BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  POLİTİKA

Kürt halkı cehenneme çevirecek!

BDP canlı kalkan eyleminin startını Diyarbakır'dan verdi. Milletvekili Karabaş çok ama çok sert konuşma yaptı.

Abone ol

BDP Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının katılımı ile operasyonlara dur demek için yapılan yürüyüşte konuşan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, adeta devlete meydan okudu.

Karabaş, "Bu politikayı ve bu savaşı sürdürürseniz, iddia ediyoruz, yemin ediyoruz Kürt halkı yaşamı cehenneme çevirecek" dedi.

ASKERİ OPERASYONLAR PROTESTO EDİLDİ

BDP tarafından yarın Lice'de yapılacak olan "Canlı Kalkan" eyleminin startı, onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşle verildi. BDP Diyarbakır İl binası önünde toplanan kalabalık, askeri operasyonlar ile İran'daki idam ve tecavüz olaylarını protesto etti. Yürüyüşe BDP'li Milletvekilleri Osman Özçelik, Nezir Karabaş, Yüksel Genç, Yazar Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, BDP'li belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

ÖLDÜRÜLEN PKK'LILARIN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI 

Yürüyüşte PKK terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan posterleri, PKK bayraklarının açıldığı yürüyüşte yaşlı kadınlar çatışmalarda öldürülen PKK'lıların fotoğraflarını taşıdı.

BİZ BU KARDEŞLİĞİ İSTEMİYORUZ

Siirt Milletvekili Osman Özçelik de konuşmasına Kürt dil Bayramını kutlayarak başladı. Bahar ile birlikte bölgede artan askeri operasyonlara dikkat çeken Özçelik, "Tankları, helikopterleri ve uçakları Kürdistan topraklarını bombalıyor. Biz bunu durduracağız" dedi. Kardeşlik ve eşitlik konusuna değinen Özçelik, "Osmanlı'dan biliyoruz sizin kardeşlik anlayışınızı. Kardeşlerinizi katlettiniz, sürgünlere gönderdiniz, zindanlara attınız. Biz bu kardeşliği istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Özçelik'in konuşmasının ardından bu kez Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş bir konuşma yaptı. Kürt halkının taleplerini çözeceğiz, operasyonları durduracağız dendiğini anlatan Karabaş, şöyle konuştu: "Annelerin gözyaşını akıtmayacağız dediler ve 12 eylül faşist anayasasını değiştirip Kürt halkının demokratik siyasal sorunlarını çözeceğiz dediler. Esir alınan teslim alınan kürt çocuklarını serbest bırakacağız dediler. Kürt halkının dilini kültürünü özgürce ifade etmesinin yolunu açacağız dediler ve bugün biz neden alanlardayız, siz neden alanlardasınız, çünkü geçmiş yıllardan daha da kat ve kat kirli bir operasyon başlatıldı."

İDDİA EDİYORUZ YEMİN EDİYORUZ

Geçen yıl seçimlerden hemen sonra belediye başkanı parti yöneticilerinin tutuklandığını anlatan Karabaş, şunları söyledi:"Biz şunu söylüyoruz ve çağrı yapıyoruz Ankara'ya. Avrupa'ya ve Türkiye'nin destekçisi Amerika'ya çağrı yapıyoruz, diyoruz ki bu başlangıçtır, 90 yıldır süren inkara boyun eğmeyen, 30 yıldır süren savaşa katlanan ve boyun eğmeyen kürt halkı eğer bu politikayı sürdürürseniz, savaşı sürdürürseniz iddia ediyoruz, yemin ediyoruz kürt halkı yaşamı cehenneme çevirecek.

BUNA SÖZ VERİYORUM

Kürt halkı Ortadoğu da yaşamı kilitleyecek ama artık kürt halkının verdiği mücadele kahramanca yıllardır bedelini veren gerilla ile sınırlı olmayacaktır. Kürt halkı eylemleri ile kentleri, yolları, caddeleri yaşamı kuşatacak buna söz veriyorum."

Yürüyüşün ardından yarın Lice'de yapılacak olan "Canlı Kalkan" eyleminin duyurusu yapıldı. BDP'li seçilmişler yarın saat 10.00'da BDP Diyarbakır İl binası önünden konvoy eşliğinde Lice'ye hareket edecek.

YARUK: BU HALKIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKECEĞİNİZ GÜNLER YAKIN

Koşuyolu Parkı'nda ilk konuşmayı yapan BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, herkesin barış için, çocuklarının yaşamı için aşırı sıcaklara rağmen meydanlara çıktığını söyledi. Yaruk, "Kürt sorunu çözülmedi halen devam ediyor. Ödenen bütün bedellere rağmen Kürt sorunun çözülmesi için mücadelemiz devam edecek. Bu konuda çok yakında önemli gelişmelerde olabilir. Anaların tabutlara sarılmak yerine çocuklarına sarılmasını istiyoruz. Çözümü bunun için istiyoruz. Bu çözüm içinde ilk etapta operasyonların durması gerekiyor. İç savaşı körüklemek isteyenlerin açığa çıkarılması gerekiyor. Bu kirli savaş konsepti Türk ve Kürt her iki halkada zarar veriyor. Ama onlarında çok iyi bilmeleri gereken bir şey var. Kürtler artık eski Kürtler değil. Diz çöktürmeye çalıştığınız bu halkın önünde diz çökeceğiniz günler çok yakındır" dedi