BIST 10.277
DOLAR 32,31
EURO 34,75
ALTIN 2.388,02
HABER /  POLİTİKA

Kritik görüşmelerde neler konuşuldu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Barack Obama ve Angela Merkel ile ne konuştu?

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Berlin ve Cannes’da Alman Şansölyesi Angela Merkel’le yaptığı iki görüşmede en çok terör üzerinde duruldu. Erdoğan, Merkel'den terörle mücadelede destek sözü aldı. Erdoğan, dönüşte gazetecilerin sorularına cevap verdi. Erdoğan'ın görüşmeler ilişkin kritik tespitleri de var...

Görüşmelerin son gününde gündemde İtalya'nın olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "İtalya ile ilgili bir toplantı yapıldı. Berlusconi ‘İtalya’nın borç portföyü benim dönemime ait değil, 18 yılın birikimi... Bu borcu düşüreceğim ama IMF’le anlaşmam. IMF üç ayda bir hesaplarımızı inceleyebilir’ dedi. Sonuçta Berlusconi borcu düşürmekte kararlı, aralarında bir mutabakat sağladılar..." dedi.

EURO'YU İSTEMİYORLAR

Başbakan Erdoğan'ın dikkatini çeken diğer bir husus ise Euro... "Dünya artık egemen para istemiyor." diyen Başbakan, "Euro zone çok tartışıldı. Euro zone’un kurucusu ülkeler haklı olarak sahipleniyorlar, savunuyorlar. İngiltere kendi müstakil parasının rahatlığı içinde. Bu arada herkesin kendi parasıyla karşılıklı olarak ticaret yapabilmesi noktasında, bizim attığımız adım da haklılık kazanıyor. Ruslarla şu an başlattığımız süreç, İran’la başlattığımız süreç... Çin’le görüşmelerimiz sürüyor." şeklinde konuştu.

OBAMA VE MERKEL GÖRÜŞMESİ

PKK ile mücadele konusunda öneme sahip iki görüşmenin Obama ile gerçekleşen kısmında BM’de yapılan görüşmelerin devamı niteliğindeydi. Ağırlık yine terördü...

MERKEL DESTEK VERECEK

Merkel ile gerçekleşen görüşmede de PKK vardı. Erdoğan, "Biz ısrarlı PKK terörü üzerinde durduk. Kendisine bazı bilgi ve belgeleri tekrar verdik, hatırlattık." dedi ve Alman Anayasası’nın PKK bağlantılı yapılanmaları kapatmak için uygun bir yasal zemin oluşturduğunu, öyle ki kapatma için teröre başvurma şartı bile olmadığını, Alman istihbaratının elinde bu ülkedeki PKK örgütlenmesine ilişkin çok ayrıntılı bir rapor olduğunu söyledi. Merkel görüşmenin ardından konuya daha fazla ağırlık vereceğini ve işbirliğini arttıracağını belirtti.

10 BİN KÜSÜR PKK'LI VAR

Erdoğan, 2010 tarihli Alman Anayasa Koruma raporundan bölümleri Merkel'e okudu ve "Onlara göre Almanya’da 10 bin küsur PKK yanlısı var. Bunların takipçisiyiz dedi. Yargıda olan sayısı 4 bin civarında... PKK’nın bazı kuruluşlarını sıraladım, bunların bazılarını biliyorlar, bazılarını bilmiyorlar. Gençlik, kadın, aile, gazeteci, hukukçu, üniversiteli, öğretmen için örgütlenmeleri var. Cemaati İslami Kürdistan, Demokrat Aleviler Federasyonu, Kürdistan Yezidiler Birliği.... Hepsini kurmuşlar, açıkta kimseyi bırakmamışlar. Fazlası vardır, azı yoktur. Hepsi onların raporlarında var. Gazeteleri, dergileri... Yasaklanma kriterlerini fazlasıyla yerine getiren bir yapı.” dedi.

KİMYASAL SİLAH YALANI

Erdoğan son günlerde gündeme oturan kimyasal silah iddialarına da sert çıktı. PKK kaynaklarının 450-500 kayıp var iddiaları üzerine Erdoğan, "Kendilerine göre kimyasal silah türünden bir iftirayla kamuoyu oluşturmak istiyorlar. Kesinlikle böyle bir şey sözkonusu değil. Kazan Vadisi’ndeki operasyon, insani istihbaratla, insansız hava araçlarıyla tespit edilen grupların, mağaraların uçaklarla bombalanmasıdır. Bunun neticesinde orada ölenlerin cesetleri alınmış, Malatya Adli Tıp’a getirilmiştir... DNA testine varıncaya kadar çalışma yapılıyor." cevabıyla karşılık verdi.

"ÖNCELİĞİM BEDELLİ"

Bedelli askerlik ile ilgili de açıklamda bulunan Erdoğan, "Bir tarih yok da, benim için önemli bir konu, acil bir konu. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı ile de çalışmalar belli bir olgunluğa geldi. Bir an önce bitirip, beklentiler var, o beklentileri karşılarız, bir rahatlama sağlarız." şeklinde konuştu.