BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kurtlar Vadisi mi Kızıl Elma mı?

"Kurtlar Vadisi Irak", galadan önce basın mensuplarına ve eleştirmenlere izletildi. Atilla Dorsay 'sinema olarak iyi ama içerik kızıl elma koalisyonu gibi olmuş' dedi.

Abone ol

Sinema yazarlarının da katıldığı özel gösterimde, "Kurtlar Vadisi" fanatikleri filmi beğenirken Atilla Dorsay, anti-Amerikancı söylemi nedeniyle eleştirdi. Dorsay, canlı bomba sahnesinin bugüne kadar izlediği en iyi canlı bomba sahnesi olduğunu söyledi.

10 milyon dolar bütçeli "Kurtlar Vadisi Irak" filmi, galadan önce basın mensuplarına ve eleştirmenlere izletildi. Başrollerini Necati Şaşmaz ve Billy Zane’in paylaştığı filmin yönetmenliğini Sedar Akar üstlendi. Aksiyon sahneleriyle Hollywood yapımlarını aratmayan filmde, Necati Şaşmaz, Billy Zane, Bengüzar Korel İngilizce konuşurken, Abdülhey rolüyle tanına Kenan Çoban, Irak’ta Kürtçe konuşuyor. İzleyenlerden, çekim teknikleri, efekler, görüntü, plastik makyaj anlamında tam not alan filmde, en etkileyici sahne canlı bomba sahnesiydi.

Irak’ta bir meydanda Amerikalılara karşı düzenlenen bu canlı bomba eylemi için sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, "Bügüne kadar izlediğim en iyi canlı bomba sahnesi" dedi. Dorsay, "Anlatım açısından, sinema tekniğiyle iyi ama filmin içeriğine karşıyım. Bu bir kızıl elma koalisyonu gibi bir film olmuş. Yani Türklere ancak Türklerden iyilik gelir ve Amerikalılar dünyayı bir şeytan gibi yöneten son derece kötü insanlar gibi gösterilmiş. Filmde bir tek olumlu Amerikalı yok. Adeta Bin Ladin açısıyla bakılmış ve görülmüş bir Irak olayı var. Elbette Türkiye’de yapılan bütün filmler Türkiye’nin politikasına uymak zorunda değil ama Amerika’da da Amerikan politikasına aykırı bağımsız filmler yapılıyor. Yeşilçam’ın çemberinden çıkıp dünyaya açılmamız çok yakın. Filmin politik ve ideolojik fikrini kendime yakın bulmadım. Böyle bir tavrın hele ki, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çok beğendiğini söylemesiyle de desteklenen biçimde Türkiye’nin gerçek yararlarına uygun olduğunu düşünmüyorum. En azından Başbakan bu işe karışmamalı" dedi.

Filmin tanıtım işini üstlenen Betül Mardin ise, kendisinin Arap kökenli olmasından ötürü filmin konusunun kendisini çok etkilediğini belirtti. Mardin, "Ben çok beğendim, duygulandım. Ben Mardinli’yim. Kökenim Arap olduğu için Irak’taki olaylar bana çok dokunuyor. Beni çok duygulandırdı, ağlayarak izledim. Beni en çok ilgilendiren aslında Müslümanlar’la Hıristiyanlar’ın aynı Tanrı’ya inanıp da bunları fark etmemeleri" dedi.

Sinema eleştirmeni Ömür Gedik ise, "Bir sinema filmi olarak çok başarılı bulmasam da ’Kurtlar Vadisi’ hayranlarının seveceği bir film olmuş. ’Asmalı Konak’ dizisinin devamı niteliğindeki sinema filmini, izleyenler beğenmemişti. Ama ’Kurtlar Vadisi’ öyle değil. İzleyicisi bu filmi beğenir. Çatışma sahneleri son derece başarılı. Çünkü ’Er Ryan’ı Kurtarmak’ ve ’Kara Şahin Düştü’ filmlerinde çalışan ekip bu sahneleri çekti. Necati Şaşmaz filmde aynı dizideki gibi" yorumunda bulundu.

Haber: Dilek DALLIAĞ
Kaynak: