BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Köylülerden taş ocağı tepkisi

Konya’nın Derbent ilçesine bağlı Değiş köyünde açılan taş ocağı köylülerin tepkisine yol açtı. Taş ocağı şantiyesine yürüyen köylülerin aras...

Abone ol

Konya’nın Derbent ilçesine bağlı Değiş köyünde açılan taş ocağı köylülerin tepkisine yol açtı. Taş ocağı şantiyesine yürüyen köylülerin arasında yer alan bir grup, yapılan uyarı ve ikazlara rağmen tesisleri taşladı, şantiye bekçisini kovaladı.
Değiş köyünde bir firmanın yerleşim merkezine 700 metre mesafede şantiye kurarak taş ocağı faaliyetine başlaması üzerine bu duruma tepki gösteren köy muhtarlığı ve vatandaşlar imza toplayarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi gönderdi, taş ocağının işletmeye açılmasının usul ve yasalara aykırı olduğunu savundu. Köylüler, faaliyet gösterecek taş ocağı tesisi nedeniyle köyün her türlü zarar göreceğini savundu. Köylüler, tesislerin madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğinin ilgili maddesini ihlal ettiğini, o yüzden ruhsat verilmemesini ve kurulan tesisin bölgeden kaldırılmasını istedi. Köyden gelen şikayet üzerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü, 3 kişiden oluşan uzman bir heyeti görevlendirerek Değiş köyüne gönderdi. Taş ocağı firması yetkilileriyle birlikte inceleme yapmaya ve köylüleri dinlemek için yerleşim birimine gelen ve kahvehanede toplanan köylülerle yaklaşık bir saat süren bir toplantı yapan heyet, vatandaşları dinledi. Toplantıda konuşan firma temsilcileri de köylüleri tesisler konusunda ikna edemezken, heyet ve firma temsilcileri daha sonra toplantıya katılıp kendilerine eşlik eden Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar’la birlikte tesisi yerinde görmek için bölgeye hareket etti.

YOLU TAŞLARLA KAPATTILAR, ŞANTİYEYİ BASTILAR
Ancak, heyetle birlikte inceleme yapmak üzere yola çıkan taş ocağı firması temsilcilerine yol üzerinde bekleyen köylü kadınlar, yaşlı ve çocuklardan oluşan kalabalık tepki gösterdi. Traktörlerin üzerinden inerek taş ocağını istemedikleri mesajlarını içeren döviz açan ellerinde sopa ve baston bulunan kadın, yaşlı ve çocukların oluşturduğu kalabalık, taş ocağına ulaşımı sağlayan arazi yolunu etraftan söktükleri taşlarla doldurdu. Traktör ve minibüslerin yanı sıra yaya olarak şantiyeye doğru yürümeye başlayan kalabalığın arasındaki gençlerden oluşan bir grup, taş ocağına yaklaştığında tesisleri taşlamaya başladı. Köylülerin bastığı şantiyenin ve bir iş makinesinin camları atılan taşlardan zarar gördü.
Kalabalığın üzerine geldiğini görerek kaçan şantiye bekçisi ile grup arasında kovalamaca da yaşandı. İş makinelerinin açtığı delikleri de kapatan köylüler, ardıç ağaçlarını göstererek tesislerin yeşil örtüye zarar verdiğini ileri sürdü, bölgenin havasını doğasını bozdurmayacaklarını savundu.

YETKİLİLER: “TEPKİNİZİ GÖSTERDİNİZ, LÜTFEN EVİNİZE GİDİN”
Heyetteki yetkililer, kalabalığa seslenerek, köylülerin derdini dinlemek için bölgeye geldiklerini ifade ederek, “Çözüm varsa bulalım diye geldik. Tepkinizi gösterdiniz. Lütfen evinize gidin, her şeyinizi gördük, resimledik” uyarısında bulundu. Değiş Köyü Muhtarı Mustafa Büberci, yaptığı açıklamada, köy halkının tesisin bölgeden kalkmasını istediğini belirterek, “Tesisin bize zararı var, içme suyuna, ekili arazilerimize, çalışacak araçları, tozu ile köy içine, evlerimize zararları var. Evlerimiz eski bina, buradaki patlamadan dolayı iyice göçecek. Çok zarar göreceğiz. Halk burada tepkisini göstermeyi sürdürecek” dedi.
Öte yandan, firma yetkililerinin şantiyeye ve araçlarına zarar verildiğini ileri sürüp, ‘can güvenliğimiz yok’ diyerek şikayeti üzerine bölgeye bir Jandarma ekibi de gelirken Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar’la görüştü.
(İHA)