BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,33
HABER /  GÜNCEL

Kritik isim Hulusi Akar sorusuna ne cevap verdi

Akıncı Üssü davasında AK Partili Şaban Dişli'nin kardeşi eski Tümgeneral Mehmet Dişli'nin savunması tamamlandı. Akıncı Üssü'ndeki görüntülerini kabul eden Dişli, Hulusi Akar sorusuna da cevap verdi.

Abone ol

DARBE girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, kritik isimlerden, AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin kardeşi Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi eski Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli'nin savunması tamamlandı. Akıncı Üssü'ndeki kamera görüntülerinde kendisinin olduğunu kabul eden Dişli'ye, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın kendilerini getiren pilota 'neden erken davrandınız' gibi deyip demediği soruldu. Dişli, aralarında bir diyalog yaşandığını ancak içeriğini duymadığını belirtti.

KAMERA KAYITLARINI KABUL ETTİ

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davaya Mehmet Dişli'nin geçen hafta yarıda kalan çapraz sorgusuyla devam edildi. Sanık Dişli'ye Akıncı Üssü'ndeki kamera kayıtlarından görüntüleri izlettirildi. Dişli, görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu kabul etti ve koridorda telefonla konuşmasına ilişkin kayıtların, Genelkurmay Başkanlığı karargahıyla görüşmelerine dair olduğunu iddia etti.

"YAŞAR GÜLER'İN ORADA OLDUĞUNU SONRADAN ÖĞRENDİM"

OdaTv'nin haberine göre ise, telefonla görüştüğü görülen Dişli, Başkan Selfet Giray'ın elindeki cismi sorması üzerine, iki telefonu olduğunu ama görüşmeleri resmi telefonla yaptığını söyledi. Dişli, hemen diplerindeki bir odaya Yaşar Güler'in getirilmesi görüntülerini izlediğinde, "Ben Yaşar Güler'in o akşam orada olduğunu Akın Öztürk'le ertesi gün Çankaya Köşkü'nde görüştüğümüzde öğrendim. Burnumuzun dibindeymiş, ama haberimiz olmadı" dedi.

O ALBAY'LA İLİŞKİSİ

Sanık avukatlarından Şemsettin Altay, kozmik oda operasyonunun önemli ismi Albay Baki Kaya ile ilişkisi ve operasyon öncesi buluşmalarının sebebini sorunca Dişli şunları anlattı: "Bu soruyu sorması hoşuma gitti. Çok başarılı olmama rağmen terfi ettirilmediğimi anlatmıştım. O yıl iç güvenlikte en başarılı komutan seçilmiştim. Ödül töreninin provası için Ankara'ya gelmiştim. Ancak sırf o törene çıkmamam için apar topar Almanya'ya gönderildim. Baki Kaya'yı teğmenliğinden tanırım, o sırada Genelkurmay'da çalışıyordu. Karşılaşmışızdır."

HULUSİ AKAR 'NEDEN ERKEN DAVRANDINIZ' DEDİ Mİ?

Avukat Ayten İzmirli, Genelkurmay'daki görüntü izleme merkezi dışında dışarıda yedi ayrı yerde kayıt yapıldığını bilip bilmediğini sordu. Dişli, kurum dışında böyle bir şey olduğunu bilmediğini belirtince avukat İzmirli, Genelkurmay'a yazı yazılarak bu görüntülerin getirtilmesini istedi. Avukat İzmirli'nin, Hulusi Akar'ın kendilerini götüren pilota, "Neden erken davrandınız?" gibi bir şey söyleyip söylemediği sorusu üzerine Dişli, "Komutan onunla bir şeyler konuştu. İçeriğini duymadım. Belki şuraya, buraya gidin demiş olabilir" dedi.

'GERİZEKALI' SÖZÜNE TEPKİ

Avukat ve sanıkların sorularının ardından Dişli'nin avukatı savunma yaptı. Savunma sırasında zaman zaman bekleyerek, konuşan avukata müşteki avukatlarının bulunduğu bölümden 'Yalan bulamıyor' denilerek, laf atıldı. Bu duruma sinirlenen avukat, 'Kim o geri zekalı?' dedi. Bu söze, şehit yakınları ve gazilerin oturduğu bölümden yoğun tepkiler yükseldi. Müşteki avukatlarının da tartışmaya katılması üzerine sanık ve müşteki avukatları bir süre karşılıklı atıştı. Tartışma, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın araya girmesiyle son buldu. Duruşma, sanık Muzaffer Düzenli'nin savunmasıyla devam etti.