BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,64
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kurşun kalem şartı ortalığı karıştırdı

Milli Eğitim Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ‘görevde yükselme sınavı’ndaki kurşun kalem iddiası ortalığı karıştırdı.

Abone ol

MEB'in bin 700 şube müdürünün belirleneceği sınavda komisyon üyelerine notları kurşun kalemle yazmaları yönünde talimat verildiği iddia edildi.

Zaman sinin haberine göre, son günlerde kadrolaşma ve tasfiyelerle gündeme gelen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB ), 1700 şube müdürünün belirleneceği çok önemli bir sınav gerçekleştiriyor. İddialara göre sınav komisyonu üyelerine adayların notlarını kurşun kalemle yazmaları yönünde talimat verildi. Ayrıca hesap makinesi dağıtıldı. Bu durumun sınavı şaibeli hale getirdiğini savunan uzmanlar, kurşun kalemle verilen notlarda düzeltme yapılabileceğine dikkat çekti.

Eğitim çalışanlarının 10 yıldır beklediği Ankara Öğretmenevi’ndeki sınava yaklaşık 6 bin aday katıldı.

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, sınavın sesli ve görüntülü kayda alınmasını istedi. Mülakat yönteminin objektif olmadığını ve liyakati esas almadığı belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, her kademede sözlü sınavın kaldırılması gerektiğini söyledi. Bozgeyik, “2012 yılında Danıştay sözlü sınavı iptal etmişti. Ancak daha sonra torba bir kanunla yeniden düzenlendi. Mülakat sistemi yeniden getirildi.” dedi.

Şube müdürlüğü için yapılan sözlü sınavın değerlendirmesini 5’er üyeden oluşan 10 ayrı ‘Sözlü Sınav ve Değerlendirme Kurulu’ gerçekleştiriyor. Adaylar kurayla biri genel kültür biri mevzuat olmak üzere iki soru çekiyor. Kurul bunların yanı sıra çeşitli değerlendirmelerde de bulunuyor. Çünkü sınavın sadece yüzde 40’ını sınav konularına yönelik bilgi oluşturuyor. Geriye kalan puan dağılımı; ifade yeteneği ve muhakeme gücü yüzde 10, liyakat temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu yüzde 10, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı yüzde 10, genel kültürü ve genel yeteneği yüzde 20, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı yüzde 10 olarak belirlenmiş. Dolayısıyla puanlamanın seyrini ağırlıklı olarak kurul üyelerinin yaklaşımı belirliyor.e götürülmesi gerekiyor. Tüm bakanlıklarda sözlü sınav gerçekleştiriliyor. Bu ay sonu Maliye’de de gelir uzmanlığı için mülakat yapılacak. Yazılı sınavdan 90-100 puan alan bir kişi sözlüde 10-20 puan verilip başarısız sayılabiliyor.”