BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,86
ALTIN 2.439,66
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KPSS'nin en mağdur öğretmeni

Kopya skandalı nedeniyle iptal edilen KPSS Mehtap Öğretmeni bakın nasıl mağdur etti

Abone ol

KPSS skandalının yarattığı binlerce mağdurdan biri Mehtap Aydın. Ancak onun mağduriyeti ömür boyu. 39 yaşında, "Son umudum" diyerek girdiği sınav iptal edilince, yenilenen sınavda 90 üzeri puan aldığı halde, yaş sınırını yedi günle kaçırdığı için öğretmen olma hakkını yitirdi.

Betül Kotan'ın haberine göre 14 yıl boyunca matematik öğretmeni olarak dershanelerde çalışan Mehtap öğretmen, KPSS'ye hazırlanabilmek için bir yıl evde oturmaya cesaret edemeyince, devlet öğretmeni olma hayalini yıllarca ertelemek zorunda kalmış. "Anlaşmalarda 'Bu yıl hamile kalmayı düşünmüyorsunuz değil mi hoca hanım?' sorularına utanarak cevap verirken, kızımın doğumunu yaz aylarına ayarlarken, onu büyüttüm büyüteceğim derken tam 14 koca yıl" diye özetliyor iş geçmişini. Sonunda bir çıkış yolu buluyor ve 39 yaşında annelik, öğretmenlik gibi rollerinin yanına bir de KPSS adaylığını ekliyor: "Gündüzleri dershanede öğretmenliğe devam ettim. Akşamları altı yaşındaki kızımla ilgilendim, onu uyutunca da gece boyu ders çalışarak sınava hazırlandım. Tarih, coğrafya gibi derslere tam 22 yıldır uzaktım. Ama azmettim. Haziran ayında, dershanemle bile anlaşmadım, 'kazanacağım' dedim..."

ALDIĞI PUANA SEVİNEMEDİ

Mehtap öğretmen, 10 Temmuz'da yapılan KPSS'den 85 puan aldı. Ancak soruların sızdırıldığı ortaya çıkınca sınav iptal oldu ve 31 Ağustos'ta yapılacak öğretmen atamaları ertelendi. 18 Kasım 1971 doğumlu Mehtap öğretmeni bu kez, yaş haddini aşarsam kaygısı sarmaya başladı. O süreci, şu sözleriyle anlatıyor:

"ÖSYM, Eğitim Bilimleri Sınavı'nı iptal edip, yeni sınav takvimini 31 Ekim 2010 olarak belirledi, yaş haddini aşma ihtimalim arttı. Yine de motivasyonumu kaybetmedim, çünkü olaylarda benim kusurum yok, atamalar iptal edilmedi, ertelendi. 31 Ekim'de yenilenen KPSS'ye de girdim. Bir hafta içinde okuruz sınavı demişti YÖK Başkanı, umutlandım. Atama başvuruları bayramdan önce başlayabilirdi. MEB'in yönetmeliğinde yaş sınırı için başvuruların ilk günü esas alınıyordu. Ancak ÖSYM 12 günde açıkladı sonuçları. 91,39 puan almıştım ama sevinemedim."

HAKKINI MAHKEMEDE ARAYACAK

Danıştay'a dava açacak Mehtap Aydın, öğretmen atama kılavuzunda yaş sınırının 25 Kasım 1971 ve sonrası olarak belirlendiğini görünce hemen bakanlığa dilekçe ile başvurduğunu dile getiriyor. Aydın, "Yönetmeliği yazıp yollamışlar. MEB'e gidip gelerek yüz yüze görüşmeler de yaptım, 'Ne yapalım, yönetmeliğimiz böyle' dediler" diyor.
Aydın, mağduriyetini giderebilmek için hem MEB'e hem de ÖSYM'ye karşı Danıştay'da dava açmaya karar verdi. MEB tarafından 24 Kasım 2010 tarihinde yayımlanan kılavuzdaki, 25 Kasım 1971 ve sonrasında doğmuş olmak ibaresinin 18 Ağustos 1971 ve sonrasında doğumlu olmak ibaresiyle değiştirilmesini isteyen Aydın, şöyle diyor: "Sınav dediler girdim, puan dediler aldım. Hırsızlar atandı, benim başvurmama bile izin vermediler."