BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Köylülerden fındık ağacı direnişi

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde açma yaptıkları gerekçesiyle, fındık ağaçları sökülmek istenen köylüler eylem yaptı.

Abone ol

Kocaali ilçesi Kestanepınarı köyünde ormandan 42 yıl önce açma yaparak fındık ağacı diktiği iddia edilen ve hakkında defalarca dava açılan Ahmet Bektaş'ın fındık ağaçlarının sökülmesine mahkeme karar verdi.

Eşi Vesile Saka bu nedenle cezaevinde yatan ailenin arazisine orman ekipleri jandarma ve polisten oluşan kalabalık bir ekiple geldi. Geceden ekiplerin geleceğini öğrenen köylüler toplanarak söküm yapılacak ailenin arazinin önüne tarım araçlarını ve topraklarla barikat yaptı. Bir aile yerine karşısında tüm köyü gören ekipler köylülerle anlaşmak için ter döktü. Köylülerin direnişi ile karşılaşan ekipler tutanak tutarak söküm işini ileri bir tarihe erteledi.

Ellerinde balta ve sopalar bulunan çoğu kadınlardan oluşan eylemciler yetkililere tepki gösterdi. Fındık arazilerinin çok eskiden dededen ve atadan kalma olduğunu savunan köylüler adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Biz bu nedenle hapis yattık, ceza ödedik. 40 yıldır neredeydiler. Bizim gidecek bir yerimiz mi var. Bizi buradan toprağımızdan hiçbir güç çıkaramaz. Buraya benim arazimi ya da komşumun arazisini sökmeye gelen karşısında bizi bulur. Canımız pahasına buraları savunacağız" denildi. Fındık ağaçlarının sökülmek istenmesine tepki gösteren bir köylü "Biz dağa mı çıkalım. Çocuklarımız mı dağa çıksın. Ne yapmaya çalışıyorlar. Yetkililer gelip görsün. Bir fidan bile söktürmeyiz" diye konuştu.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız ise mahkeme tarafından orman arazilerinin açma yapılarak fındık bahçesi haline getirilen bölgelerde fındık ağaçlarının sökümü kararı alındığı ve alınan mahkeme kararını uyguladıklarını söyledi.