BIST 9.953
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.433,19
HABER /  GÜNCEL

Kürt aydınları sesini yükseltti

Zana’nın barış çağrısına Kürt aydınlarının oluşturduğu Denge Demokrat Oluşumu’ndan destek geldi.

Abone ol

“Bu topraklara barış mutlaka gelecek. O gün gelsin artık” denilen bildiriye birçok aydın imza attı. Kampanyanın mimarı Turan Sarıtemur, artık Kürtler’in sesini daha çok duyurmasını istedi.

Kürt aydınlarının oluşturduğu Denge Demokrat Oluşumu, "Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmez. Bu topraklara barış mutlaka gelecek. O gün gelsin artık. Leyla Zana'nın siyasi çözüm ve barış çabalarını destekliyoruz" şeklinde bir bildiri yayınladı.

Oluşum sözcüsü Turan Sarıtemur, bildiriye birçok Kürt, Türk, Ermeni aydının imza attığını söyledi.

SAĞDUYUNUN SESİ

Kürt aydını Sarıtemur, barış için kimne söylerse öne çıkartmak ve büyütmek istediklerini kaydetti. Barış sözcüğünün hangi ağızdan çıktığına bakmadan destek olunması gerektiğini ifade eden Sarıtemur, şöyle devam etti:

"Leyla Zana'nın Başbakan’la başlattığı bu süreç olumlu ve desteklenmesi gerekiyor. Bu ihtiyaçtan dolayı da Zana'nın şahsından ziyade söyledikleri bizi ilgilendiriyor. Çünkü bu sessiz çoğunluğun ve sağduyunun sesi. Bu işin önünün açılması için birileri bir şekilde risk mi alır, aydın tavrımı gerektirir bilinmez ama artık bir şey yapılması gerekiyor. Suyun önündeki bendi aşmak lazım. Biz de 'Bir kıvılcım bir ormanı yakar' anlayışıyla harekete geçmeyi istedik. Barış umudu ve ihtiyacı için bunu duyuracağız ve ilanlarla da tanıtım yapacağız."

HERKESİ YAKIYOR

Türkiye'de yaşayan herkesin olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Sarıtemur, "Kürt, Ermeni Türk bu topraklarda yaşayan herkesi yakıyor" dedi.

Barışın sadece Türk ve Kürt halkının değil Türkiye'nin sorunu olduğunu belirten Sarıtemur, "yeni süreçle birlikte Kürtler’in öne çıkacağını düşünüyor. Kürtler’in seslerini daha çok duyurmasını isteyen Sarıtemur şu görüşleri dile getirdi: "Bu ülkede yeminli AK Parti düşmanları var. Kürt meselesini sol, sosyal demokratlar çözer diyenler var. Ama bunlarla barış gelmeyecek. Bizim için barış şartları iktidarı zorlamakla olur. Türkler’in de Kürtler’in de bu işi kolaylaştırıcı rol alması gerekir. Artık eskisi gibi değil ve şimdi Kürtler de ses çıkartmaya başladı. Bu meselenin mevcut iktidarla çözülebileceğini inanıyoruz."

Dün yayınlanan metinde aralarında emekli diplomat Akın Özçer, Kürt aydını Cevdet Akbay, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşşak, Ekopolitik Koordinatörü Tarık Çelenk, Türkiye Barış Meclisi'nden Hakan Tahmaz, tarihçi ve yazar Halil Berktay, Ermeni aydını Hayko Bağdat, Prof. Dr. Osman Cen ile Kürt aydını ve yazar Orhan Miroğlu gibi isimlerin imzası bulunuyor.