BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Küçük katillere de af gelecek

MHP lideri Bahçeli'nin sürpriz çocuk affı kabul görürse taş atan çocukların yanı sıra bakın kimler serbest kalacak.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sürpriz çocuk affı hükümetten de destek görür ve çıkarsa Hrant Dink ve Rahip Santoro’nu öldürenlerle Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu da serbest kalacak.

Bahçeli'nin çocuk affı önerisi pek çok kesimden aldığı destek kadar eleştirilere de maruz kaldı. Bahçeli'nin önerisi kabul edildiğinde suç işlediği tarihte 18 yaşından küçük olan bütün mahkumların cezası affedilecek. Böyle bir düzenleme, hırsızlık, gasp gibi suçlara itilen çocukların yanı sıra kamuoyunu rahatsız edebilecek bazı suç failleri de serbest kalacak. Bunlar arasında Hrant Dink’in katili Ogün Samast , Rahip Santoro’nun katili O.A ile kız arkadaşı Münevver Karabulut’u vahşice öldüren Cem Garipoğlu da yer alabilecek.

SUÇ AYRIMINA GİDİLEBİLİR

Bunun önüne geçilmesi için “öldürme” ve diğer bazı suçların af kapsamı dışında tutulması gerekecek. Fakat bu durumda da affın aynı yaş grubundaki bazı çocukları kapsayıp bazılarını kapsamaması Anayasa Mahkemesi’nde “eşitlik” ilkesine aykırılık iddiasıyla dava açılmasına neden olabilecek. Bu durumda da Anayasa Mahkemesi bazı suçların kapsam dışı tutulmasını eşitlik ilkesi açısından değerlendirerek bir karar verecek.

HÜKÜMET TEMKİNLİ

Bahçeli’nin önerisine AK Parti temkinli yaklaştı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek: Af konusu kadar telaffuzu zor bir başka konu yoktur. Bu namludan merminin çıkması gibi bir şey. İyi düşünmek lazım.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu: Af konusu çok önemli bir konu. Sınırları ve çerçevesi iyi belirlenmelidir. Ama Terörle Mücadele kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin düzenleme yapılması zorunluluğu ortada. Bu konu da zaten Meclis’in, TBMM Adalet Komisyonu’nun gündeminde.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Af konusu zor bir konu. Tüm partilerin birlikte konuşmaları lazım. Partilerin mutabakatını gerektiren bir mesele bu. İyi düşünülmeli ancak şahsen ben Sayın Bahçeli’nin önerisini konuşmaya, değerlendirmeye değer buluyorum.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: “Çocuklarla ilgili olarak atılması gereken çok ciddi adımlar var. Bunların en önemlilerinden biri, çocukların uluslararası anlaşmalara uygun olarak çocuk mahkemelerinde yargılanması ve cezalanmaları, onlar için özel yapılmış ıslahhanelerde geçirebilmeleri için gerekli düzenlemeler biran önce sonuçlandırılmalı.”

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: “Cezaevleri kapasitelerinin çok üstünde dolu. Bu nedenle de ıslah görevini yerine getiremiyor. Aksine cezaevleri şu anda suç ve suçlu üreten merkezler haline dönüşmüş durumda. Bu durumdan da en çok çocuklar etkileniyor. Bu nedenle çocuk suçlulara yönelik bir af düşünülebilir. Ben böyle bir affın çıkarılmasını doğru buluyorum.”