BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe bilen spiker aranıyor

TRT iyi derecede Kürtçe bilen, entellektüel sivili temiz sabıkası olmayan bir kişi bulamamış.

Abone ol

Bu yıl içerisinde yayına geçmesi planlanan TRT'nin Kürtçe kanalı 'sunucu' engeline takıldı. İyi derecede Kürtçe bilen, entellektüel ve sicili temiz, sabıkası olmayan sunucu arayışına giren kurum, bu özellikleri taşıyan bir kişiyi bulamayınca bölgede çalışan TRT personeli arasında arayışa başladı.

TBMM'de tartışmalı bir oturum sonrası kabul edilen yasayla Kürtçe kanal çalışmalarına başlayan TRT bir yandan teknik alt yapı çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da Kürtçe bilen kadro arayışına girdi. Ancak alınan bilgiye göre; kanal için yürütülen çalışmalar istenilen özelliklere sahip personel bulunamadığı için yavaşladı. İyi derecede Kürtçe bilen, entellektüel, sicili temiz ve sabıkası olmayan sunucu arayan TRT, istediği özelliklerin hepsini barındıran bir kişi bulamayınca sorunu kurum içinde çözmenin yollarını aramaya başladı. Doğu ve Güneydoğu'da çalışan personel arasından sunucu olabilecek kişileri tespit etmeye çalışan yetkililer, sunucu sorunu çözülür çözülmez yayın çalışmalarının hızlanacağını kaydetti.

Diğer dillerde sorun yok

TRT'nin diğer etnik dillerdeki yayınları için Arapça ve Farsça dillerinde de personel arandığı belirtildi. Ancak üniversitelerde bu dillerin eğitimine yönelik bölümlerin olmasından dolayı Kürtçe'de ki sıkıntının Arapça ve Farsça için yaşanmayacağı ifade edildi.

Merkez Ankara

Öte yandan Kürtçe ve diğer etnik dillerde yayın yapan kanalların yayın merkezi ile ilgili tartışmalar da sonuçlandı. Yayın merkezinin Ankara olmasına karar verildi.

Yeni kanal kurulacak

Daha önce tartışılan TRT'nin varolan bir kanalının Kürtçe TV'ye tahsis edilmesi yerine, yeni bir kanal kurulması görüşü de yapılan değerlendirmelerde benimsendi. Kanalın isminin ise rakamla ifade edileceği kaydedildi.