BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,02
HABER /  GÜNCEL

Küba lideri Castro'dan 'yıkıcı kampanya' uyarısı

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Küba'nın, 'sosyalist sistemi devirmeyi hedefleyen ideolojik ve politik yıkıcılıkla karşı karşıya olduğu' uyarısını yaptı.

Abone ol

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Küba'nın, 'sosyalist sistemi devirmeyi hedefleyen ideolojik ve politik yıkıcılıkla karşı karşıya olduğu' uyarısını yaptı.

Castro, Küba devrimini 55. yıl dönümü kutlamaları kapsamında yaptığı açıklamada 'küresel güç merkezlerinin', 'neo-liberal ve yeni sömürgeci düşünceyi' sinsice Küba'ya soktuğunu söyledi.

Ancak Castro, ülkenin bu durumdan zaferle çıkacağına konusunda kendinden emin olduğunu söyledi.

Castro konuşmasını, kardeşi Fidel'in 1959 yılında zafer ilan ettiği Santiago kentinde yaptı.

Fidel Castro ve yaklaşık dokuz bin kişilik gerilla ordusu 1 Ocak 1959'da, dönemin ABD destekli Küba lideri Fulgencio Batista'yı devirmişti.

Fidel Castro yaklaşık 50 yıl boyunca ülkeyi yönetmiş, sağlık sorunlarından dolayı Temmuz 2006'da ülkenin başına Raul Castro geçmişti.

Devrim zaferinin ilan edildiği yerde konuşma

Raul Castro konuşmasını, kardeşi Fidel'in 1959'da Fulgencio Batista karşısında zaferini ilan ederek destekçilerine hitap ettiği yerde yapılan devrimin yıldönümü kutlamalarında gerçekleştirdi.

Küba, ekonomik sıkıntılarıyla ilgili ABD'yi ve ABD'nin 1960'dan bu yana ülkeye dayattığı ticari ambargoyu suçluyor.

Ancak Çarşamba günkü konuşmasında Castro kendilerinin hataları olduğunu kabul etti:

Castro, devrimin programının, her zaman halkın gerçek çıkarlarına cevap vermesi ve herhangi bir sorunu acilen çözebilmesi için her beş yılda bir yenileneceğini söyledi.

Raul Castro iktidara gelmesinden sonra kredi sınırlamalarının gevşetilmesi, ev ve araba sahibi olma ve bazı seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının da aralarında bulunduğu çeşitli ekonomik reformlara imza atmıştı.

Aralık ayında, eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela'nın cenaze töreninde Raul Castro ile ABD Başkanı Brack Obama'nın el sıkışması, iki hasım güç arasındaki buzlarının çözüleceğine dair bir sinyal olup olmadığı yönündeki spekülasyonlara neden olmuştu.

Çarşamba günkü konuşmasındaysa Castro devrimi savundu ve kimseye taviz vermeden devam ettiğini belirtti.

87 yaşındaki Fidel Castro törene katılmamış, ancak Aralık ayında kendisiyle röportaj yapan bir İspanyol gazeteci, eski Küba liderinin sağlıklı olduğunu söylemişti.