BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.385,56
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kriz işsizlik fonuyla aşılıyor iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak'tan "Teğet bile geçmeyecek" diyen Başbakan'a soru.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın "Teğet bile geçmeyecek" dediği krizi çalışanların zor gün parası işsizlik sigortası fonunun dövizini satarak aşıyor...

Bu eleştiriyi eski hazine müsteşarı olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak getirdi. "Başbakan 'bu seferki kriz teğet bile geçmeyecek' derken, borsa neden en büyük düşüşü yaşadı" diye soran Öztrak şunları söyledi:

"ABD ekonomisinde beklenen canlanmanın olmaması ve notunun indirilmesi, Avrupa'da borç krizinin yayılması ihtimalinin kuvvetlenmesiyle birlikte küresel ekonomideki kırılganlıklar yeniden farkedilmiş ve ikinci dip korkusu canlanmıştır. Tüm dünyada borsalar Pazartesi itibariyle ciddi kayıplar vermiştir. Ancak bir ekonomi vardır ki borsası en sert düşüşü yaşamıştır. Bu ekonomi, Başbakanının "bu seferki teğet bile geçmeyecek" dediği Türkiye'dir. Krizin teğet bile geçmeyeceği bir ekonomide bu düşüş neden?

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ TÜRKİYE'DE

Haftanın ilk iş gününde borsa % 7,1 oranında değer yitirmiş ve bir günde Avrupa'da en çok değer kaybını yaşayan borsa olmuştur. Yine son bir haftada İMKB % 18 değer kaybetmiş ve ekonomisi tamamen iflas etmiş Yunan borsası ile birlikte en çok değer kaybeden borsalardan birisi olmuştur. Türk borsasının kredi notu indirilen ABD'den, ya da Avrupa borç krizinde adı geçen ülkelerin borsalarından daha sert düşmesi neyle açıklanabilir?

DÜŞÜŞTE FARKLI AÇIKLAMALARIN ETKİSİ VAR

Herşeyden önce Hükümetin ve ekonomi yönetimindeki kurumların son dönemde birbirleriyle çelişen beyanlarının yol açtığı kafa karışıklığı bu sert düşüşte önemli rol oynamıştır. Diğer taraftan seçim öncesinde hovardaca tüketilen ekonomideki oyun alanı bu gün alınan önlemlerin güvenilirliği konusunda soru işaretlerine yol açmaktadır.

EMEKÇİNİN ZOR GÜN PARASI

Öte yandan Hükümet, emekçinin ve işçinin parasıyla krizi aşmaya çalışmakta, emekçinin zor günleri için oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun dövizleri ülkeden çıkan yabancı sermayenin neden olduğu döviz ihtiyacı karşılanmak üzere kullanılmaktadır.

Yapılan açıklamalar, İşsizlik Sigortası Fonundan son iki günde 160 milyon dolardan fazla döviz satıldığını ortaya koymaktadır. Bu miktar, Merkez Bankasının iki günde kendi rezervlerinden piyasaya sattığı dövizden daha fazladır.

KRİZİN YÜKÜ ÇALIŞANLARA YÜKLENİYOR

İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla yapılan bu müdahale Hükümetin krizin yükünü kimin sırtına yıkmak istediğini açıkça göstermektedir.

Merkez Bankasının küresel krize karşı almış olduğu son önlemler de içinden geçilen uluslararası konjonktür ve Türkiye ekonomisinin temel kırılganlıkları dikkate alındığında oldukça risklidir. Küresel likidite bolluğunun süreceği, sıcak paranın bizim gibi ekonomilere akacağı varsayımıyla cari açığı, enflasyonu ve finansal istikrarı geri plana atan bir önlem paketinin ne ölçüde inandırıcı olduğu piyasalardaki sert hareketlerden görülmektedir.

Piyasalarda yaşanan sert hareketler orta vadede her şey yerine oturur diyerek geçiştirilemez. Bu hareketlerin etkisi kalıcı olabilir. Türkiye'yi biran önce krizden en fazla etkilenen ekonomilerin arasından çıkaracak bütüncül önlemlere bu gün her zamandan fazla ihtiyaç bulunmaktadır"