BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.449,41
HABER /  GÜNCEL

Küme düşmede flaş karar

Ankara’da bugün yapılan Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu’nda Türk futbolunun kaderine yön veriliyor.

Abone ol

Türk futbolunun geleceği için büyük önem taşıyan TFF Olağanüstü Genel Kurulu'ndan şok bir karar çıktı. Genel Kurul'da "Bir seferliğine af" veya teşebbüslere dahi küme düşürme cezası kesen "58. madde"nin değiştirilmesi önerisi oy çokluğuyla kabul edilmedi.

TFF'nin istediği kabul edilmedi. Yönetimin istifa edeceği konuşuluyor. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

GALATASARAY'A 8-0 TAŞI

Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, TFF'yi seçime çağırdı. Demirören "Gerekirse verilen önergeyi geri çekelim, seçim kararı alalım" çağrısında bulundu. Demirören, sarı kırmızılı takımın Ankaragücü'nü 8-0 yendiği tartışmalı maçı hatırlatarak, "şerefli ikincilik şampiyonluklardan daha değerlidir" dedi.

BAŞKANLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Kulüpler arasında büyük bir gerilim var. Toplantıya verilen arada Orduspor Başkanı ve Manisaspor Başkanı tartıştı. Yaralı'nın Türkmen'i "Çok fazla konuşuyorsun" sözleri ile uyarması üzerine, tartışma daha da alevlendi. Toplantının son bölümünde yaşanan bu gelişme üzerine kulüp başkanları toplantı salonunu terketti ve yeniden Genel Kurul salonuna geldiler.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY BİRLEŞTİ

Bu arada toplantının 7. maddesi üzerine söz alan konuşmacılardan Ünal Aysal ve Nihat Özdemir, puan silme cezasına karşı olduklarını açıkladı.

Olağanüstü genel kurulu, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de izliyor. Sheraton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya delegeler yoğun ilgi gösterirken, 300 delegeden 240'ı toplantıda hazır bulundu.

ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ

SAAT: 15:38- Aydınlar'ın konuşmasının ardından puan silme cezasının bir kereliğine kabul edilmesini öngören değişikliğin oylamasına geçildi. TFF olağanüstü genel kurulunda yapılan oylama sonucunda, haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların, bir kereye mahsus olarak değiştirilmesi kabul edilmedi.

AYDINLAR KONUŞTU

SAAT: 15:28- Savunma kısıtlanmasından söz edildi. Böyle bir şey söz konusu değil. Kurullara baskı yapıldığından bahsediliyor. Onlara baskı yapmak ne benim ne de sizlerin haddine. Bunu her yerde söylüyorum. Yurt içinde de yurt dışında da açıklamalarımda bunlardan söz ettim.

SEVGİLİ ALİ KOÇ YUKARIDA ALLAH VAR

 Fenerbahçe için ön yargılı görüşüm varmış, kamuoyunun etkisinde kalıyormuşum. Bana söyleniyor. Sevgili Ali Koç yukarıda Allah var. Lütfen insaflı olun. Bunları ben yapacağım. Mehmet Ali Aydınlar yapacak. O kulübe yıllarca hizmet etmiş ben yapacağım. Şenol hocaya çok teşekkür ediyorum. Konuşmasına yüzde yüz katılıyorum.

KOLTUK MERAKLISI DEĞİLİZ

3 Temmuz'dan bu yana bizim yaptığımız bütün çabalar iyi niyetle, Türk futbolu zarar görmesin, kulüpler zarar görmesin, Türk futbolu dışarıda imaj kaybına uğramasın diye elimizden geldiğince çaba gösterdik. Yüzümüze farklı konuşan, arkamızdan farklı konuşabiliyor. Genel olarak söylüyorum. Ben şunu gördüm, herkes suçsuz tek suçlu var o da biziz. Biz koltuk meraklısı değiliz. Ben ve 14 yönetim kurulu arkadaşım onurlu kişileriz. Şerefimizle, onurumuzla geldik, öyle gideriz. Sadece bugüne kadar verdiğimiz emekleri kaybederiz. Tarih gerçekleri yazacaktır. Benim vicdanım çok müsterih ve rahatım. Yanlış hiç bir şeyde olmam. Biz yönetim kurulu olarak toplanıp gerekli değerlendirmeyi yapacağız.

