BIST 10.621
DOLAR 32,24
EURO 35,00
ALTIN 2.433,16
HABER /  GÜNCEL

Köylülerin ağaç inadı

Erzincan'da hazine arazisine ağaç diken köylülere 465 YTL ceza kesildi.

Abone ol
Erzincan'da köylüler ile devlet arasında ağaç inatlaşması yaşanıyor. Hazine arazisine ağaç diken köylülere 465 YTL ceza kesildi. Cezayı ödeyen köylüler bu yıl aynı bölgeyi yeniden ağaçlandırdı.


Erzincan merkeze bağlı Kılıçkaya Köyü sakinleri, geçtiğimiz yıl devlet arazisine izinsiz ağaç diktikleri için kendilerine kesilen 465 YTL cezayı ödeyerek, aynı araziye ağaç dikimine bu yıl da devam etti. Erzincan şehir merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya Köyü halkı, 1996 yılında başladıkları ağaçlandırma çalışmalarında 35 bin ağaçlık dev bir orman meydana getirdi. Köylerinin Hantepesi mevkisini akça, kara ağaç, kavak, söğüt, badem, çam ve akasya ağaçları ile yeşillendiren Kılıçkayalılar, bu örnek faaliyetle erozyonla mücadele etmeyi ve Kılıçkaya Köyü'ne, Erzincan'a oksijen üreten bir mesire alanı oluşturmayı hedefledi.

AĞAÇ DİKME CEZASI

5 bin metrekaresi Kılıçkaya Köyünü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği'ne tapulu toplam 85 bin metrekare alanda ağaçlandırma faaliyeti yapan Kılıçkayalılar, 2004 yılında Milli Emlak Müdürlüğü tarafından kendilerine devlet arazisine ağaç dikmek suçundan 465 YTL tutarında ceza kesilince şaşırdı. Oluşturdukları mesire alanına 3 kilometre uzaktan su getiren Kılıçkaya Köylüleri aralarında topladıkları paralarla mesire alanına yol yaparak, geçen zaman içinde bay bayan tuvaletleri ve içme suyuyla elektrik gibi temel ihtiyaçlarını da tamamladı. Kendilerine kesilen cezayı ödeyen köylüler, bu yıl da kesilen cezaya inat ağaç dikimine devam etti.

ASKERDEN DESTEK

Erzincan İl Jandarma Komutanlığı'nın da destek verdiği ağaçlandırma çalışmalarında askerlerle köylüler Hantepe bozkırında 10 bin adet çam fidanını toprakla buluşturdu. Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Yüksek de ağaçlandırma çalışmalarına bizzat katılarak destek verdi. Kılıçkaya Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Paça, ağaçlandırma çalışmaları için kendilerine destek olan kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür etti. Paça ayrıca, 2004 yılı içersinde, ağaç diktikleri için 465 YTL tutarında bir cezayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu olay sonrası Kılıçkayalılar'ın şevklerinin kırıldığını, fakat toparlanarak daha bir azimle ağaçlandırma çalışmalarına devan etmeye karar verdiklerini söyledi.