BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartı aidatına lahmacun örneği

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatlarına gelen eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatları için lahmacun örneğini verdi.

Öztekin, ''Her hizmetin bir bedeli var. Bankacılık sektörü şunu diyor; şimdi lahmacunu Bodrum'da 50 liraya yiyorsunuz ama 2 liraya satılan lahmacun da var. Nerede ne yediğinizle alakalı. Önemli olan aldığınız ürünün bedelini bilmek'' dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen BDDK Başkanı Mukim Öztekin, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Öztekin, kredi kartlarındaki aidat konusundaki sorularla ilgili olarak, hiçbir zaman tüketicinin aldatılmasından yana olmadıklarını, bankaların güven kurumları olduğunu ve güven konusunda sektöre zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.

HER HİZMETİN BEDELİ VAR

Kimsenin kimseye zorla ''kredi kartı kullan'' demediğini kaydeden Öztekin, şu değerlendirmelerde bulundu:

''BDDK olarak bu konudaki arzularının tüketicinin bilinçlendirilmesidir. Kredi kartlarının en az 26 gün faizsiz olarak harcamaları ödeme imkanı veriliyor, taksit imkanı veriliyor, alışverişlerde çip para ve benzeri uygulamalar sağlanıyor. Bunlar da ciddi rakamlar oluşturuyor. Sektör de biz de tüketicinin aldatılmasından yana olamayız, sektöre de kimse zarar versin istemeyiz. Burada söylemek istediğim husus şudur; bir hizmet sunuluyorsa bunun bir bedeli vardır. Ama hizmetin bedelini bilmeye de tüketicinin hakkı var. Tüketiciye hizmetin bedelini söylemeden bu bedel alınmamalı. Hizmetin bedeli bilinmeli, bu hizmeti alıp almamaya da kişi karar vermelidir.''

Daha önce Ziraat Bankası'nda çalıştığını hatırlatan Öztekin, birçok bankasının yüzde 5 faiz verdiği dönemde, aidatı olmayan, fakat taksit imkanı da bulunmayan Ziraat Bankası kredi kartının ilgi görmediğini söyledi.

Bugün bazı bankaların kredi kartlarında aidat bulunmadığını, fakat taksit imkanı veya benzeri bonus imkanı gibi imkanlar da sunmadığını belirten Öztekin, ''Bütün bunlar bir maliyet hesabı. Herhalde insanlar kredi kartının bedava bir şey olduğunu, bir maliyeti olmadığını düşünüyor. Bankacıya sorarsanız o faiz oranını çok rahat bir şekilde izah ederler'' dedi.

LAHMACUN ÖRNEĞİ

Tüketiciyi zor durumda bırakacak hiçbir haksız uygulamayı onaylamadığını ifade eden Öztekin, sektörün de haksız uygulamaların cezasını çok ağır şekilde ödediğini kaydetti. Öztekin, ''Tüketicinin haberi olmadan verilen kredi kartı için 8-10 bin lira ceza kesiyoruz. Bir kredi kartından 40 lira aidat alıyoruz, bu ceza az mı?'' diye konuştu.

Her hizmetin bir bedeli bulunduğunu vurgulayan Öztekin, ''Ekmeği gidip fırından herkes bedava almak ister. Ama 2 liralık ekmek de alırsın, 50 liralık ekmek de var yani. Bankacılık sektörü şunu diyor; lahmacunu Bodrum'da 50 liraya yiyorsunuz ama 2 liraya satılan lahmacun da var. Nerede yediğinizle alakalı. Tüketici olarak aldığınız ürünün bedelini bilecekseniz, size haber verilecek, aldatılmayacaksınız'' değerlendirmesinde bulundu.

2013 KAR BEKLENTİSİ

Bankacılık sektöründe 2013 yılında net kar beklentisinin ne olabileceği yönündeki sorular üzerine BDDK Başkanı, faiz marjlarının düştüğünü, dolayısıyla geçen yıl ki karı yakalamanın biraz daha zor olabileceğini söyledi. Öztekin, ''Bu yıl bankacılık sektöründeki net kar 24-28 milyar lira civarında olabilir'' dedi.

Bir gazetecinin, ''BDDK ile Merkez Bankası arasında bir yetki krizi var mı?'' sorusu üzerine Öztekin, Merkez Bankası ile hemen her konuyu görüşüp, müzakere ettiklerini ve aralarında bir çakışma olmadığını bildirdi.

SPK ile de çok ciddi çakışan görev olanları bulunduğuna dikkati çeken Öztekin, ''Birbirimize fikirlerimizi çok açık şekilde söylüyoruz, yazışıyoruz, sonuçta bir karara varıyorsak o hepimizin kararıdır'' diye konuştu.

Öztekin, BDDK olarak kaldırca ilişkin yaptıkları düzenlemeyi bu ay sonu itibariyle sektörle ve kamuoyu ile paylaşacaklarını da vurguladı.

Göreve başladığı 7 aydan bugüne bir bankaya faaliyet izni, bir bankaya kuruluş izni, 3 bankaya da devir izni verdiklerini hatırlatan Öztekin, şu anda da bir bankanın şube başvurusu bulunduğunu dile getirdi.