GÖKÇEK İLE DİVAN BAŞKANI TARTIŞTI

SAAT: 15:16- Ankaraspor onursal başkanı Melih Gökçek, Ankaraspor'un yeniden süper lige dönmesi çabası sonuçsuz kaldı. Ankaraspor'un haksız şekilde küme düşürüldüğünü iddia ederek konunun önergeyle gündeme alınmasını istedi. Divan başkanı Yalçın Karadeniz öneriyi gündeme almadı. Gökçek ise bunun suç olduğunu ve konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

DEMİRÖREN'DEN GALATASARAY'A TAŞ

SAAT: 15:10- Süleyman Seba, "Şerefli ikincilik" lafını 8-0'lık Galatasaray - Ankaragücü maçından sonra söyledi. Ben konuşmayacaktım ama Altay Kulübü Başkanı'nın sözlerinden sonra konuşma kararı aldım. Dur kardeşim, dur ve yerini bil.. 3 Temmuz'u kimse beklemiyordu. O günlerde Murat Özaydınlı, Aydınlar'ı arayıp işin gecikmesini rica etti olmadı. Kimse olacakları beklemiyordu. Hepimizin hedefi en kısa sürede karar almaktı. Alınacak karar kişileri memnun etmeyebilirdi. Maalesef Fenerbahçe'mizin adı herkesten çok geçiyor. Çünkü reyting adına oluyor bunlar. Hayır, 8 takım bu sürecin içinde. Bugünü milat olarak görmeliyiz. Başkan ve yönetim kurulu bugünlere iyi niyetle geldi. Ancak verilen önerge doğru bir önerge değil. Gerekirse verilen önergeyi geri çekelim, seçim kararı alalım. Çocuklarımız neden hala kavga bitmedi diyecek. Bu sürecin doğrusu mahkeme sürecini beklemektir. Adli sürecin sonucu beklenmelidir.

AHLAK DERSİ TARTIŞMASI

SAAT: 15:08- Oturumda söz alan Altayspor başkanı Ömer Hızlıok'un sözleri tansiyonu yükseltti. İşte o konuşması: Fenerbahçe'nin kupası alınırsa bu şikeyi tescillemek değil midir? Şikede mağdur olanlar Avrupa'ya gidemediler. Lig statüsü lig başlamadan hazırlanı ve o şekilde değişmez. Yani oyun oynanırken kural değişmez. Türk futbolunun babası TFF'dir. Baba evlatları arasında ayrım yapmaz. Kulüpler Birliği var. Sizler koca koca kulüplerin başkanısınız. Siz Türk gençliğine ders verme fırsatını elinizden kaçırdınız. Yani sınfıta kaldınız." Delegeler "ahlak dersi verme" diye çıkıştı. Hızlıok eleştiriler üzerine sözünü geri aldı ve özür diledi.

CİHAN KAMER: 58. MADDE BY-PASS EDİLMESİN

SAAT: 14:43- Fenerbahçe'nin kimseye minneti yoktur. TFF'nin haklarımızı savunmasını bekliyoruz. UEFA'nın ceza vereceği basit dedikodularıdan başka bir şey değildir. Sürekli korku malzemesi olarak görülen UEFA sopası gerçek değildir. Kulübüne hizmek etmekten başka bir suçu olmayan Yıldırım'ın tutuklu yargılanmasını kabul etmiyoruz. Susmaya devam ediyoruz. Asla susmayacağımız ve susturulamayacağımız konuya geliyorum... TFF'ye, UEFA'ya ve futbol ailesinin tutumuna... Futbol adaletini sağlayacak kurumlar, sırtındaki formalara göre hareket ederlerse bizi kimse susturamaz. Aydınlar'ın iyi niyetiniden şüphem yok. Ama cehennemin yolları iyi niyet taşlarıyla bezenmiştir. Artık herkes sırtındaki formaları bir kenara bırakmalı ve adaletin doğru şekilde tecelli etmesini sağlamalıdır. 58. maddeyi by-pas edecek düzenlemeyi doğru bulmuyoruz. Artık çok daha fazla taraf olmanız gerekiyor. Bizleri orada iyi anlatmanız ve bizleri kaostan UEFA nezdinde kurtarmanızı bekliyoruz.

