BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  SAĞLIK

Küçük Mehdi sağlığına Türkiye’de kavuşacak yüzünün yarısını kapladı

Yüzünde tümörle doğan ve bebekliğinden bu yana tümörle yaşayan 5 yaşındaki Somalili Fuad Mehdi, Türkiye'de gerçekleştirilecek ameliyatla sağlığına kavuşacak.

Abone ol

Ailesiyle Somali'de mülteci kampında yaşayan Fuad Mehdi, alnının sağ tarafında bulunan küçük bir tümörle doğdu. Tümör gün geçtikçe minik Mehdi’nin yüzünde yayılmaya başladı ve tümör Mehdi'nin nefes almasını ve yemek yemesini zorlaştırdı sağ gözündeki görme yetisini de tamamen yok etti.

Yüz şeklinin değişmesinden dolayı konuşma becerisini de geliştiremeyen Fuad Mehdi'nin, 5 yıldır Somali'de birçok doktora götürülmesi ve ilaç tedavi görmesine rağmen tıbbi imkansızlıklar nedeniyle hastalığının ilerlemesine engel olunamadı. 

SOMALİ'DE TÜRK DOKTORLARI TEDAVİ ETTİ
Somalili bir doktorun tavsiyesi üzerine Help Dünya Derneğinin Somali'deki mülteci kampında bulunan sağlık ocağına götürülen 5 yaşındaki Mehdi, oradaki Türk doktorunun muayenesinin ardından derneğin desteğiyle tedavi için Türkiye'ye getirildi. 

3 HAFTA İLAÇ KULLANACAK
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Koldaş tarafından  yapılan tetkikler sonucu, "vasküler anomali" tanısı konulan Fuad Mehdi'nin ameliyat olmasına karar verildi.  Kan değerleri düşük ve yüzündeki tümör çok büyük olduğu için hemen ameliyata alınamayan Mehdi, tümörün küçültülmesi için 3 hafta boyunca uygulanacak ilaç tedavisinin ardından ameliyat edilecek. 

İMKANLAR YETERSİZ
Baba Mehdi Fiile, 5 yıldır oğlunun iyileşmesi için birçok doktora gittiklerini, fakat çeşitli ilaçlar kullanmasına rağmen Fuad Mehdi'nin hastalığının hiçbir iyileşme belirtisi göstermediğini söyledi.  Somali'de tıbbi imkanların yetersiz olduğunu belirten Fiile, "Bizim orada bu hastalığın tedavisi yok. İmkanlar yeterli değil. Tedavi ve ameliyat için aletlerimiz yetmiyor." dedi. 

İYİ YÜREKLİ İNSANLAR TÜRKİYE'DE
Fiile, Somali'de 12 çocuğuyla mülteci kampında yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Help Yardım Derneği aracılığıyla Türkiye'ye geldik. Oğlumun sağlığına kavuşmasını istiyorum. İnşallah sağlığına kavuştuğu zaman da çocuğumu en iyi şekilde okutmak istiyorum. Mülteci kampında hiçbir eğitim yok. Ben de çok zor durumda çalışarak, yemeklerini zar zor karşılamaya çalışıyorum. Maddi durumumuzu destekleyen hiçbir şey yok. Türkiye'de yardımsever ve iyi yürekli insanların olduğunu biliyorum. Bu yüzden çocuğumun iyileşmesi ve çocuklarımı okutabilmem için yardım etmelerini istiyorum."