BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kristal-İş Danıştay’a gidiyor

Kristal-İş Sendikası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketi’ne (ŞİŞECAM) bağlı işyerlerinde başlattığı grevin Bakanlar Kurulu karar...

Abone ol

Kristal-İş Sendikası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketi’ne (ŞİŞECAM) bağlı işyerlerinde başlattığı grevin Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesi üzerine, Danıştay’a gitme kararı aldı. Kristal-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev, “Genel merkez hukukçularımız çalışmalarını sürdürüyor. En geç yarın dava açılır” dedi.
Kristal İş Sendikası, işverenle anlaşma sağlanamaması üzerine 20 Haziran 2014’te Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketi’ne (ŞİŞECAM) bağlı 10 fabrikada 5 bin 800 işçiyle greve çıktı. Ancak Mersin, Gebze, Eskişehir, Bursa ve Kırklareli olmak üzere 5 bölgedeki fabrikalarda başlayan grev, Bakanlar Kurulu kararına takıldı. Grev, “Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararıyla 2 ay süreyle ertelendi.
Mersin’deki 3 fabrikada da bir haftadır grevde olan bin 350 işçinin örgütlü olduğu Kristal-İş Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Ergev, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun erteleme kararına tepki gösterdi. “5 bin 800 cam işçisi çoluğunun çocuğunun vebali bu kararın altına imza atanlardadır” diyen Ergev, kararın altında imzası olan herkesi kınadığını söyledi. Hükümeti eleştiren Ergev, “Bir daha televizyonlara, meydanlara çıkıp garip gureba, fakir fukara, tüyü bitmemiş yetim edebiyatı yapmasınlar. Bu kararın mantıklı ve makul açıklanacak hiçbir şeyi yok. Pencere camının, sürahinin, bardağın, kavanozun, şişenin milli güvenlikle ve genel sağlıkla alakalı neyi var bilmiyoruz, anlamış değiliz” diye konuştu.
Kararın yanlı olduğunu öne süren Ergev, 2004’te aynı yönde karar alındığını ifade ederek, “2014’te de zihniyette hiçbir değişiklik yok. 5 bin 800 cam işçisi adına, bu kararın altında kimin imzası varsa hepsini kınıyoruz. Allah’a da havale etmiyoruz. Biz inançlı insanlarız, Rabbim gereğini yapacaktır ama biz bu dünyada da bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“YASALARA UYUP İŞBAŞI YAPACAĞIZ”
Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi hukukçularının hemen çalışmaya başladıklarını ve en kısa zamanda Danıştay’a yürütmeyi durdurma davası açacaklarını bildiren Ergev, şunları söyledi: “Umarım aklıselim yargı bu yönde talebimize doğru karar verir. Muhtemelen bugün ya da yarın gidip işbaşı yapacağız. Yasalara bugüne kadar hep uyduk, yasalar çerçevesinde iş yaptık. Genel merkezimizden gelecek bilgi doğrultusunda bundan sonraki süreci yönlendireceğiz. Sadece Mersin değil, Gebze, Eskişehir, Bursa ve Kırklareli olmak üzere 5 bölgede bir bütünlük halinde buraya kadar getirdik, bir bütünlük halinde bundan sonra devam edeceğiz.”
(İHA)