ALİ KOÇ VE KİGILI NEYİ İSTEDİ? ŞENOL GÜNEŞ'İN KONUŞMASI BEĞENİLDİ, SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

ALİ KOÇ: ÖNERGEYİ REDDEDİYORUZ

SAAT: 14:17- "Kaosu daha da derinleştirmek adını toplanmış bulunmaktayız. Fenerbahçe olarak, önergeyi kabul etmiyoruz. Kurgulanmış bir oyunun parçası olmak istemiyoruz. Verilecek her karara saygılıyız. Yargılama neticesinde yapılması gereken, yasal süreçte suçlu çıkacak tüm kişilere ilgili maddenin karşılığının uygulanmasıdır. Başkanımız ve yöneticilerimiz suçsuzdur. Bunu da ispatlayacaklar. Bu noktada tek dileğimiz savunma hakkına saygı gösterilmesidir. Yaşadıklarımızı daha iyi anlamanız için geriye gitmek istiyorum. Peşinen suçlu ilan edildik. Mahkemeye bile ihtiyaç duyulmadı! Gizlilik kararına rağmen her şey basına sızdırıldı; medyada çarpıtıldı.

Fenerbahçemiz suçlu ilan edildi. Sürecin en başından beri olması gereken basın yasağı iş işten geçtikten sonra getirildi. Kimse tepki göstermedi. TFF de tesir altında kaldı. Eylem-söylem çelişkisi yaşandı. Masumiyet karinesinden hiç bahsetmeden, Fenerbahçemizin peşinen suçlu olduğuna inandılar. Nasıl cezalar verileceği kurgulandı. 24 Ağustos'ta Şampiyonlar Ligi'nden men edildik. TFF bu ikinci kararıyla kendisini inkar etmiş oldu. Sayın TFF Başkanı 'masumlarsa neden puan silmesini istemiyorlar' diye sordu. Bize göre bu sorudan önce şu soruya yanıt bekliyoruz 'TFF olarak siz Fenerbahçe'nin suçlu olup olmadığını bilmiyorsanız bizi neden Şampiyonlar Ligi'nden men ettiniz. Bu süreçte TFF güvenilirliğini yitirdi.

Bizim yargıdan korkumuz yoktur. Kendimize güvenimiz tamdır. Suçlu çıkarsak da cezamızı çekeriz. Tüm bu yaşanan ve yaşatılanlara rağmen, Fenerbahçe tüm branşlarda zirvede ya da zirvenin ortağıysa bu takdire şayan bir durumdur. Camiamıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Geçen sezonki şampiyonluklarından sonuna kadar emin oldukları için, sporcularımız bu sezon daha iyi mücadele ediyor. Beklenenin aksine dimdik ayaktayız. Şayet maçlarımızda sportif anlamda sorun varsa, ligi tescil eden TFF de bu olayın parçası sayılmaz mı?

Olayın saha boyutu, TFF'nin ilgili raporları hiç dile getirilmedi. Gelin hep birlikte geçen sezonu değerlendirelim. Tarafsızlığını koruyanlara teşekkür ederiz. Şu anda burada bir karar vermeye mecbur hissediyorsanız, kendinizi bizim yerimize koyun. Kişiler adilce yargılanmalıdır. Disiplin sürecinin tamamlanması anlamında dayatılan takvim, sağlıklı bir yargılamayı sağlayamaz. Bu iyi niyetli değildir. Aksi takdirde ileride ciddi hukuki sorunlar yaşanabilir. Bize göre en sağlıklı çözüm yargı sonucunun beklenmesidir. Türk futbolunun selameti için beyaz sayga açılmalı. TFF'nin güven tazelemesi ya da yeni bir yönetimin gelmesi gerekiyor."

