BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.478,64
HABER /  DÜNYA

Köyü pireler bastı

Kayseri’nin İncesu ilçesine bağlı Hamurcu köyü sakinleri, yaklaşık 2 yıldır köyün her tarafını saran pireler yüzünden sıkıntı çekiyor. Köy s...

Abone ol

Kayseri’nin İncesu ilçesine bağlı Hamurcu köyü sakinleri, yaklaşık 2 yıldır köyün her tarafını saran pireler yüzünden sıkıntı çekiyor. Köy sakinleri, civardaki köyleri de hayatı olumsuz etkileyen pirelerden kurtulmak için yetkililerden yardım bekliyor.
Geçimini genel olarak hayvancılık ve tarımla sağlayan Hamurcu köyü sakinlerinden Duran Ekinci, pireler yüzünden geceleri artık nöbet tutar hale geldiklerini, uyuyamadıklarını, sürekli kaşındıklarını belirterek, ’’Pirelerden dolayı çok şikayetçiyiz. Pireler, son 2 yıldır bizleri çok rahatsız etmeye başladı. Çocuklarımız okullarında da pireden dolayı rahatsız oluyorlar ve sürekli kaşınıyorlar. Bizim bu sorunumuza bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Kendimiz, zaman zaman pire ilacı kullandık ama bir yararını göremedik. Yetkililer bizim sesimizi duysunlar ve bizi bu pirelerden kurtarsınlar’’ dedi.
Köyde yaşayan çocuklar, pireden en çok kendilerinin rahatsız olduğunu ifade ederek, ’’Pireler yüzünden sürekli kaşınıyoruz. Bazen babalarımız ilaç alıp getiriyorlar ama o ilaçların da bir faydası olmuyor. Pireler yüzünden uyuyamıyoruz, ders çalışamıyoruz ve okulda öğretmenimizi dinleyemiyoruz. Büyüklerimizden bize yardımcı olmalarını ve bizi bu pirelerden kurtarmalarını istiyoruz’’ diye konuştular.

"UTANÇ VERİCİ"
Kendi köyleriyle birlikte civardaki köylerin de pireden şikayetçi olduğunu belirten, ismini vermek istemeyen köy sakini de, ’’Bu çağda, bu yüzyılda 2013 yılında bir köyün pireden dolayı muzdarip olması gerçekten utanç verici. Köy Hizmetleri bitti, Özel İdare’ye gidiyoruz, ’Kardeşim ilaç vardı da vermedim mi’ diyor. Köye bir ilaç sıkmak bu devlete bu kadar mı yük? 2 yaşında bir torunum var, çocuk kaşıntıdan uyuyamıyor, ’böcek ısırdı’ diyor. Devlet olarak, millet olarak el ele verip bu pislikten kurtulmamız lazım’’ ifadelerini kullandı.

"ÖZGÜVENLERİNİ KAYBEDİYORLAR"
Hamurcu köyü İmam-Hatibi Muhittin Aksüt ise, pirelerden dolayı şahsen kendisinin de muzdarip olduğunu kaydederek, ’’İnanın, pireler yüzünden gelen misafirimizden de utanıyoruz. Pireler yüzünden çok sıkıntıdayız. Kendi köyüm Subaşı’na gidiyorum pire, buraya geliyorum pire, başka köylere sohbete gidiyoruz oralarda da pire. Her yerde pire, pire, pire... Hep pireler konuşuluyor. Acilen yetkililerimizden bu pire sorunumuza çözüm bulmalarını istiyoruz. Camide huşu içinde namaz kılamıyoruz, özellikle Cuma günleri gelen cemaat de hep pirelerden rahatsız. Kur’an kursumuza gelen çocuklar, pireden dolayı rencide oluyorlar, pire ısırdığı zaman bir kaşıntı hissi oluyor, çocuklar kaşınmak istiyorlar ama utandıkları için arkadaşlarının ya da hocalarının yanında kaşınamıyorlar. Kendilerini ifade edemiyorlar, öz güvenlerini kaybediyorlar. Pire meselesinin çözümü için bir veteriner arkadaşla konuştum, o da ümitsiz konuştu’’ dedi.
Köy sakinleri, hayvancılık yaptıklarını ve pirelerin hayvanlardan insanlara geçtiğini düşündüklerini bildirdiler. Köylüler, 2 yıldır yaşadıkları ve artık dayanılmaz bir hal alan pire sorunu konusunda yetkililerin en kısa zamanda bir çözüm üretmelerini ve köylerini pireden kurtarmalarını istediler.
(İHA)