BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Küçük ve büyük tansiyon kaç olmalı? Tansiyonu ne düşürür

Tansiyonu evde nasıl ve ne düşürür? Sağlıklı bir insanın tansiyonu normalde 120/80 olmalıdır. Peki yüksek tansiyon kaçtır, tansiyonu doğal yollarla nasıl düşürebilir ya da düşükse tansiyonunuz nasıl yükseltebilirsiniz.

Abone ol

Küçük ve büyük tansiyonunuz normalda kaç olmalı? Tansiyona ne iyi gelir ve düşürür? Sağlık bir kişinin normal tansiyon değerleri 120 / 80 şeklindedir ve halk arasında genelde 12 / 8 olarak adlandırılır. 120 rakamı Yüksek tansiyon yada Büyük tansiyon olarak adlandırılan yüksek basıncı belirten rakamdır. 80 rakamı Düşük tansiyon yada küçük tansiyon olarak adlandırılan en düşük kan basıncını belirten rakamdır.

Tansiyon kaç olduğunda yüksek sayılır? : Eğer 140 / 90 'dan daha yüksek ise (Büyük tansiyon 140 / Küçük tansiyon 90 ise ) tansiyonunuz yüksektir. Yaşlı kişilerde bu değerler genellikle yüksek çıkar. Düşük tansiyon, normal tansiyon, yüksel ve hipertansiyon değerleri şu şekildedir:


Eğer büyük tansiyonunuz 140 ve üzerindeyse küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yüksek olabilir. Eğer küçük tansiyonunuz 90 ve üzerindeyse Büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yüksek olabilir. Eğer Büyük tansiyonunuz 90 ve altındaysa küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir. Eğer küçük tansiyonunuz 60 ve altındaysa Büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir.

Tansiyonu ne düşürür ne iyi gelir : Tansiyon için öncelikle doktor kontrolü şarttır. Evde yapılabilecek ilk tedavi, kollarınızı dirsekten bileklere kadar soğuk su ile ile yıkamak olmalıdır. Bu önlem, tansiyonunuzu en az bir, iki derece düşürür.

Tansiyon düşüren bitkiler ve yiyecekler hangileri: Halk arasında sarımsak tansiyon düşürücü olarak bilinir. Düşünmez, fakat sarımsak ve soğan tansiyonu ayarlar. Bu nedenle, hipertansiyon şikayeti olanların, yemeklerine bol soğan, sarımsak koymalarında fayda var. Yağlı ve yağda kızartılmış besinler, hamur işleri, hamur tatlıları,et ve etten yapılmış pastırma,sucuk,salam gibi ürünler ile sakatatlardan uzak durmaları gerekir.

Tansiyonu düşüren Sebze yemeklerine ağırlık verilmeli. Yemekler, sıvı bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır.Katı yağlardan uzak durulmalıdır. Yemeklerde tuzu azaltmak, hatta kesmek gerekir. Posalı, potasyum ve magnezyum içerikli beslenmek gerekir. Sigara ve alkolü bırakmak gerekir. Zira bunlar, hipertansiyona davetiye çıkarır. Hafif egzersizler, tansiyonu düşürür. Mümkün olduğunca stresden uzak durmak gerekir.

Tansiyon düşüren meyveler nelerdir: Kavun ve karpuzun yanında, kurutulmuş kayısı, avokado, incir, portakal, kuru üzüm, fasulye, patates, domates ve hatta üzüm potasyum bakımından zengin olduğu için kalsiyum düşürücü meyve olarak adlandırılmaktadır.