MELİH GÖKÇEK: ANKARASPOR'UN DÖNMESİ ŞEKLİNDE OY KULLANILMALI

SAAT: 14:08- Ankaraspor'un düşürülmesinin tek nedeni Mahmut Özgener'in tavırlarıdır. Bugün sizler de bunun sonuçlarını yaşıyorsunuz. Ankaraspor'un alt yapısı lider konumda, Akademi'de lider. Bu Ankaraspor, Mahmut Özgener'in kişisel gayretleri ile düşürüldü. Şimdi şike konuşuluyor da Ankaraspor neden düşürüldü. Bize verilen süreyi hatırlayın. 3 gün içinde kulübü devretmemiz gerekmekte denildi. Ankaraspor hakkında mahkeme kararı yok. Mahmut Özgener bize 3 gün süre verdi. Delegeler ellerini vicdanına koysun. Süper Lig'e Ankaraspor'un dönmesi şeklinde oy kullanılmalı. Ankaraspor'un tekrar geri gelmesi için oylarınızı istiyorum.

ABDULLAH KİĞILI: ÖNCE CEZA DAVASI BİTMELİ

SAAT: 13:47- Bu olayın 3 ayağı var. İlki ceza davası. İkincisi disiplin soruşturması. Üçüncüsü UEFA... Durum böyle olunca, bu yalın gerçek TFF'yi bağlar. TFF beklemek zorundadır. Şike olayında ceza davası bitmeden TFF'nin disiplin soruşturması bitmez. Oysa TFF disiplin soruşturmasını bitirmek için telaş içinde görünüyor.  Futbolun en önemli 3 sorunu vardır. Doping, şike, ırkçılık. Sosyal etkisi bakımından ırkçılık en büyüğüdür. Terry iddiaya göre Ferdinand'a ırkçı söylemde bulunuyor, savcılık da dava açıyor. İngiltere Federasyonu, Terry için cezayı adli kararın sonrasına bırakıyor. Şikeden daha ciddi mücadele ettiği bir konuda UEFA nasıl oluyor da İngiltere'ye baskı göstermiyor. Bu telaş neden? Bu olayın çekirdek noktası; Türkiye özel bir yasa yapınca iki olay çakıştı. Bu böyle olmasaydı kısa sürede sonuç alınabilirdi. 

ÖZKAN OLCAY: SÜRE UZAMASIN

SAAT: 13:39-  Şikeyi hafif cezalarla geçiştirmek şikeyi meşrulaştırmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Kararı fazla uzatmadan ne zaman biteceği kestiremediğimiz bir yere taşırsak, Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atabiliriz.

ŞENOL GÜNEŞ: KİM YAPTIYSA CEZASINI ÇEKSİN

SAAT: 13:28- Kuralları önemsemedik. Kafaların karıştığı bir yapı ortaya çıktı. Kulüpler şeffaf olmalı derken daha kapalı hale geldi. hukuksuzluk dün de vardı bugün de var. Genel kurulun milat olmasını diliyorum. Devlet bize olumsuzluklardan kurtulma şansı verdi. Suçlama varsa bir an önce aklanmak durumunda. Zamana yayarak olmaz. Suç sahiplenemez, kim yaptıysa cezasını çekmeli. Suçtan kaçacağımıza birbirimizden kaçıyoruz.

Önce kendimizi değiştirip yolumuza devam etmeliyiz. Gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur. Futbolda ahlaksızlık kılıf değiştirmiş görünüyor. Bu beni utandırıyor. Futbol para için araç olmalı amaç olmamalı. Gerçeklerle yüz yüze gelelim. Polemiğe değil sağduyuya önem verelim. Birbirimize ihtiyacımız var. Bir model oluşturmamız gerekiyor. Bir araya gelmiyoruz, fikirlerimiz alınmıyor. Futbola ilgi arttı, ama kısıtlı imkanlarla yakaladığımız başarıyı arıyoruz.

NİHAT ÖZDEMİR: YARIM PUAN BİLE SİLİNMESİN

SAAT: 13: 17-Ne bugün yapılan olağanüstü genel kurulu gerekli görüyor ne de herhangi bir kararla yarım puanımızın dahi silinmesini kabul ediyoruz. Biz kendimizi biliyoruz, kendimize inanıyoruz ve ayrıca da Türk adaletine güveniyoruz. Bu sebeple de ne bugün yapılan olağanüstü genel kurulu gerekli görüyor ne de herhangi bir kararla yarım puanımızın dahi silinmesini kabul ediyoruz.  6222 sayılı kanun için de 'Aziz Yıldırım için değişiyor. Kişiye özel kanun' denilmişti. 

