BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Kritik zamanların ayeti

51. ayetin anlamı tartışılıyor. İlahiyatçılar ayetin indiği dönemi hatırlattı. Şu noktaları vurguladı;

Abone ol Eminönü’ndeki Zeynep Sultan Camii’nin imamı tarafından camiye Maide Suresi 51. Ayet’in asılmasını gündeme Ertuğrul Özkök getirmişti.

Ayette “Ey iman edenler! Yahudileri ve Hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onların bazısı, bazısının dostlarıdırlar. İçinizden kim onları dost edinirse şüphe yok ki, o da onlardandır. Muhakkak ki Allah o zalimleri hidayete, doğru yola iletmez”. diyor.

Peki ilahiyatçılar ne diyor? NTVMSNBC sitesi Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er ve İlahiyatçı Prof. Dr. Beyza Bilgin'e sordu. Her iki isim de ayetin indirildiği ortamın savaş hali olmasına dikkat çektiler..

İzzet Er: Peygamberimiz Medine’ye geldiği zaman orada Ensar denen hem Medineli Müslümanlar, hem de inanmamış olan Araplar (Müşrikleri), ve orada yaşayan gayrimüslim insanlarla bir kardeşlik anlaşması yapmıştı. “Medine Sözleşmesi” denen bir sözleşme vardır. Medine Sözleşmesi’nde Medineli Yahudiler bile vardı ve böyle bir sözleşmeyle birbirlerine bağlanmışlardı. Bu, Maide Suresi’nin inmesinden önceki dönemde olmuştu.

51. ayette ise Peygamberimizin müşriklerle savaşlarından bahsedilir ve o esnada Yahudilerle savaşları vardır. Ayet o münasebetle inmiştir ve o günkü Yahudiler müşriklere Müslümanların durumları hakkında bilgi sızdırmaktadırlar. Ayet, her sırrınızı açmayın, anlamında, bir şeyi ikaz mahiyetinde inmiştir. Bu görülemediği için de sırf sözlere dikkat ettiğinizde yanlış anlaşılma oluyor.

Beyza Bilgin: Ne zaman yurtdışına gitsem bana da sorulan bir soru bu, özellikle de Hristiyanlar tarafından. Herkesin kitabında, “Onların hepsini öldürün, hepsiyle savaşın, onlar sizin dostunuz değildir” yazar. Bu Tevrat’ta da vardır, İncil’in bazı bölümlerinde vardır, Kur’an da da vardır. Bunlar kritik zamanların ayetleridir.

Ama bunlar kritik zamanların ayetleri diye daha sonra Kur’an’dan çıkarılmamıştır. Diyelim ki Yahudiler, Müslümanları ele vermişlerdir zor zamanda. Müslümanların içinden de bazen böyle şeyleri yapanlar çıkmıştır. Dostları, akrabalarını korumak, onların saklanmalarını sağlamak için. Casusluk gibi bir şey bu, önceden haber vermek, bildirmek... Şüphesiz o zamanda da Hristiyanlar ve Yahudilerle de dost olanlar vardı. İyi komşuluk, beraber yaşama, aynı mekanı paylaşma, tıpkı bugün de olduğu gibi.