BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,57
ALTIN 2.384,86
HABER /  GÜNCEL

Kriz kahininden Türkiye kehaneti

Son ekonomik kriz hakkında konuştuklarıyla olay yaratan Nouriel Roubini, Türkiye için bakın neler söyledi;

Abone ol

Son yaşanan küresel krizi önceden ilk öngören ve bu nedenle kriz kahini olarak da bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye’nin başlattığı reformları devam ettirmesi durumunda bir başarı hikayesi yaratabileceğini söyledi

Otomotiv Endüstirisi Birliği tarafından, ilki Bugün Bursa’da gerçekleştiren Vizyon Toplantıları çerçevesinde düzenlenen bir konferansa katılan Roubini, “Türkiye yüksek verimlilikle, ücretleri rekabet edilebilir seviyede tutarak ve coğrafi konumu kullanıp, ihracatını çeşitlendirerek, bunu avantaja dönüştürebilir. Gerçekleştirilen bazı yapısal reformları devam ettirebilirse, bir başarı hikayesi yaratabilir” dedi.

Roubini, küresel ekonomide büyümenin önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacağını da belirtterek,Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 4 ile 6 arasında değişen bir oranda büyüyeceği tahmininde bulundu.

Büyümenin ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde, yavaş yani U tipi şeklinde olacağını söyleyen ekonomist, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki paradoksal şekilde iyi duran ekonomik temeller sayesinde daha güçlü bir büyümenin görüleceğini söyledi.

Konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında Roubini bir soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın işsizliği çözmek için işadamlarına yaptığı "herkes bir kişi işi alsın" önerisinin de hayata geçirilmesinin zor olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’DEN ÖRNEK ALMALIYDILAR

Türkiye’nin geçmiş krizlerden ders aldığını belirten ekonomist, bu ülke için iyimser beklentiler içinde olduğunu söyledi.

Roubini, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi AB’nin borç krizi yaşayan ülkelerinin önceki krizden dert alıp, ekonomik reformlar gerçekleştiren Türkiye’yi örnek alsaydı, bu durumda olmayacağını da belirtti.

Türkiye’nin reformlarıyla krizin ilk şoklarını atlattığını söyleyen ekonomist, yüksek olan cari açığın azaltılması, gevşek mali politikanın daraltılması ve daha fazla bütçe açığı vermemesi konusunda da uyardı.