SORUŞTURMA 12 KULÜBE ÇIKAR

Ama başkanımızın da diğer arkadaşlarımızın da halen tutuklulukları sürüyor. Biz herhangi bir maddede herhangi bir değişiklik istemiyoruz. Biz sadece ve sadece adil yargılanma istiyoruz. Hem TFF kurullarında hem de sivil mahkemelerde adil bir yargılanma süreci istiyoruz. Devam eden hukuki sürece, hukukun temel prensiplerine herkesin en az bizim kadar saygı göstermesini de camia olarak istiyoruz. Unutmayınız, bu soruşturma kapsamında bugün 8 kulüp, biz inanıyoruz ki bu sayının çok yakın bir zamanda 11-12 kulübe ve 93 kişiye ulaşacağını unutmayalım. Ayrıca, kararın play-off öncesi verilmesini ve bunun açıkça söylenmesini de doğru bulmuyoruz. Federasyonun talimatları çerçevesinde konuya dair yapılması gerekenler tarif edilmelidir.

Savunma istenilenlerin neyle suçlandığı dahi yazılmamışken, binlerce sayfanın tamamının okunması gerekmektedir. Ardından da bu okumaların neticesinde savunma yapılması beklenmektedir. Bunun için tanınan süre de kimine 15, kimine 20 gün olarak verilmiştir. Bu açıkça 'kendinizi savunmayınız, siz zaten suçlusunuz' demektir. Böyle adil yargılanma olmaz. Savunma hakkı kutsaldır ama savunma hakkımız dahi bu şekilde adeta 'oldu bitti'ye getirilmek istenmektedir. Savunma sürecinin iyi niyetiyle ilgili çok sıkıntılarımız vardır. Federasyon başkanımız bu süreçte bir kez dahi 'kimse kulüplerimizi, dolayısıyla Türk futbol ailesini peşinen suçlayamaz. Karar yargı süreci sonunda verilir. Daha kişiler ve kulüplerimiz savunma haklarını kullanmamışlardır. Suç varsa federasyonumuz en ağır cezayı verir. Bu konuda bize güvenin' demiş midir? Hayır dememiştir. Federasyon başkanı ve yönetimi bunun yerine kafasında suçluluğa karar vermiş, suçluya ne ceza verileceğinin adını koymaya çalışan bir tavır sergilemiştir. Bunun yanında kendisinde olan bir çok yetkiyi de Etik Kurulu, Disiplin Kurulu, hatta Tahkim Kurulu'na devretmeyi seçmiştir. Ben isterdim ki TFF yönetimi bu kararı alırken bizim de burada söyleyecek bir sözümüzün olması gerekir. Türk sporunu ilgilendiren, 100 yıllık ömürleri olan kulüplerimizin de bu işte dahli olması gerekirken, elindeki yetki ve sorumluluğu başka taraflara taşımıştır. Biz bu federasyonu, bu işleri çözsün diye seçtik. Görev verdik, yetki verdik, sorumluluk verdik. Yetkisini ve sorumluluğunu bizlerin izni olmadan başka kurumlara devredemez. 

SAVUNMA HAKKI KUTSALDIR 

Bu dosya ile ilgili kararın Play-off öncesi verilmesini doğru olduğuna inanmıyoruz. Sözlü savunma talep ediyoruz. TFF'den gönderilen ve kişilerden savunma istenen dökümünü görünce endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu görüyoruz. Kimine 10 gün kimine 15 gün verilmiştir. Savunma hakkı kutsaldır, adeta oldu bittiye getirilmek istenmektedir.  

BAŞKANI SORUNLARI ÇÖZSÜN DİYE YETKİ VERDİK 

Federasyon başkanı bir kez bile "masumiyet karinesi vardır. Karar yargı sürecinin sonunda verilir. Kulüpler savunma haklarını kullanmamıştır. Bize güvenin" dememiştir. Suçluşa ne ceza vereceğinin adını koymaya çalışmaktadır. Başkana sorunları çözsün diye görev verdik, yetki ve sorumluluğunu başka kurullara devredemez. Kulübümüzün adil yargılanması konusunda ciddi kaygılarımız var. Biz bu ortamın TFF tarafından yaratılmayacağını düşünüyor; nihai değerlendirmeyi size bırakıyoruz.

