BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Afganistan sürekli eğitim merkezi hizmete açıldı

Türk Afganistan dostluğunun önemli bir göstergesi olarak, Afganistan öğretmenlerinin kapasite geliştirme proramları için ev sahipliği yapaca...

Abone ol

Türk Afganistan dostluğunun önemli bir göstergesi olarak, Afganistan öğretmenlerinin kapasite geliştirme proramları için ev sahipliği yapacak olan Kabil Sürekli Eğitim Merkezi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tamamlanarak hizmete açıldı.
Afganistan ve Türkiye arasında 2009 yılında imzalanan bir protokol çerçevesinde tamamlanan Kabil Sürekli Eğitim Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Wardak ve TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin, Türkiye Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Uzun, TİKA yetkilileri, Eğitim Bakanı Yardımcıları, Müşavirleri ve diğer yetkililer katıldı.
Aynı anda 80 öğretmene hizmet verecek Merkez’de öğretmenlerin her türlü ihtiyacını karşılamaya yönelik alt yapı oluşturuldu. Kapalı alan büyüklüğü 2930 metrekare olan merkezde 4 adet seminer odası, 96 yatak kapasiteli 48 oda, 180 kişilik konferans salonu, 200 kişilik yemekhane, 128 metrekare kafeterya ve 107 metrekare mutfak yer alıyor.
Tören için TİKA Koordinatörlüğüne gelen Afganistan Eğitim Bakanı Wardak, TİKA yetkilileri ile yaklaşık yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Afganistan Eğitim Bakanı Wardak, görüşmede TİKA’nın faaliyetleri ile ilgili çok geniş bir takdir duygusu beslediğini, çalışmalarını yakından takip ettiğini ve birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Merkezin açılması için TİKA çalışanlarının çok başarılı bir çalışma yürüttüğünü takdirle izlediğini söyleyen Afganistan Eğitim Bakanı Wardak, desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Görüşmenin ardından Sürekli Eğitim Merkezinin açılışına geçen yetkililere TİKA çalışanları tarafından çiçek takdim edildi. Törende açıklamalarda bulunan Türkiye Kabil Büyükelçisi Aramaz, iki ülke arasındaki tarihi dostluktan ve Türkiye’nin Afganistan’daki çalışmalarından örnekler verdi. TİKA Koordinatörü Şahin ise dostluk ve kardeşlik bağlarına vurgu yaparak, TİKA tarafından yürütülen projelerden örnekler verdi ve açılışı yapılan merkezin Kabildeki en önemli eğitim kurumu olacağını belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Vardak da konuşmasında söz konusu projeye verdiği desteklerden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ileterek, ülkede faaliyet gösteren hiç bir yabancı misyonun veya oluşumun Türkler ile aynı olmadığını, Türklerin tek kalp iki beden duygusu ile hareket ettiğini belirtti. Yabancı ülkeler tarafından kurulan PRT Birimlerinde halkın sadece Türk PRT lerine rahatça girebildiğini ifade eden Afganistan Eğitm Bakanı Vardak, , diğer ülkelerin silahlı birimlerinin ilk planda olmasına rağmen Türklerin sağlık ve eğitimi ilk plana aldığını, bütün Türklerin halk arasında kendi ülkelerindeymiş gibi rahatça faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından TİKA Koordinatörü Şahin ve Afganistan Eğitim Bakanı Vardak kürsüye davet edilerek söz konusu merkezin teslim edildiğine dair belge imzalandı. İmzaların atılmasının ardından kurdela kesimi ile Kabil Sürekli Eğitim Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından yetkililer ve basın mensupları Kabil Sürekli Eğitim Merkezi’ni gezdi.
(İHA)