BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe'nin tutanaktaki kod adı X

TBMM'de Kürtçe konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç'ın sözleri, Meclis tutanaklarına (x), Arınç'a teşekkür eden BDP'li Sırrı Sakık'ın sözleri de "..." (xx) olarak geçti

Abone ol

TBMM'de gerçekleşen bütçe görüşmeleri sırasında Kürtçe konuşarak "Allah senden razı olsun- Xwede ji te razibe" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sözleri Meclis tutanaklarına "..." (x) olarak geçti.

Bu konuşmaların Meclis tutunaklarına yansıması ise oldukça ilginç. Bilinmeyen dil anlamına gelen x ve xx.  Taraf gazetesi Kürtçe'nin Meclis tutanaklarına yansımasını haber yaptı.

Arınç'a, "Kürtçe konuştuğunuz için Allah sizden de razı olsun Sayın Bakan'ım" anlamına gelen "Brez Vezir, tu bı zimani Kürdi axifı gelek spas dikim" sözleriyle karşılık veren BDP'li Sırrı Sakık'ın ifadeleri ise tutanaklara, "..." (xx) olarak geçti.

TBMM'de önceki gün yapılan bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Armç, Meclis'te Kürtçe'nin "bilinmeyen dil" olduğu için konuşulmadığı yönündeki sözleri üzerine gelen eleştirilere cevap verdi.

Arınç'ın BDP'li vekillerin Meclis'te Kürtçe konuşma taleplerine, "Meclis'te 550 milletvekilimiz var. Ben eminim, içinde benim de olduğum 400 arkadaşımız bu dili bilmiyor. Siz konuşuyorsunuz, çok da güzel bir şey söylüyorsunuz, belki temennide bulunuyorsunuz ama ben anlamıyorum. Ben sizi anlamak istiyorum. Ben sizi nasıl anlayacağım? Türkçe Kürtçe'yi önceden öğrenmiş Türkçe konuşursanız anlayacağım çünkü siz de çok iyi Türkçe biliyorsunuz ama ben Kürtçe bilmiyorum" diye yanıtladı.

MECLİS TUTANAKLARINDA  X, XX

Arınç, konuşmasına "Kürtçe bildiğim tek kelime var" dedi ve "Xwede ji te razibe (Allah senden razı olsun)" diye devam etti. Arınç'ın sözleri üzerine BDP'li Sırrı Salak da "Kürtçe konuştuğunuz için Allah sizden de razı olsun Sayın Bakan" anlamında,"Brez Vezir, tu bı zimani Kürdi axifi gelek spas dikim" sözleriri sarf etti.

Ancak hem Arınç'ın hem de Sakık'ın Kürtçe sözleri Meclis tutanağında yer almadı. Meclis tutanaklarında Arınç'ın "Xwede ji te razibe" sözleri yerine "..."ve (x) işaretleri yer aldı. Sakık'ın "Brez Vezir, tu bı zimani Kürdi axifi gelek spas dikim" sözleri yerine ise "..." (xx) işaretleri kondu.

Bunları tartışmak utanç verici Kürtçe konuştuğu için Arınç'a teşekkür eden BDP Milletvekili Sırrı Sakık, Tarafa. "Meclis'te BDP'li vekillerin dahi Kürtçe bilmediğini bu yüzden de Türkçe'nin konuşulması gerektiğini savunuyorlar.Oysa Kürt halkı sadece BDP'li vekillerden ibaret değil. Onların kendi dillerinde Meclis konuşmalarına tanıklık etmeleri en insani hakları bu haklar da bu tür gerekçelerle gasp edilemez" dedi.

Sakık, Meclis kürsüsünden ilk kez bir bakanının Kürtçe konuştuğunu buna rağmen Kürtçe sözlerin yine tutanaklarda yer almadığının altını çizdi ve şöyle konuştu:

 "AKP demokratik açılım konusunda samimi olduğunu önce bu tür uygulamalarla mücadele ederek göstermeli. Ben Sayın Bakan'a Kürtçe konuştuğu için teşekkürlerimi ilettim o da Kürtçe bir cümle söyledi. Bu çağda Kürtçe'nin konuşulup, konuşulmamasını tartışmak dahi utanç verici. Demokrasinin en üst düzeyde hissedilmesi için önce bu sorunları aşmalıyız."