BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Köyde 'organik pazar' açtılar

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Dereli köyünde oluşturulan ‘Köy Pazarı’ adı verilen ‘Organik Pazar’ görkemli bir açılış töreni ile hizmete açıldı.

Abone ol

Köylülerin kendi ürettikleri ürünleri sergiledikleri pazar bölgede örnek olacak.

İlçenin Hanlar mevkiinde bulunan, tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinin gönüllerine taht kuran modern Dereli köylüleri, Edremit Kaymakamlığı’nın destekleriyle oluşturdukları ve adını ‘Organik Pazar’ koydukları ‘Köy Pazarı’nı geniş katılımlı bir törenle hizmete açtı.

Köy camisinin sokağında oluşturularak her hafta Salı günleri açık kalacağı öğrenilen ‘Organik Pazar’ın Edremit Körfezi’ne çevre illere örnek olması bekleniyor.

Pazar yeni girişindeki kahvehanede öğlen saatlerinde hazırlanan açılış alanına Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, Edremit Belediye Başkan vekili Muharrem Terzioğlu, İlçe Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, bazı daire müdürleri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, İl Genel Meclisi üyeleri, çevre köylerin muhtarları ve köy halkı katıldı. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

UZZK BAŞKANI MUSTAFA TAN KÖYÜYLE GURUR DUYDU

Yörüklerin yaşadığı ve genel geçim kaynağı olarak zeytinciliğin görüldüğü Dereli köyündeki ‘Köy Pazarı’ açılışında konuşan Öğretim Görevlisi İlhan Deveci, oluşturulan ‘Organik Pazar’ ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Daha sonra kürsüye gelen UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, çocukluğunun Dereli Köyü’nde geçtiğini söyleyerek, “Ben bu köyde büyüdüm ve köyümü çok seviyorum.

Dereli köyü, özellikle tarihi geçmişi ve doğal ürünleri ile Balıkesir’in en dikkat çekici ve cazip köyü konumundadır. Bu köyde 700 yıldır Türk’ler yaşıyor ve daha önceden yaşamış medeniyetler de var. Köyümüzdeki zeytin ağaçlarımız yaşlanmıştı ve zeytin ağaçlarımızı gençleştirerek verimli hale getirme çalışması kaydettik. Bu çalışma ülke genelindeki yaşlı zeytin ağaçlarına da uygulandı ve başarı kaydedildi.

Yani bu köyün tarıma kazandırdığı önemli bir buluşu da mevcuttur. Köyümüz civarında cazip bir ana yol bulunmadığından dolayı zeytinyağımızı istediğimiz gibi pazarlayamıyoruz. Ayrıca GÜMÇED’in zeytin alanlarında ve Kaz Dağları’nda altın aranmasına karşı dik duruşu ve istikrarlı mücadelesi göz önündedir.

Kendilerine de bu vesileyle teşekkür ediyorum. Köylümüzün kalkınması ve ürünlerini pazarlayabilmesi için hazırlanan ‘Köy Pazarı’nda emeği geçerlere teşekkür ediyorum. Köyümle gurur duyuyorum” dedi.

DİĞER KÖYLER DE ‘ORGANİK PAZAR’A KATILABİLECEK

UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan’ın konuşması alkış alırken, daha sonra konuşan Belediye Başkan vekili Muharrem Terzioğlu ise, pazar projesini takdirle karşıladıklarını ve ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Son olarak günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Kaymakam Şefik Aydın, Edremit ve Edremit Körfezi’nde örnek bir projeye imza atıldığını söyleyerek, Köy Muhtarlığı ile köy halkına teşekkür etti.

Kaymakam ve beraberindeki davetliler ‘Organik Pazar’ın açış kurdelesini dualarla kesti. Özel olarak tamamen ahşaptan yapılan Pazar tezgahları gezildi ve satışa sunulan ürünler incelendi. Kaymakam Aydın, tezgahları tek tek dolaşarak, köy sakinlerinin hiçbir kimyasal madde kullanmadan, tamamen doğal olarak hazırladıkları ürünlere baktı.

Organik pazarda, el işi örgü ve nakışlar, zeytin ve zeytinyağları, organik zeytin sabunları, köyde yetişen meyve ve sebzeler gibi ürünler satışa sunuluyor.

Köy Muhtarı Ahmet Güneş, köy pazarına isteyen civar köylerden de katılımlar yapılabileceğini söyleyerek Başta Edremit Kaymakamlığı olmak üzere, destek veren tüm kurum ve kuruluşlar ile şahıslara köy halkı adına teşekkür etti. Pazar yerinin gezilmesinin ardından davetlilere ikramlarda bulunuldu.