BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.402,55
HABER /  DÜNYA

Kürtler İsrail modelini istiyor

K.Irak'lı Kürtler Washington'da lobi yapıyor. Evanjelik Hıristiyanlarla sıkı bir işbirliği içinde çalışıyorlar.

Abone ol

The Washington Post gazetesinde yer alan bir yazıda, Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Washington temsilcisi Kubad Talabani'nin, İsrail ile bağlantılı lobiciler, Cumhuriyetçi Partili siyasi danışmanlar ve Evanjelik Hıristiyan gruplarla birlikte çalışarak, Washington'da çok etkili bir lobi kampanyası yürüttüğü belirtildi.

Türkiye toprakları da haritanın içinde

Gazetenin iç sayfalarında devam eden geniş yazıya eşlik eden bir haritadaysa Irak'ta Kürt kontrolü altındaki bölgenin çevresindeki, Türkiye'nin Güneydoğu bölgesi, İran ve Suriye'nin topraklarının bir kısmı "Kürt nüfuslu alan" olarak nitelendirildi.

Yazıya göre, bir süredir Amerikan televizyonlarında yer alan 30 saniyelik "diğer Irak'ı gördünüz mü? Irak Kürdistanı'na hoş geldiniz.Bu bir rüya değil, diğer Irak?" sloganıyla verilen reklamlarda, Hıristiyan Evanjelik gruplarla bağlantılı lobiciler rol oynadı.

“İsrail gibi ABD koruması istiyoruz”

ABD'de 40 bin Kürt yaşadığı belirtilen yazıda, bu rakamın, oy gücünü kullanarak etkili bir lobi faaliyeti yaratmaya yetmediği, bu nedenle de diğer grupların kullanıldığına işaret edildi.

Gazeteye, Kürtlerin ABD'yle İsrail ve Tayvan'ın sahip olduğu "stratejik ve kurumsal ilişkiye" sahip olmak istediğini belirten 29 yaşındaki Kubad Talabani, "hangi partinin Washington'da iktidarda olduğu İsrail için de Tayvan için de fark etmez. Biz de aynı korumayı istiyoruz" dedi.

Yazıda, Talabani'nin, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak politikasıyla ilgili bölümünde çalışan bir bayanla evlendiği bilgisi de yer aldı.