BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  GÜNCEL

Krediler düşünce ev fiyatları fırladı

Konut kredisi faizleri yüzde 1.35 düzeyine gerilerken, İstanbul’da ev fiyatları yüzde 85’e kadar artış gösterdi. Emlakçılar, mortgage sisteminden endişe ediyor...

Abone ol

Konut kredisi faizleri, yüzde 1.35’e kadar düşerken Türkiye’de emlaka en büyük talebin olduğu İstanbul’da ev fiyatları, son altı ayda yüzde 85’e varan oranda arttı. Kredi faizlerindeki düşüşün fiyatları patlattığını söyleyen emlakçılar, alt gelir grubunun ev sahibi olması için hükümetin mutlaka ucuz arsa üretimini sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’da, daire fiyatları son altı ayda yüzde 8 ila yüzde 85 oranında arttı. En büyük artış, yüzde 60 ile Küçükçekmece ve yüzde 85’le Pendik’te gerçekleşti. Emlakçılar, konut fiyatlarındaki bu fahiş artışı konut açığına bağlıyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, konuyla ilgili olarak “Kredi faizlerinin düşmesi emlak fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Emlak alım satımıyla uğraşan insanlar bu işten para kazanıyorlar 50 milyarlık daireden 25 milyar 10-20 günde kazanıyorlar” şeklinde konuştu.

Emlakçı Adnan Yeşiltaş ise, Türkiye’de 1.5 milyon konut açığı olduğunu belirterek, 2010 yılına kadar 8 milyon konut üretilmesi gerektiğini kaydediyor.

MORTGAGE İSTENEN SONUCU VERMEZ

Yıl sonunda yürürlüğe sokulması planlanan ipoteğe dayalı finansman sistemi (mortgage), özellikle dar gelirlilerin en büyük umudu. Ancak emlakçılar, Türkiye koşullarında mortgage’ın istenen sonucu vereceğinden endişe ediyor. Türkiye’nin bu sisteme hazır olmadığını belirten Adnan Yeşiltaş, bunun için gelirin artması gerektiğini kaydediyor.

Emlakçılara göre, alt gelir grubunun ev sahibi olabilmesi için hükümetin ucuz arsa üretmesi ve mortgage kredilerinin yüzde 5 civarında olması gerekiyor.

Haber: Hilmi Hacaloğlu
Kaynak: www.ntvmsnbc.com