BIST 9.931
DOLAR 32,47
EURO 34,73
ALTIN 2.440,99
HABER /  DÜNYA

Kürt yoğurtçu karısına milyar dolar verecek

Amerika'da en çok satılan yoğurt markası Chobani'nin sahibi Hamdi Ulukaya, eski eşiyle milyar dolarlık uzlaşma yaptı.

Abone ol

Piyasa değerinin 2 milyar dolar olduğu tahmin edilen ABD'nin en popüler yoğurt markalarından Chobani'nin kurucu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, şirketin yüzde 53'ünü isteyen eski karısıyla uzlaşmaya vardı.

Tunceli'den Amerika'ya yerleşen Hamdi Ulukaya ve eski eşi Ayşe Giray aslında 1999 yılında boşandı. Hamdi Ulukaya ise Chobani şirketini 2005 yılında kurdu. Ancak Giray 2012 yılında açtığı davada Chobani’nin temelini oluşturan Euphrates adlı peynir şirketi için 500 bin dolar sağladığını iddia etti. New York'ta çocuk doktorluğu yapan Giray bu nedenle Chobani'nin yüzde 53'ünü talep etti.

Ulukaya'nın eski eşine ne kadarlık bir ödeme yapacağı şimdilik açıklanmadı ancak en azından şirketinin kontrolünü hala elinde tutuyor. Tabii bu uzun sürmeyebilir.

The New York Post daha önce, Chobani'ye verdiği 750 milyon dolarlık krediyle yönetim kurulunda kendine yer edinen özel yatırım firması TPG'nin Ulukaya'dan memnun olmadığını ve bir CEO değişikliği istediğini yazmıştı.

AMERİKA'NIN EN BÜYÜK YOĞURT FİRMASI NASIL DOĞDU?

Hamdi Ulukaya 1972 yılında Erzincan'da doğdu. Ailesinin kökeni Tunceli'nin Pertek ilçesine dayanır. Ankara Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi eğitimi aldıktan sonra 1994'te ABD'ye gitti ve 1997 yılında University of Albany'de eğitim görmeye başladı.

Babasının tavsiyesi üzerine 2002'de New York'un taşrası sayılabilecek Euphrates'te beyaz peynir firması açtı. 2005'te Utica yakınlarında Kraft'a ait kapalı eski bir yoğurt fabrikasını satın aldı ve Chobani adını verdiği şirketi kurdu. 2007 yılında Türk usulü süzme yoğurt üretimine başladı ve bu ürün Greek Yogurt (Yunan yoğurdu) adı altında ABD'de popüler oldu. Ulukaya 2009 yılında, The Business Review dergisinin '40 yaş altı en başarılı 40 girişimci' listesinde yer aldı.

2012'de Idaho'da 450 milyon dolarlık yeni bir tesis açtı ve Avustralya'da bir süt çiftliği satın aldı. Bloomberg'e göre 2013 yılında mal varlığı yaklaşık 5.4 milyar dolar olarak açıklandı ve Chobani ABD'nin en çok satan yoğurt markası olarak adlandırıldı.

KOBANİ'YE 2 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Adını Kobani'den alan Chobani yoğurt firmasının kurucusu ve sahibi olan Hamdi Ulukaya, "Ya oradaki katliamı seyredeceğiz ya da o insanları kurtarmak için bir şeyler yapacağız" diyerek kuşatma sırasında Kobani'ye 2 milyon dolarlık yardım yapmıştı.