BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,85
ALTIN 2.389,06
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu mumyalar öyle bir korunuyor ki...

Mumyalara özel korumaAksaray’da Ihlara Vadisi ve Çanlı Kilise’deki kazılarda çıkarılan kedi, bebek ve yetişkin insan mumyaları artık mumyalara özel koruma sistemi ile görücüye çıkacak.

Abone ol

AKSARAY'da gerçeğini aratmayan mumyalara özel bir seksiyon (bölüm) yaptıran Kültür ve Turizm Müdürlüğü, mumyaların daha iyi korunması için mumyaları klimalı seksiyonda görücüye çıkaracak. Yüzlerce tarihi eser ve 10 adet mumya bulunan Aksaray Müzesi’nin turizm sezonunda açılması hedefleniyor.

2013 yılında Aksaray Müzesi’nin teşhir ve tanzim çalışmalarına girdiğini ve bu süre içerisinde ziyarete kapatıldığını belirten Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, “Bu süre içerisinde müzemizi geçici olarak ziyarete kapatmıştık. 2014 yılı başı itibari ile turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Aksaray Müzemiz yeni hali ile ziyaretçilerini bekleyecek. Teşhir tanzim çalışmaları sonrasında yine ilk defa sikke seksiyonumuz müzemizde olacak. Ayrıca mumyalarımız özel bölümde ziyaretçilere sunulacak. Birde etnografik eserler seksiyonu oluşturuyoruz. Arkeolojik eserlerimizin sergilendiği bölümlerde yeni mekanlar oluşturuldu. Müze ziyaretlerinde özürlülerimiz için de asansör sistemi devreye girdi. Aksaray Müzesi inşallah 2014 yılında yeni haliyle daha özellikle bir şekilde ziyaretçilerine hizmet verecek” dedi.
 

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ MÜZESİ

Aksaray Müzesi’nin bölgedeki en önemli müzelerden biri olduğunu ifade eden Doğan, “Aksaray Müzesi bölgedeki en önemli müzelerden birisi. Müzemizi özellikle bölgedeki kazı alanları besliyor. Aşıklıhöyük, Güvercinkayası, Musular kazısından elde edilen veriler, Acemhöyük ve diğer höyüklerimiz ile bölgedeki ören yerlerimizden elde edilen veriler Aksaray Müzemizde, Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde, Niğde Vilayeti’ne bağlı olduğumuz sürede de Niğde Müzesi’nde de yine Aksaray’a ait eserler sergilenmekte. Özellikle Aksaray Müzesi mumyaları ile ön plana çıkıyor. Buradaki mumyaların da bu yeni teşhir ve tanzimden sonra özel bir bölümde sergilenmesi söz konusu olacak” diye konuştu.
 

MUMYALAR ÖZEL KLİMALI BÖLÜMLE KORUNACAK

Aksaray Müzesi’nin en önemli eserlerinin mumyalar olduğunu ifade eden Arkeolog Fahriz Demir ise, amaçlarının mumyaları gelecek nesillere de olduğu gibi aktarmak ve bu anlamda korumak olduğunu söyledi.

Demir, “Aksaray Müzesi’nin en önemli eserleri arasında mumyalar yer alıyor. Bu mumyalar Ihlara Vadisi ve Çanlı Kilise dediğimiz kilisenin mezar şapelinden çıkmış olan mumyalardır. Bir kısmı kazıda bir kısmı ise kaçakçılar tarafından kazılarak ortaya çıkarılan mumyalardır. Bunlar bebek mumyaları, erişkin mumyaları ve kedi mumyaları olarak sıralıyoruz. Tadilatımız ile birlikte bu mumyaları özel seksiyonda özel görsellerle bir sergi düşündük. Bazı mumyalarımızda Niğde Müzesi’nde sergileniyor. Bu mumyalara özel olarak vitrinler tasarladık. Aynı zamanda mumyaların doğal ortamlarında korunması için iklimlendirme sistemi oluşturduk. Klimalı bir sistemle kurumasını veya ısınmasını önleyeceğiz. Bu eserlerin yanında Çanlı Kilise kazılarından çıkarılmış olan mumya ve mumya materyalleri de sergilenecek. Bu çalışmalarda bizim amacımız özellikle Mumyalar Vadisi olarak bilinen Ihlara Vadisi’nden çıkmış olan bu mumyaların tüm dünya ve bilim alemine sunulması amacındayız. Aksaray Müzemizde 10’a yakın mumya ve bunlara ait el, kol, ayak gibi parçalar var” şeklinde konuştu.