BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,64
ALTIN 2.385,84
HABER /  GÜNCEL

Kürt istihbaratı IŞİD için İngiltere ve ABD'yi uyarmış

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin istihbarat kuruluşunun İngiltere ve ABD hükümetlerini, İslamcı militanların Sünni bölgelerini ele geçirme planları hakkında önceden uyardığı iddia ediliyor.

Abone ol

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin istihbarat kuruluşunun İngiltere ve ABD hükümetlerini İslamcı militanların Sünni bölgelerini ele geçirme planları hakkında önceden uyardığı iddia ediliyor.

Daily Telegraph'ın haberine göre, "güvenilir" bir Kürt istihbarat 'unsuru', Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ile Saddam Hüseyin'in ordusundan geri kalan subaylar arasında bir ittifak kurulmakta olduğunu İngilizlere bildirdi.

Musul'a ve diğer Sünni kentlerine yönelik askeri harekat planlarından haberdar olan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, daha sonra Bağdat'ın hedef alınacağını kaydetti.

Kendilerine yeterli askeri destek verilmemesinden yakınan Kürt yetkililer, İngiltere ve ABD'nin bölgede yeterince hızlı hareket etmemesini eleştiriyor.

'Bağdadi Ladin'den tehlikeli'

Daily Telegraph'a konuşan bir 'yetkili', 5 ay önce eskiden beri tanıdıkları "güvenilir" bir Kürt istihbarat 'unsurunun' üslerine gelerek, IŞİD ile 2003'teki ABD-İngiliz işgaliyle devrilen Baas rejimi subayları arasında resmi bir ittifak kurulmakta olduğunu bildirdi.

İngilizlerin "dikkatle dinlediği" Kürt istihbarat unsuru, geçen yıl sonunda Felluce ve Ramadi'yi ele geçiren militanların Musul'u ve diğer Sünni kentlerini hedefleyeceklerini bir bir anlattı.

Kürdistan istihbarat şefi Lahur Talabani'nin yardımcısı Ruz Behcet, "Tam olarak hangi stratejiyi kullanacaklarını, askeri planlamacılarını tam olarak biliyorduk; kulak asılmadı" diye konuştu.

Behcet, IŞİD saflarında 4 bin civarında yabancı savaşçı olduğunu belirterek, örgütün lideri Ebubekir Bağdadi'nin şimdi öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'den daha tehlikeli olduğunu öne sürdü.

Batının "kararsızlığının" bölgede "canavarlar" yarattığını belirten Behcet, Irak ordusunun elinden Amerikan yapımı zırhlı araçları ve silahları alan IŞİD'in şimdi kendilerinden daha donanımlı olmasına rağmen, müttefikleri ABD'den yeterli destek görmediklerinden yakındı.

İstihbarat şefi Lahur Talabani ise Irak ve Suriye'de meydana gelenler nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama'yı "şahsen" suçlayarak, "Artık umudum yok. İngilizler hâlâ Irak ordusunu ve Irak'tan geriye kalanı desteklemeli" dedi.

Daily Telegraph, İngiltere'nin Irak'taki askerlerini çekmesinin ardından bölgedeki varlığını ve istihbarat gücünü azalttığını belirtti.

İngiltere hükümetine yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu RUSI uzmanı Michael Stephens ise şöyle konuştu: "Hem Amerikalıların hem de İngilizlerin bunlar olmadan aylar önce sahadaki varlıklarını artırma seçenekleri vardı fakat bunu değerlendirmediler."