BIST 10.279
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,85
HABER /  DÜNYA

Köylü kadınlar tarihi gün yüzüne çıkartıyorlar

Tekirdağ’da Heraion-Teikhos Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarına, köylü kadınlar da katılıyor. Yevmiye karşılığında kazı alanında ç...

Abone ol

Tekirdağ’da Heraion-Teikhos Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarına, köylü kadınlar da katılıyor. Yevmiye karşılığında kazı alanında çalışan köylü kadınların elinde tarih hayat buluyor.
Merkeze bağlı Karaevli köyünde, 13 yıl önce başlatılan Heraion-Teikhos Antik Kenti kazı çalışmaları Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor. Tekirdağ’a yaklaşık 10 kilometre mesafedeki antik kentte, 2000 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında tarihi gün yüzüne köylü kadınlar çıkarıyor. Ellerinde mala ve kazı süpürgeleriyle, 13 yıldır hem insanlık tarihinin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlıyorlar, hem de aldıkları 45 TL yevmiye ile aile bütçesine katkı sağlıyorlar.
Antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender’in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş Traklar’ın tarihini, toprak arasından çıkaran kazı ekibinde görev alan köylü kadınlar, yaptıkları işin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ellerinde mala, kazı süpürgesi ve küreklerle, arkeologlara yardım eden kadınlar, kayda değer bir eser bulduklarında sevinçten havalara uçtuklarını ifade etti.

KAZI 13 YILDIR DEVAM EDİYOR
2000 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Namık Kemal Üniversitesi Prof. Dr. Neşe Atik, şu anda kazı çalışmalarını sürdürdükleri alanın çok büyük bir yapı kompleksi olduğunu ve bu kompleksin eldeki buluntulara göre bir tapınak kompleksi olduğunu belirtti.

TRAKLARA AİT İLK ŞEHİR KAZISI
Yaptıkları çalışmanın Traklara ait ilk şehir kazısı olduğu bilgisini veren Atik, "Bizim kazılarımızın amacı milattan önce 3 yüzyıla kadar tüm kültür katmanlarını ortaya çıkarmak. Bu kazı çalışmaları ile Trak tarihine ışık tutmak istiyoruz. Bütün Trakya’da Trak şehirleri var ama Türkiye’de yürütülen Traklara ait ilk şehir kazısı bu. İlk defa bir Trak şehrini yavaş yavaş açığa çıkartıyoruz. Trakların medeniyetine ışık tutuyoruz" dedi.

HER BİRİ BİRER ARKEOLOG
Köylü kadınların kazı alanında kendilerini geliştirdiğini aktaran Atik, "İşçilerimiz övülmeye değer. 2000 yılından beri aynı işçilerle çalışıyoruz. Çok titiz çalışıyorlar. Her biri birer arkeolog oldu artık. Köy hayatından gelen deneyimlerinden de istifade ediyoruz. Sapla, samanla, kili yoğurarak taşları onarım işlemini çok iyi yapıyorlar" diye konuştu.
Kadınların kazı çalışmalarında başarılar gösterdiğini kaydeden Atik, “Günde 45 TL yevmiye alıyorlar. Çalışmaları boyunca sigortalı oluyorlar. Bu sene bir değişiklik yaparak, burada çalışan kadınların kızlarına arkeoloji öğrencileri gibi çanak çömlek ayırtmayı öğrettik. Oldukça başarılı olduklarını gördük. Bundan sonra hem annelerinden hem de kızlarından, kazılarımıza katkı bekliyoruz” dedi.
(İHA)