BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kürtler, KCK operasyonlarına nasıl bakıyor?

Stratejik araştırmalar merkezi BİLGESAM’ın Kürt sorunu konusunda hazırladığı raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Abone ol

Buna göre Kürtler’in yüzde 61’i KCK’ya yapılan operasyonları doğru buluyor.

BİLGESAM’ın Kürt sorunu raporu, PKK’nın Kürt sorunundanayrı bir terör problemi olduğunu ortaya koydu. KCK tutuklamaları konusunda Kürtler arasında da önemli bir mutabakat olduğunu ortaya koyan raporda,PKK’nın bölgenin kalkınması ve özgürlükler önündeki temel engel olduğu vurgulandı.

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) ‘Terörle Mücadelede Toplumsal Algılar’ başlıklı rapor hazırladı. Türkiye’nin doğu ve batısında bulunan illerde yapılanve yaklaşık 3 bin gönüllünün katıldığı ankette devletin Kürt sorununu çözebileceğine inancın, terörün yaşandığı illerde daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

KÜRTLERİN YÜZDE 90 ORTAK VAYANDAN YANA

Rapora göre Türkler’le Kürtler’in Türkiye toprakları üzerinde ortak bir geleceği olduğuna inananlar, Türkler arasında yüzde 70.Kürtler arasında bu oranyüzde 90’a çıkıyor.KCK tutuklamaları konusundaki toplumsal algılar ise çalışmada iki farklı soru ile ölçülüyor. “KCK’dan tutuklananlar KCK ve PKK amaçları için çalışan kişilerdir” görüşü Türkler arasında yüzde 88 iken bu sayı Kürtler arasında yüzde 71 düzeyinde.KCK tutuklamalarını destekleme oranı iseTürkler arasında yüzde 83, Kürtler arasında ise yüzde 61 seviyesinde. Kürtler arasında KCKt utuklamalarını destekleme oranı, terörün yaşandığı illerde diğer illere göre çok daha düşük.

KÜRTLER’DEN AYRIŞIYOR

PKK terör örgütünün eylemlerinin bölgenin kalkınmasını engellediği görüşüTürkler arasında yüzde 95,Kürtler arasında yüzde 88 oranında.Eylemlerin Kürtler’in özgürlük alanlarını sınırladığı görüşüde benzer şekilde Türkler’de yüzde 85, Kürtlerde yüzde 83 oranında destek buluyor. Verileri değerlendiren Atilla Sandıklı’ya göre veriler,PKK’nın artık Kürt sorununun bir uzantısından ziyade farklı hedefler istikametinde hareket eden taşeron nitelikli bir örgüte dönüştüğünün Kürtler tarafındanda tescili anlamında. Sandıklı tepkileride PKK’nın Kürtler üzerinde KCK yapılanması çerçevesinde Baas rejimleri benzeri siyasibir tahakküm kurma stratejisinin halktaki yansıması şeklinde değerlendiriyor. Ayrıca PKK’nın Kürtm eselesinden farklılaşanve tamamen ayrışan bir sorun haline geldiğine işaret ediyor.

AÇILIMA DEVAM

Demokratik Açılım sürecinde önemli gelişmeler sağlandı diyenlerin oranı Türkler ve Kürtler arasında yüzde 40 düzeyinde. Bu sürecin gerekliliğine inananlar Kürtler arasında yüzde 75’i bulurken aynı oran Türkler arasında yüzde 36’da seyrediyor. Devletin Kürt sorununu çözmek istediğine inananlar Kürtler’de yüzde 50, Türkler’de ise 44 düzeyinde kalıyor. Devletin Kürt sorununu çözebileceğine inananlar Kürtlerde yüzde 51 iken, Türkler’de bu oran yüzde 33’e geriliyor.