BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kürsüdeyken iki kez Başbakan aradı!

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya kürsüde konuşma yaparken iki kez telefonla konuşmak zorunda kaldı

Abone ol

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Rize'de katıldığı toplantıda ilginç bir durumla karşılaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, kürsüde konuşma yapan Ahmet İyimaya'yı 5 dakika arayla iki kez Ak Parti Rize Milletvekili aday adayı Hasan Karal'ın cep telefonundan aradı.

Konuşmasına ara veren ve perde arkasına geçerek her 2 aramada yaklaşık 4'er dakika telefonla görüşen İyimaya, daha sonra konuşmasına kaldığı yerden devam etti.

İyimaya, telefon görüşmesinin ardından salondakilere "Başbakanımız aradı, size selamları var" dedi.

Ak Parti Rize İl Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan İyimaya, yargıdaki sorunları değerlendirerek şunları söyledi:

"Yargıtay başkanı 100 binlerce dosya biriktiğini açıklıyor, 'Bu daire sayımızla bu işleri bitirmemiz mümkün değil' diyor. Bu konuda bir reform girişiminde bulunuyoruz. Yargıtay'ın hazırladığı bir kanun vardı. Başkan değişti, o kanunu çektiler. Öylece kaldık. Sonra bu tutukluluk süresinin 10 yılı aşması halinde tahliyeyi zorunlu kılan Hizbullah vesaire ortaya koyduğu problemler; orada ivedi geçici bir kanun düzenlemesi yaptık. Orada fırtınalar koptu. 'Yargı kuşatılıyor, yargı siyasallaşıyor' sloganlar atıldı. Bir genel başkanın açıklamasına göre; 'Çete Adalet Komisyonu.' Çok büyük engel olunuyor. Türkiye zor bir ülke. Reform oturulur, tartışılır, yapılır. Dünya çok kolay yapıyor. Türkiye'deki gibi reform direnci olan başka bir ülke yok. Ama bunu yaptık, gerçekleştirdik. Başbakanımızın siyasi iradesi olmasa, bu reformu yapmamız mümkün değildi. Gelecekte hatıralarımı yazacağım. Gelecek nesillerin, bu reform sürecini çok iyi okuması, değerlendirmesi lazım."

YÜKSEK MAHKEME SAYISI ÇOK

İyimaya, hukuk reformunda alınacak daha çok uzun yol olduğunu, atılacak çok adım bulunduğunu ifade ederken, "Dünyanın hemen hiçbir yerinde 3-4 yüksek mahkemesi olan ülke yok. 1'den fazla yüksek mahkeme 1'den fazla hukuk demektir. Türkiye'de aslında birden fazla yüksek mahkeme olduğu için çok hukuklu bir süreci yaşıyoruz. Önümüzdeki anayasa reformunda çok yüksek mahkemeli sistemden tek yüksek mahkemeli sisteme geçmesini ümit ediyorum. Dünya artık dava modelini bırakıyor. İngiltere, Almanya, Kanada arabuluculuk modelinde çok mesafe kaydetti. Biz muhalefet yüzünden mesafe kat etmedik. Barolar, muhalefet ayakta. İçeriği okunmadan eleştiriliyor" diye konuştu.

HOCA'NIN MİSYONUNUN UYGULAYICI ERDOĞAN

Türkiye'nin Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölümü ile büyük bir acı ile sarsıldığını belirten İyimaya, şöyle devam etti:

"O, gerçek bir millet adamıydı. Devlet ve katı siyasal sistemin gadrine (Haksızlığına) uğramıştır. Militan demokrasimizi, çoğulculuk damarıyla tanıştıran büyük siyaset adamıydı. Kendisini millete ve davasına adadı. Son nefesine kadar sabırla azimle mücadelesini sürdürdü. O büyük insan, yetiştirdiği talebelerinin asıl idrakini doğru okuyarak, zamanın icap ve gereklerine kulak asarak, yeniden yorumlayarak, bugün Türkiye'de milletle devlet arasındaki yabancılaşmayı ortadan kaldıran, milletle devleti birbirine buluşturma sevdasını kendisine hedef edinen, bir siyasi misyonu ortaya çıkardı. Biz hocaya dua ederiz. Elbette ki her siyasi kurumun hataları olur. Bizlerinde olur. Türkiye'deki devletle millet arasındaki değer çatışmasını uyuşmaya, yabancılaşmayı tanışmaya, gerginliği kavuşmaya döndürmek çok büyük bir siyasal aklı idraki ve büyük bir projeyi icat ettiriyordu. Aslında şimdi başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bu projenin asli mimarı, aktörü ve uygulayıcısıdır."