz dinamikleri var. Onları içermek isteriz. AKP'nin neoliberal siyasetlerine çok radikal bir biçimde antikapitalist bir söylemle itiraz eden kimi İslami gruplar var. Bu gruplara niye kulağımızı kapatalım. O yüzden genişleyecek çok alan var. Önemli olan bizim genişleme arzumuz kadar onların da burada kendilerini ifade edecek olabileceğini görme iradesinin ortaya çıkması lazım. Bunları test edeceğiz. Ama ben başka türlü olacağını da zannetmiyorum."

HDK NEDİR?

12 Haziran seçimlerindeki emek-demokrasi ve özgürlük bloku HDK'nin çekirdeğinde yer alıyor. Burada bloku destekleyen Sosyalist Demokrasi Partisi, Sosyalist Parti, Emek ve Demokrasi Partisi, Emeğin Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi gibi partiler var. Blok partisi sırasında Yeşiller Partisi de sürece katılmıştı. Çevre sorunlarına HES'lere karşı mücadele yürütenler, Alevilerin hakları ve özgürlükleri için mücadele eden eğilimler, Lazlık, Çerkezlik, Araplık kimlikleri etrafında bir kültürel muhalefet yürüten hareketler sürece dahil oluyorlar. Tabii ki emek hareketleri de süreçle ilişkileniyorlar. KESK bu süreci destekliyor. Asıl hedefimiz, seçimler olsa da olmasa da mücadele eden bir toplumsal koalisyon oluşturmak ve 2014 yerel seçimlerine de bir ortak parti ile gitmek.