BIST 10.176
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.386,29
HABER /  POLİTİKA

Kürdistan kesinlikle kurulacak

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş çok net konuştu ve nerede yaşamak istediklerini söyledi.

Abone ol

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, partisinin Büyük Ortadoğu Projesi’ne dahil olmak istememesi ve çözümü Türkiye içinde araması nedeniyle bu kadar çok hırpalandığını ileri sürdü.

Demirtaş Ruşen Çakır'a verdiği röportajda dikkat çekici sözler etti:

DTP NE DURUMDA?

Rejimin demokratik olmamasından kaynaklı olarak zaman zaman yaşanan krizlerden birini yaşıyoruz. Daha önce “cumhurbaşkanlığı krizi”ydi, şimdi “DTP krizi”, belki daha sonra “türban krizi” olur.

KRİZ DTP ÜZERİNDEN YÜRÜYOR

Meclis’te grubumuz olduğu için daha çok DTP üzerinden yürüyor tartışmalar ama yaşanan bir Ortadoğu krizidir. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında yeni bir Ortadoğu yaratılmak isteniyor. Kürtler de bunun bir parçası. Hem Kuzey Irak’taki, hem Türkiye’deki Kürtler bir şekilde bu projeye eklemlenmeye çalışılıyor. DTP ise buna direniyor. BOP içinde değil, Türkiye’nin demokrasi projesinde yer almak istediği için bu kadar hırpalanıyor.

KÜRDİSTAN KESİNLİKLE KURULACAK AMA BİZ TÜRKİYE'DEYİZ

Kuzey Irak’ta bir Kürdistan’a doğru gidiş var. ABD’nin güdümünde bir devletleşme olacak. Ne kadar veya ne kadar süreyle bağımsız olur, kestiremiyoruz ama olacağı kesin. İşte bu devletleşme süreci içerisinde Türkiye’de yaşayan Kürtlerin tepkileri ölçülmeye, zaman zaman hareketlendirilmeye çalışılıyor. Öncelikle orasının Türkiye Kürtleri için bir çekim merkezi olup olmayacağı anlaşılmaya çalışılıyor. Eğer çekim merkezi haline gelirse, buradakilerin de oraya sevdalanması veya başka bir arayışa girmesi hesap edilecektir. Ama Türkiye’deki Kürtler, DTP’nin öncülüğünde, ısrarla, yönünü Ankara’ya döndüğünü, çözümü burada aradığını ifade ettikçe alabildiğine hırpalanıyor.

KENDİMİZİ İFADE EDEMİYORUZ

Kendimizi ifade etme bakımından sıkıntılı olduğumuz açık. Meclis’e girdiğimizden beri bu konular yerine Sebahat Tuncel’in saçları, bir başkasının ayakkabısı işleniyor. Deneyimsizliğimiz, siyasi birikim eksikliğimiz etkili olmuştur fakat DTP’ye yönelik siyasi bir linç kampanyası içinde kendimizi anlatma olanağı pek bulmadık. Şu anda Türkiye’de yaşayan Kürtler, DTP’li olsunlar ya da olmasınlar, çok büyük oranda, çözümün Türkiye’de olduğuna yürekten inanıyorlar. Kuzey Irak’taki gelişmelerden memnuniyet duyulsa da orası bir umut, bir çekim merkezi olarak görülmüyor. İnsanlar Türkler ve diğer etnik kökenli insanlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamak istiyorlar. DTP de bunun politikasını yapmak zorundadır.

BÖLÜCÜ DEĞİLİZ

Bunun uluslararası ayaklarını ispatlama şansımız belki yok ama başka türlü anlamlandıramıyoruz. Biz ısrarla “bölücü değiliz” diyoruz, “Türkiye’de tek devlet olmalı” diyoruz, “resmi dil Türkçe olmalı” diyoruz, “bayrak hepimizin bayrağı” diyoruz. “Kürtler olarak bu sistem içinde daha fazla demokratik hak istiyoruz” diyoruz. Bütün bunlara rağmen bize “Hayır siz bölücüsünüz” denildikçe başka şeylerden şüphelenmeye başlıyoruz.

BAŞKA BİR YÖNTEM BULUNMALI

PKK da bir gün silahlarını bırakacak. Bitmiyorsa, pişman olmuyorsa, teslim olmuyorsa o zaman o ana kadar kullanılmamış bir yöntem denenmeli. Belki Başbakan’ın şu an ifade etmeye çalıştığı da budur.

KAPATILMAYI BİZ İSTEMİYORUZ

Bu çok saçma. Zorlu bir seçim sürecinden sonra daha yeni Meclis’e girdik. Üç ay sonra kapatılmayı isteseydik bu kadar uğraşmazdık. Dışarıda yapacağımız şeylerle de kapattırabilirdik partiyi. Bu kadar olanak varken, demokratik zeminde kendimizi ifade etme fırsatlarını yakalamışken niye kendimizi kapattıralım!