BIST 10.478
DOLAR 32,64
EURO 34,92
ALTIN 2.444,87
HABER /  GÜNCEL

Kurtlar Vadisi günah keçisi

Pi Eğitim Kurumları, şiddet içeren dizilerin saat 23.00'den sonra yayınlanmasını istedi.

Abone ol

Pİ Eğitim Kurumları Başkanlığı yaptığı akademik araştırma sonuçu RTÜK’ e resmen müracaat ederek, TV dizilerinin şiddet zincirinin son halkası ve ailelerin büyük sorumluluğunun olduğunu bildirip, şiddet içeren dizilerin saat 23.30’dan sonra gösterime konulmasını talep etti.

Okullarda 500 bin ‘ Sevgiye davet’ broşürü dağıtan Pİ Eğitim ve Öğretim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı akademik araştırmaların sonucunu rapor halinde Kurucu Aziz Erdoğan imzası ile RTÜK’ e resmen sundu.
RTÜK’ e verilen araştırma raporu ve talep dilekçesinde, Okullar da ki ve sokaklarda ki Şiddetin asıl kaynağının, şiddet içeren TV dizileri olmadığı ve öğrenci-aile iletişimsizliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, Kurtlar vadisi dizisinin bahane ile günah keçisi ilan edildiğini belirtti.

Pİ Eğitim ve Öğretim Kurumları adına RTÜK’ e resmen müracaat eden Başkan Aziz Erdoğan çocukların ve gençlerin bu tür TV dizilerini seyrederken ailesi ile birlikte izlemesinin ve ailesinin onlara dizi içeriğini- olumlu-olumsuz yönleri mutlaka sohbetle anlatmasının büyük yararı olacağına dikkat çekti.

Kurtlar vadisi dizisinin ve diğer bazı programların sıklaşan şiddet ortamlarında dolan bardağı taşıran bir-iki damla özelliği taşıdığına da işaret edilen resmi müracaatta, bu tür dizilerin TV’ler de saat 23.30’den sonraki saatlerde gösterime konulması talep edildi.

RTÜK’ e verilen rapor ve dilekçe metni ise şöyle;

Radyo-Televizyon Üst Kurulu
Başkanlığına

Sayın Başkan ve değerli kurul üyeleri.

Maalesef ülkemizde içinde bulunduğumuz en büyük fakirlik ‘Kültür fakirliğidir.’
Bu fakirliğin geleceğimizi temsil eden çocuklarımıza da yansıması bir çok nahoş toplumsal olayların meydana gelmesinde etken olduğu açıktır.

Özellikle son yıllarda ilk öğretim ve liselerde öğrenciler arası kanlı kavgalar ölümler ve yaralanmaların temel etkenini TV’ler de ki bazı dizilere dayandırmak haksızlık olacağı gibi, toplumdaki bazı gerçekleri saklamış oluruz.

Kültürel ve maddesel boşluklarda bulunan ve aile içi istismar ile şiddeti yaşayan öğrencilerimizin genelde okullarda ki şiddet eylemlerini gerçekleştiren bireyler olduğu ortadadır.
Biz Pİ Eğitim ve Öğretim Kurumları olarak yaptığımız akademik araştırma tespitlerinde bu olguyu gördük.
Yani TV’ler de ki şiddet içeren diziler ve filimler bu zincirin en son halkalarıdır, tespitlerde bir bahanedir.Daha doğrusu şuan da toplumumuzun bu konudaki serzenişi ile TV diziler adeta günah keçisi ilan edilmiştir.
Oysa ki , bu yarım-yamalak bir çözüm önerisidir. Yani dolan bardağın taşmasında ki son damlaları bahse konu diziler oluşturmuştur.
Şöyle ki;
Araştırmalarımıza göre; şiddete ve saldırganlığa yönelik davranışlar yaşamın erken dönemlerinde öğrenilmektedir. Bu nedenle eğitim önemlidir. Çocukluk dönemlerinden itibaren çocuğa duygularını denetleme becerisi, empati yeteneği özelliklerinin kazandırılması, suçluluk ve pişmanlık duygularının öğretilmesi gerekmektedir.
Bilimsel bulgularda aile içi eğitimin önemini doğrulamaktadır.
Kır kültüründen gelen bir genç, kendini hızla kendisini kent kültürüne adapte olmak zorunda hisseder.
Bu tür kişilik yapısında olan çocukların sokakta ve okullarda oluşturulan çetelere girme olasılıkları yüksektir. Çete içine giren çocuk, aynı zamanda bir cemiyetin içine girmiş olup kendi çapında, bir toplumun üyesi olmakta ve büyük toplumdan dışlanma psikolojisi çete içinde onarılmış olmaktadır.
Bunu kendisinde bir doğal hak gören çocuk, eylemlerini bir suç olarak ta algılamamaktadır.
Yaptığımız araştırmalarda ;Televizyonlarda şiddet içerikli programları izleyen bu karakteri taşıyan çocuklarda saldırgan davranışların arttığı saptanmıştır.
Çocukların TV’ler de şiddet uygulayan karakterlerle kendilerini özleştirmeleri ve bu karakter gibi davranmaları ile bazı kesim ve kişilere kendilerini kabul ettirme yolu seçilmiştir.

TOPYEKUN ÇARE NE OLMALIDIR

-Aileler çocuk ve gençlerin izledikleri programları denetlemeli; arkadaş grupları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Çocuğa; aile içinde ve dışında kesinlikle şiddet uygulanmamalıdır.
- Çocuklar ve gençler TV’ler de seyrettikleri dizi ve filmleri ailelerle birlikte izlemeli ve aileler bu dizi konusunda olumlu ve olumsuz yöndeki bilgileri anlatmalıdır.
- Çocuklar ve gençler boş zamanları değerlendirme etkinliklerine yönlendirilmeli, özellikle spor etkinlikleri için desteklenmelidirler.
- Eğitimcilerin ve okulların maddi problemleri giderilmeli ve psikolojik takıntılardan kurtarılmalıdır.
Ve;
Toplumsal gelişmelerde son derece etken olan özellikle görsel medyada şiddet görüntüleri içeren ve şiddete özendirici film ve dizilerin en azından saat 23.30 ve sonralarında yayına konulması.

TALEP

Biz Eğitim kurumları olarak “ Kavgayı bırak-Bilime ve arkadaşlığa bak’ kampanyasını okullarımızda başlattık.

Bunun içindir ki, RTÜK’ ten; gerek okullarımızda ki gerekse sokaklarda ki şiddet özentilerinin asgariye indirilmesi için ,TV’ler de gösterilen mafyavari dizi ve filmlerin Saat 23.30 dan sonraki saatlere konulmasını talep ediyoruz.
Gerekli ilgiyi göstereceğinize yürekten inanıyor, saygılarımızı sunuyoruz.

Aziz Erdoğan
Pİ eğitim ve Öğretim Kurumları Kurucusu

Kaynak: www.haberciler.com