ÜNAY AYSAL: MAÇ OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞTİRİLMEZ

SAAT: 13:12- 7. maddede yapılmak istenen değişiklik önergesinde aslında 58. maddenin gizlenmiş değişiklik önergesi olduğu görülüyor. Maç oynanırken kuralın değiştirilemeyeceğini daha önce de söylemiştik. Bu önerge ise tam tersini getirmektedir. Biz bu önergeye "hayır" oyu kullanacağız. Oyun oynanırken kurallar değişmez. Kamu vicdanı zarar görür. Böyle bir değişiklik ileride uzun vadeli tartışmalara yol açar. Bir değişiklik, değişikliklerin ucunu sonsuza kadar açar. Biz sorunların bir an evvel çözülmesini bekliyoruz. TFF yönetim kurulu güven tazelemeli. Biz de onlara sorunların çözümü için imkan sağlamalıyız.

OTURUMUN KONUSU

Divan Başkanı Yalçın Karadeniz tarafından açılan oturumda, toplantının 7. maddesi olan ''Haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip, değiştirilmemesi'' görüşülüyor.

VERİLEN ARA GERGİN GEÇTİ

SAAT: 12: 35- Toplantıya verilen arada TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyelerinin, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin başkanlarıyla görüştüğü ve görüşmenin oldukça gergin geçtiği öğrenildi. Toplantıya verilen arada Orduspor Başkanı ve Manisaspor Başkanı tartıştı. Olay şu şekilde gelişti: Nedim Türkmen ve Kenan Yaralı toplantı sırasında kendi aralarında tartışmaya başladı. Yaralı'nın Türkmen'i "Çok fazla konuşuyorsun" sözleri ile uyarması üzerine, tartışma daha da alevlendi. Toplantının son bölümünde yaşanan bu gelişme üzerine kulüp başkanları toplantı salonunu terketti ve yeniden Genel Kurul salonuna geldiler.

1 SAAT ARA VERİLDİ

SAAT: 11: 52- Toplantıya bir saat ara verilmesini içeren önerge oylamaya sunuldu. Aralarında Sadri Şener, Kenan Yaralı ve İbrahim Kızıl,  başkanların olduğu bir grup kulüp yöneticisinin talebi üzerine 1  saatlik ara verildi. Ara verilmesinin nedeninin kulüplerin görüş alış verişinde bulunmak olduğu öğrenildi.

AYDINLAR KONUŞMASINDA KİMLERE SİTEM ETTİ? KULÜPLERDEN NE İSTEDİ? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

SAAT: 11:40- TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar konuştu:

Yıldırım'dan flaş açıklama
Aziz Yıldırım avukatları aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da toplanan TFF Genel Kurulu üyelerine bir çağrıda bulundu. Ayıntılar için tıklayın

TFF TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ

"Hepimiz futbolu seviyoruz. 1992'de futbolda yönetici oldum. Türk futbolu için çalıştım. 7 ay önce yine bu salonda futbolun idaresi için 4 yıllığına seçildik. Ama göreve gelişimizin 90. saatinde şike soruşturmasıyla karşılaştık. Biz de hazırlıksız yakalandık. Türk futbolu en ciddi krizi yaşıyor. 89 yılın en büyük sorununu TFF'nin tek başına çözmesi mümkün değil.

7 AY 7 YIL GİBİ GELDİ Kararlarımızın, en doğrusu olduğunu düşünüyoruz. Bu sorunun sorumlusu biz değiliz. Futbolun paydaşları olarak baskı değil destek bekliyoruz. Bizi destekleyen büyük bir kesi

m var. Üzülerek söylemeliyim ki küçük çıkarlar için kaosu büyütmek isteyenler de var. Bize inanın; adalet anlayışımıza güvenin. 7 ay bize 7 yıl gibi geldi. Çok kırıldık ama 'Bu işi bırakıp gidelim' demedik. Evet biz tarafız; Türk futbolunun başını dik tutması için tarafız.

