BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu’ndan dünyaya Suriye sitemi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye konusunda gerekli tepkiyi vermediğini belirterek, “Ümit ederiz 2013’te büyük ...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye konusunda gerekli tepkiyi vermediğini belirterek, “Ümit ederiz 2013’te büyük acılar çekmiş olan Suriye halkının acısı 2014’te diner. Ama bunun için birinci sorumluluk uluslararası toplumun üzerindedir” dedi.
Bakan Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Jarba ve beraberindeki heyetle Feriye Lokantası’nda bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilere bir açıklama yapan Davutoğlu, Suriye’de kaybolanlar hariç hayatını kaybedenlerin sayısının 150 bini aştığını ifade ederek, “2,5 milyonu aşan mülteci var. 7 milyon civarında kendi vatandaşlarında yerinden edilmiş kardeşlerimiz var. Biz burada 2014 yılına geçtiğimiz bu günlerde huzur ve sükûn içinde bu yılbaşını idrak ederken, aynı saatlerde, aynı günlerde Suriye’nin değişik yerlerinde yiyecek ekmeği olmayan, sığınacak bir barınağı olmayan, içecek bir damla suyu olmayan, büyük acılar içerisinde bir halk hayat mücadelesi veriyor. Dün Yermük Mülteci Kampı’nda Filistinlilerin kaldığı 15 kardeşimizin açlıktan öldüğü haberi geldiğinde yüreğimiz titredi. Tabii bunlar kayda giren açlıktan ölmüşlerin haberleri. Bir de kayda girmeyen, son günlerde Halep’te varil bombalarıyla her türlü gayri insani yöntemlerle katliamdan geçirilen kadınlar, çocuklar var” dedi.
Birkaç haftadır Halep’in varil bombalarıyla bombalandığını dile getiren Davutoğlu, “Uluslararası toplum maalesef gerekli tepkiyi göstermiyor. 2014’ün ilk günlerinde büyük bir sınavla karşı karşıyayız. Cenevre 2 Konferansı’nın hazırlıkları devam ediyor. Cenevre 2 Konferansı’nın hazırlıkları sürerken gayri insani saldırıların devam ediyor olması dahi Suriye rejiminin bütün bu iyi niyetli çabalardan nasıl yanlış sonuçlar çıkardığının bir işareti. Buna rağmen Suriye Ulusal Koalisyonu en başından itibaren Suriye halkının iradesini yansıtan her türlü siyasi sürece hep destek verdi, 2. Cenevre Konferansı konusunda da destek planında bulundular ama o destek planından bu yana da saldırılar aralıksız sürdü ve bu saldırılar sivil kesimlerin yoğun yaşadığı, kış şartlarının zaten hayatı zorlaştırdığı şehirlerde Halep’te, Şam’ın belli kesimlerinde ve diğer yerlerde gayri insani bir boyut taşıyor” diye konuştu.

CENEVRE 2 TOPLANTISI
Bakan Ahmet Davutoğlu, hazırlık toplantıları çerçevesinde Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Jarba ve beraberindekilerle bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını ifade ederek, “Türkiye olarak Suriye’de, Suriye halkının haklı taleplerini ve iradesini yansıtan her türlü siyasi sürece hep destek verdik, destek vermeye devam edeceğiz. Bu çerçevede istişarelerimize müteakip önümüzdeki günlerde bölge ülkeleriyle ve Suriye halkının dostları çekirdek grubuyla istişarelerimizi sürdüreceğiz. Cenevre 2’ye inşallah planlandığı gibi vaktinde yapılma imkanı olursa Suriye halkının en güçlü şekilde temsil edilerek gitmesi bizim en temel temennimiz. O bakımdan da Suriye Ulusal Koalisyonu’nun bu hazırlıkları yürütmesi konusunda biz her zaman koalisyona destek verdik, vermeye hazırız. Önümüzdeki günlerde de Suriye Ulusal Koalisyonu genel kongresi toplanacak tüm bu gelişmeleri değerlendirmek için. Biz de bütün ilgili dışişleri bakanları ve ülkelerle görüşmeleri devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
“Ümit ederiz 2013’te büyük acılar çekmiş olan Suriye halkının acısı 2014’te diner” diyen Davutoğlu, bunun için birinci sorumluluğun uluslararası toplumun üzerinde olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin komşu ülke olarak her zaman elinden geleni yaptığını ifade ederek, “Türkiye olarak 700 bini aşan mülteci kardeşimize kucak açtık. İnşallah önümüzdeki haftalarda da komşu ülkelerle birlikte insani durumla ilgili Türkiye’de bir toplantı daha yapacağız. Ama bizim bu çabalarımız Suriye’deki acının dinmesi için yeterli değil. Uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi lazım. Suriye halkına temsil eden Suriye Ulusal Koalisyonu’nun birliğini, beraberliğini muhafaza etmesi lazım. Önümüzdeki birkaç hafta çok kritik. Bugünkü istişarelerde bunları ele alacağız” dedi.
(İHA)