BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Kürtçe anadilde eğitim geliyor

Hükümetin hazırladığı demokrasi paketi içeriği itibariyle büyük merak konusuydu. Paketin sürprizi anadilde eğitim olacak.

Abone ol

İNTERNETHABER- ANKARA'da herkesin en çok merak ettiği hükümetin hazırladığı demokratikleşme paketinin içeriği. En çok merak edilende Kürtler'in istediği 'ana dilde' eğitimin pakette yer alıp almayacağı.

Erdoğan'ın Türkmenistan dönüşünde anadilde eğitimle ilgili söyledikleri sonrasında Kürtçe eğitimin rafa kaldırıldığı düşünülmüştü.

Paketin büyük süprizi işte bu konuda. Yeni Şafak si Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi, Kürtçe anadil eğitiminin pakette yer aldığını duyurdu.

KÜRTÇE ANADİL EĞİTİMİ

İşte pakettekiler;

"Bir kez daha teyit ettim, ana dilde eğitim paketteki yerini koruyor.Ana dilde eğitimin önünde en büyük engel Anayasa'nın 42.maddesinden kaynaklanıyor. Anayasa değişikliği yapılması ya da başka bir formül bulunması gerekiyordu.

AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirecek sayısı olmadığı için, 'Anayasa değişikliği' otomatik olarak seçenek dışı kaldı. Onun yerine 5580 Sayılı Özel Öğretim Yasası değiştirilerek, özel okullarda ana dilde eğitimin önü açılıyor."

Formül bu.

PAKETTEKİ BARAJ PLANI

Seçim barajına da değinen Abdülkadir Selvi, pakette seçim barajına ilişkin bir madde olmadığını belirtiyor:

"Seçim barajı kaldırılmıyor. Ama seçim barajını anlamsız hale getiren, 'Daraltılmış Bölge' sistemine geçiliyor. Her seçim çevresinin 1-3 ya da 5'e bölünmesi gündemde. Türkiye'nin 550 seçim çevresine bölünmesi yerine 3-5 seçeneği üzerinde çalışılıyor.

Kamuda başörtüsü, azınlık vakıflarının mallarının iadesi, eski yerleşim yerlerinin isimlerin verilmesi, Terörle Mücadele yasası, Türk Ceza Kanununu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nda mükerrer olarak düzenlenen suçların teke indirilmesi gibi düzenlemeler yapılıyor."