HERKESİ DİNLİYORUZ

Sadece bugün değil sürecin başladığı 3 Temmuz'dan bu yana herkesi dinliyoruz. Kulüpler Birliği ile defalarca toplantı yaptık. Her türlü eleştiriye açığız. Doğru bildiğimizden vazgeçmeyeceğiz. Şeffaf, paylaşımcı olmaya devam edeceğiz. Futbol ailesinin tüm kesimlerinin her kelimesine azami önem vereceğiz. Bu nedenle dürüst olmaya devam edeceğiz. Süreç başladığından bu yana hukukun üstünlüğü en çok konuşulan konu oldu.

YETİŞİRSE PLAY-OFF ÖNCESİ KARAR AÇIKLANACAK

Biz, sözde değil, özde hukuktan yanayız. Bunu yaparken dünyayı yeniden keşfetmiyoruz. Şimdi sırada savunma hakkı var. Etik kurul da bu süreçte raporunu tamamlayacak. Yetişmesi halinde, play off öncesi nihai kararı almayı planlıyoruz. TFF olarak önceliğimiz elbette futbolun gelişmesi. Bizim için Türkiye'nin uluslararası alanda itibarı da çok önemli. Bunları da dikkate alıyoruz 

DİVAN BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KRİZ

SAAT: 11: 20- TFF Başkan Vekili Lütfi Arıboğan, kurulun açılış konuşmasını yaptı. Toplantıya katılan delege sayısını 240 olarak tespit edildiğini açıkladı. Divan Kurulu başkanlığı için önerge okundu. Oylama sonucu ismi okunan kişiler Divan Kurulu Başkanlığı'na seçi

ldi. Ancak önergeyi verenlerin isimlerinin okunması isteği kriz yarattı. İsimlerin okunup okunmaması için oylamaya gidilmesi tartışıldı. Yaklaşık 25 dakika gecikmeli başlayan olağanüstü genel kurulda divan başkanlığına Yalçın Karadeniz, başkan vekilliğine ise Hasan Yener oy çokluğu ile seçildi.

KURUL ÖNCESİ MİNİ ZİRVE

SAAT: 10:50- Genel kurulun yapılacağı toplantı öncesi kulisler çok hareketli. Kulüpler Birliği ile TFF yönetimi arasında genel kurula sayılı dakikalar kala toplantı halinde. Toplantı az önce sona erdi. 

2. VE 3. LİG HAYIR DİYECEK İDDİASI

Dün geceden beri devam eden toplantılarda TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetimi; Bank Asya 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig kulüpleriyle yaptığı görüşmelerde sonuç alamadı. Bu kulüplerin %70'inin "ret" oyu kullanacakları öğrenildi.

REKOR KATILIM

Rekor katılım var. 289 kiyi otele geldi ve kayıt yaptırdı.  

BİR DEFALIK EKSİ PUAN CEZASI ÖNERİLECEK

Genel Kurul’da “bir defalık af ve eksi puan cezası” delegelerin görüşüne sunulacak. UEFA ile yapılan görüşmeler neticesinde hazırlanan önerge paralelinde takımların durumu netlik kazanacak.

FENERBAHÇE PUAN SİLİNMESİNE KARŞI

302 delegenin oy kullanma hakkının bulunduğu Genel Kurul’da çok sert tartışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor. F.Bahçe başta olmak üzere çok sayıda kulübün “önergeye hayır, 58. maddeye evet” demesi ilginç bir tablo oluşturdu.

İŞTE OY KULLANACAK DELEGELER

- Spor Toto Süper Lig: 126 delege
- Bank Asya 1. Lig: 36 delege
- Spor Toto 2. Lig: 34 delege
- Spor Toto 3. Lig: 57 delege
- Diğer: 30 delege

GÜNDEM

1. Toplantı çoğunluğunun tutanakla tespiti
2. Toplantının açılışı
3. Genel Kurul Başkanlık Divanının oluşumu (1 Başkan, 1 Başkan Vekili, 2 Üye Seçimi )
4. İstiklâl Marşı ve Saygı Duruşu
5. Genel Kurul Başkanlık Divanına toplantı tutanaklarını imza yetkisi verilmesi
6. Başkanın sunuşu
7. Haklarında şike ve teşvik primi iddiası bulunan kulüplere uygulanması muhtemel yaptırımların değiştirilip değiştirilmemesinin görüşülmesi ve karara
bağlanması
8. Dilekler
9. Kapanış