BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  GÜNCEL

Kürt sorunu Fenerbahçe çözer mi?

Hasan Cemal'e "Fenerli sayısı artarsa Kürt sorunu çözülür" diyen Cengiz Çandar'a itirazlar gecikmedi. Çandar tüm eleştirilere rağmen tezinde ısrarlı görünüyor.

Abone ol

Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Tercüman Gazetesi yazarı Cengiz Çandar'ın Hasan Cemal'le girdiği polemiğin yankıları sürüyor. Kürt vatandaşların Abdullah Öcalan'ın ipoteğinden kurtulmasının yolunun Fenerbahçeli olmaktan geçeceğini iddia eden Çandar'a spor camiası başta olmak üzere birçok yazardan itiraz yükseldi. Hürriyet'tin kültür-sanat editörlerinden Sefa Kaplan, bugünkü yazısında Çandar'ın geliştirdiği tezi ve karşı tezleri yazdı:

- Tercüman Gazetesi yazarı ve Fenerbahçeli Cengiz Çandar ile Milliyet Gazetesi yazarı ve Galatasaraylı Hasan Cemal arasında, Fenerbahçe’nin 6-2’lik Manchester United mağlubiyetinden sonra başlayan polemik, siyasi bir tartışmaya döndü. Çandar, GS’li Apo’nun zihinleri ipotek altına aldığını belirterek Fenerbahçeli Kürtlerin sayısının artmasıyla sorunun çözüleceğini söyledi.

FRANSA’nın başkenti Paris’teki bir toplantıda, Hasan Cemal’in Manchester maçının sonucunu hatırlatarak Cengiz Çandar’a sataşması, arkasından bir başka GS’linin de cep telefonundan mesaj geçerek ‘MGK’ya başvuracağım, Fenerbahçe Türkleri rezil ediyor’ diye dalga geçmesi, yeni bir polemik başlattı. Çandar, MGK’nın yeni ve ilk sivil Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’ın da en az kendisi kadar ‘tutkulu’ bir Fenerbahçeli olduğunu belirtti ve konuyu Kürt sorununa getirerek şunları yazdı:

‘(...) Türkiyeli Kürtlerin, ruhlarında ‘Abdullah Öcalan ipoteği’nden kendilerini arındırdıkları ve bunu dile getirebildikleri ölçüde, Avrupa Birliği yolunda bir ‘Türkiye sinerjisi’ oluşabileceğini vurguladık. Hasan Cemal, sanırım itiraz etmez, bunun yollarından biri Güneydoğulu vatandaşlarımızın ‘Galatasaraylılıktan uzaklaşması’ ve Güneydoğu’da ‘Fenerbahçelilerin sayısının artması’dır.’ Telefonda sorularımızı cevaplandıran Cengiz Çandar, yazdıklarının bir metafor olduğunu belirtti:

‘Bu elbette bir metafor, ama bütün metaforlar gibi temel bir hareket noktası var. O da Apo’nun Galatasaraylılığı ve bu Galatasaraylılığın yarattığı ruhi bağımlılık. Apo GS’yi tutuyor diye bölgede GS’nin bariz bir ağırlığı var. Apo’nun Kürt aydınları üzerindeki hakimiyetinin ortadan kalkması, bölgede FB’li sayısının artmasıyla mümkün olabilir. Böyle bir durumda, özel görüşmelerde Apo’yu eleştiren ama bunu resmi toplantılarda yapamayan Kürt aydınları da daha rahat nefes almaya başlar. Zihinlerdeki Apo egemenliğinin kırılması ise barışçı yolların önünü tıkayan engellerin ortadan kalkmasına yol açar. Bölgedeki FB’li sayısının artması, Apo bağımlılığını kıracağı için önemlidir.’

FATİH ALTAYLI

Çirkin bir espri

Başbakan Erdoğan’la birlikte Berlin’de bulunan Kanal D Haber Yayın Yönetmeni GS’li Fatih Altaylı, Çandar’ın sözlerini ‘Çirkin bir espri’ olarak niteleyerek şunları söyledi:

‘Kompleksli kafalar bir süredir Apo ile Galatasaray arasında bağlantı kurmaya çılışıyorlar. Bu hastalıklı bir ruh halinin ifadesidir. Fenerbahçe İngilizlerle maç yapıp eğlenirken, Galatasaraylılar cephelerde şehit oluyordu. O şehitlerin listesi GS’nin kapısında asılıdır. Cengiz Çandar’ın esprisini çirkin buluyorum.’

KANAT ATKAYA

Bence bu felaket sonrası sendromu

Hürriyet Gazetesi yazarlarından GS’li Kanat Atkaya, bu tartışmayı şöyle yorumladı:

‘Kıymetli büyüğüm Cengiz Çandar’ın ‘Türkiye sinerjisi yaratmak için Güneydoğu’daki Fenerli sayısını artırmamız gerekiyor’ şeklindeki esprili çözüm önerisini sanırım PDS (Post Disaster Syndrome/Felaket Sonrası Sendromu) çerçevesi içinde ele almak gerekiyor. 6-2’lik Manchester maçını Paris’te damardan Galatasaraylı ağabeyim Hasan Cemal’le yaşamış olmasını da göz önünde bulundurmak gerek elbet. Ama bu esprili yaklaşımı ciddi bir şekilde ele alacaksak, ek olarak İç Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere memleketin birbirinden güzel çeşitli yörelerinde Diyarbakırspor sevgisini de aşılamak gerekecektir. Malumunuz, özellikle İkinci Lig’de oynadıkları dönemde Diyarbakırspor takımı sahaya ‘PKK Dışarı’ tezahüratı eşliğinde çıkardı.’

HASAN CEMAL

GS-FB arasındaki rekabet siyasete karıştırılmamalı

Konunun diğer muhatabı olan Hasan Cemal’i Paris’te yakaladık. Çandar’ın görüşlerini aktardığımız Cemal, gülmekten neredeyse Paris kaldırımlarına seriliyordu. Hasan Cemal, ‘Hangi takım Fener’a altı çekerse, hemen o kulübün manevi üyesi haline gelebilirim. Manchester United’ın her golü, elbette bir GS’li olarak yüreğimin yağını eritti. Hele altıncısı...’ dedikten sonra, şöyle sürdürdü sözlerini:

‘Ama fanatizm konusunda Cengiz’den bir farkım olabilir. O da, günün birinde eğer FB, GS gibi Avrupa’da final ya da Süper Kupa finali oynarsa, sırf o gün için ‘Bugün Fenerliyim’ başlıklı bir yazı yazabilirim. Ama GS-FB rekabeti siyasete karıştırılmayacak kadar keyifli bir şey.’

EMRE AKÖZ

Önce BJK taraftarı Kürtler artmalı

Köşesinde spor konularına ve sorunlarına da değinen Sabah Gazetesi yazarı FB’li Emre Aköz’ün konuyla ilgili görüşleri şöyle:

‘Cengiz Çandar’a prensipte katılırım. Kürt milliyetçiliğindeki G.Saray-perestliğin çözülmesi hayırlı olacaktır. Ancak aniden tersine dönüşme travma yaratabilir. Çözüm: F.Bahçe’den önce BJK taraftarı Kürtlerin artması, geçiş sürecinin sancılarını dindirecektir. Mesela Kazım Kanat, Leyla Zana’ya ‘Gerçek Kartal nasıl olunur’ dersi verebilir. ‘Diyarbakır Çarşı Grubu’nun tribün yaratıcılığı konusunda İstanbul’dan geri kalmayacağına eminim. Yani biji BJK.’

Yazı: Sefa Kaplan
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr