BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.438,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı'da!

Osmanlı İmparatorluğu’nun sahip olduğu 600 yıllık tarihin yaklaşık 400 yılında yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, şu günlerde Moskova Kremlin Sarayı’nın seçkin eserlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu’nun sahip olduğu 600 yıllık tarihin yaklaşık 400 yılında yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, şu günlerde Moskova Kremlin Sarayı’nın seçkin eserlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

“Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda” isimli sergi tüm İstanbulluları, dünya tarihine yön veren kararların alındığı bu iki sarayın büyük buluşmasına şahit olmaya ve Topkapı Sarayı’nı yeniden keşfetmeye davet ediyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteği, İBB Kültür A.Ş. organizasyonu ve Topkapı Sarayı-Moskova Kremlin Sarayı işbirliğiyle hayata geçirilecek olan “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda” sergisi, 11 Mart Perşembe günü, saat 19.00’da gerçekleşecek protokol açılışı ile Topkapı Sarayı Müzesi, Has Ahırlar bölümünde sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ev sahipliğindeki açılış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya Kültür Bakan Yardımcısı A. E. Busigin, Moskova Kremlin Müzesi Genel Müdürü Dr. Elena Gagarina’nın katılımıyla gerçekleşecek.

Osmanlı - Rus ilişkileri tarihinde, 16 - 17. yüzyıllara ait eserlerden oluşan sergide çarların, devlet başkanı ve ordu başkomutanı olarak kullandıkları objeler, saray törenlerinde, özel hayatlarında ve dini törenlerde kullanılan yaklaşık 100 seçkin eserin yer alacağı serginin açılışı, Türk ve Rus siyasi temsilcilerinin yanı sıra kültür sanat camiasının önde gelen isimlerini bir araya getirecek.

Sergide Moskova Kremlin Sarayı Müzesi koleksiyonundan, Rus çarlarının hazinesinde bulunan ve Kremlin katedrallerini, Moskova saraylarının kabul salonlarını ya da özel dairelerini süsleyen olağanüstü görkemli altın ve gümüş eşyalar, inci ve değerli taşlarla bezeli giysiler ve din adamı cübbeleri yer alacak.

Bunların yanı sıra, Rus devleti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki diplomatik ve ticari ilişkiler sürecinde Moskova’ya gönderilen at koşumları, mücevherler, lüks dokumalar ve Çara ait hükümdarlık simgeleri sergilenecek.

12 Mart Cuma günü sanatseverlerle bulaşacak sergi, 7 Haziran Pazartesi tarihine kadar ziyarete açık olacak. Topkapı Sarayı Müzesi, Has Ahırlar'da düzenlenen sergi, Salı günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında görülebilir.