BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Köylüler su için devletten yardım bekliyor

Bilecik’in Söğüt ilçesinin Çaltı köyünde yaşayan ve susuzluk yüzünden sera ürünleri kuruyan vatandaşlar, bir süre önce de İl Koordinasyon Ku...

Abone ol

Bilecik’in Söğüt ilçesinin Çaltı köyünde yaşayan ve susuzluk yüzünden sera ürünleri kuruyan vatandaşlar, bir süre önce de İl Koordinasyon Kurulu’nda da gündeme gelen sorunlarının çözümü için devletten yardım eli bekliyor.
15 Nisan’da Bilecik İl Koordinasyon Kurulu toplantısında söz alan Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır’a, Çaltı köyünde seracılıkla uğraşan vatandaşların su sıkıntısı çektiğini ve su pompalarındaki dalgıçların bozuk olduğunu aktarmıştı. Bunun üzerine söz alan Devlet Su İşleri 3’üncü Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Çaltı’daki Tarım Su Birliği Kooperatifi’nin, su deposunu üzerilerine almadıkları ve bir takım borçları da var olduğunu söylemişti. Bu konuşmanın ardından Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Bölge Müdürü Baysal’a talimat verip derhal ilgilenmesini söylemişti.

"BORCUMUZ VAR AMA BU TESİSATIN NEYİNE ÖDEME YAPALIM?"
Köylüler ve seracılar, toplantının üzerinden 13 gün geçmesine rağmen sorunlarına çözüm bulunmadığını iddia etti. Çaltı köyü Karabayır mevkindeki seracı Ali Özkan sulama yapılan pompaların yandığı için 20-25 gündür susuz kaldıklarını belirtti. Özkan, “Yapılan pompalar 3 günde bir yandığı için susuz kaldık ve bunun nedenini de bilemiyoruz. Biz seralarımızı taşıma su ile suluyoruz. Geçen sene tankerler ile suladık, bu sene de aynı ilkel şartlara devam ediyoruz. Normalde 3 günde bir su vermemiz gerekiyor. Şimdi çocuklar fidelerin dibine tas ile su döküyorlar. Şimdiye kadar bu mahsul 25 gün oldu dikeli domates vermesi gerekmekteydi. Hala çiçek konumunda. Bu toprağın altı su olması gerek, ne su var ne kök var. Biz bu işi zorla yürütüyoruz. Bize ’Borcunuz var’ diyorlar ama bizim oraya fazla değil 15-20 bin lira borcumuz var onlara. Bize ’Bu tesisi üzerinize alın’ diyorlar. Bu tesisatın neresinin üstümüze alalım. Pompalar yanık, aşağıda 180 metre yükseklik 400’lük borular var, boruların içerisinde 180 metreden akan suyun tonajını kaldırmıyor. Her 5 dakikada bir pompalar atıyor. Devreye girdiği zaman 3 dalgıcımız var, 2’si çalışmıyor. Biz hiçbir zaman iki dalgıç olduğunu görmedik. Şuna pompanın biri çalışıyor fanlar eskimiş" dedi.

"ŞU DOMATESİN HALİNİ GÖRÜNCE AĞLIYORUM"
Tarım Su Birliği Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Çimen ise kaymakamlığa üç sefer, Bilecik İl Özel İdaresine 4 sefer gittiklerini ve hiçbir çözüm bulamadıklarını belirtti. Çimen, “İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Bey her gittiğimizde yetkili yerlere telefon etti. Bizi bir kişi kaleme almıyor. Halis bey her yere telefon açıyor, köylü yanıyor diyor ama kimse bizi dinlemiyor. Tamam diyorlar, gönderiyoruz diyorlar kimse gelmiyor. Pompalar geldi, ama daha da gelip takılacak. Arıyoruz, yarın geleceğiz diye oyalıyorlar. Bizi perişan halde yakıyorlar. Her kişinin Tarım Krediye borcu var, 35 TL işçi parası, 10 TL yemek parası veriyor. Yazık günah bir fidenin maliyeti ne kadar. Hep zararına çalışıyoruz. Buraya geliyorum bu domatesi görünce ağlıyorum. Vali ve kaymakam beylerden yardım istiyoruz“ diye konuştu.
(İHA)