BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

Kurşun izleri bulunan mikrofona yoğun ilgi

Malatya'da açılan müzede yaklaşık 11 bin kişinin ziyaret ettiği eşya kurşun izleri bulunan mikrofon.

Abone ol

Anavatan Partisi'nin 1988 yılındaki kongresinde suikast düzenlenen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal adına nisan ayında Malatya'da açılan müzeyi bugüne kadar yaklaşık 11 bin kişinin ziyaret ettiği, en çok ilginin, kurşun izleri bulunan mikrofona gösterildiği bildirildi.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Müze Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yüksel Göğebakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özal'ın yaşamına tanıklık eden birçok eşyanın teşhir edildiği müzede, mikrofon ayaklarıyla birlikte, Özal'ın üzerinde namaz kıldığı pusulalı seccadesi ve kendisiyle özdeşleşen kalın çerçeveli gözlüklerinin de yer aldığını anlattı.

Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde açılan müzeye Semra Özal tarafından özel eşya bağışı yapıldığını dile getiren Göğebakan, müzede, suikast girişimi izlerini taşıyan mikrofon ile birlikte, Özal'a ait kalemler, rozetler, kaftanlar, yurt dışında aldığı hediyeler gibi bir çok eşyanın bulunduğunu anlattı.

''2 SÖYLENMESİNE RAĞMEN 3 KURŞUN İZİ VAR''

Müze Müdürü Göğebakan, normalde verilen bilgilerde, mikrofon ayağında iki kurşun izinin olduğunun söylenmesine rağmen, üç kurşun izinin rahatlıkla görüldüğünü söyledi.

Üçüncü kurşun izinin nasıl oluştuğunu kendilerinin de bilemediğini belirten Göğebakan, ''Ancak, şu düşünülebilir, orada iki mikrofon ayağı var, birinden seken mermi diğerine de isabet etmiş olabilir mi? Sonuç olarak ayaklar üzerinde üç tane mermi izi var. Müze açıldığı günden beri 11 bin ziyaretçi tarafından gezildi'' dedi.

Müzede en fazla ilgi gören eşyanın suikastta Özal'ı koruyan ve dönemin cansız tanığı olan mikrofon ayağı olduğuna vurgu yapan Göğebakan, Özal'ın sempatik yapısıyla özdeşleşen gözlükleri ve pusulalı seccadesinin de müzede ilgi gördüğünü söyledi.

260 ÖZEL EŞYA SERGİLENİYOR

Göğebakan, müzede, Özal'ın kişiliğini yansıtan, tarihi zirvelere tanıklık eden 260 özel eşya bulunduğunu belirterek, ''Bunların 194'ü reyonlarda sergileniyor. Teşhir edilen eşyalar arasında Özal'ın üzerinde namaz kıldığı pusulalı seccade ile 2 adet takkesi de bulunuyor. Eski Cumhurbaşkanın, bu seccadeyi sürekli yanında bulundurarak farklı ülkelerde pusula yardımıyla ibadetini gerçekleştirdiği anlaşılıyor. Özal'ın sempatik yapısıyla özdeşleşen geniş çerçeveli gözlükleri de burada teşhir ediliyor'' diye konuştu.

Müzede ayrıca Özal'a ait ''B'' sınıfı ehliyet, kol düğmeleri, para cüzdanı, bilgisayar, bazı kimlikler, pasaport, günlük giyindiği elbiseler, temizlik eşyaları, parfüm, taraklar, ayakkabılar ve saatler sergileniyor.